Avaleht » Filmiliigid

PHARE programm (1996)

Eesti Kroonika nr 2 (1555), veebruar 1996

3/7

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: PHARE programm. A. Ristkok

Filmikroonikad

Huviinfo

Phare

Phare programm oli üks kolmest peamisest Euroopa Liidu poolt finantseeritavast abiprogrammist, mille eesmärgiks oli aidata Kesk- ja Ida-Euroopa riikidel valmistuda Euroopa Liitu astumiseks.
Phare programm loodi 1989. aastal toetamaks reforme Poolas ja Ungaris, ent hiljem sai selle kaudu abi 13 Kesk-ja Ida-Euroopast pärinevat partnerriiki. Ehkki Phare programm loodi algselt selleks, et aidata kaasa demokraatia ja turumajanduse arendamisele nimetatud riikides, kasvas selle roll järk-järgult. Alates 1994. aastast keskendus Phare kümne endise kandidaatriigi toetamiseks nende ettevalmistustes Euroopa Liiduga ühinemiseks.

Phare projektid keskkonnasektoris 1992-2003
Keskkonnasektor on saanud Phare programmist toetusi alates 1992. aastast. Sellest ajast on Phare programmist (Rahvuslik programm, Piirialane koostöö programm, Phare DISAE, Project Preparation Fund, Phare REP) keskkonnasektorisse eraldatud kokku 59,36 miljonit EUR’i.
http://www.envir.ee/2818

Maaettevõtjad on huvitatud väikelaenust

Tänase seisuga on novembrikuus väikelaenude andmist alustanud põllumajandusministeeriumi/Phare mikrokrediidi projekti kaudu saanud laenu 43 maaettevõtjat kahe miljoni krooni suuruses summas. Põllumajandusministeerium osaleb projektis 2,3 miljoni krooniga, Phare poolt on koolitus ja tehniline abi. Süsteem rajaneb hoiu-laenuühistute võrgule.
Tänasel mikrokrediidi järelevalvekomitee istungil tunnistati maaettevõtjate suurt huvi väikelaenude vastu ning otsustati
taotleda projekti pikendada aasta lõpuni. Siht on pakkuda koolitust hoiu-laenuühistute personalile ja taotleda juurde laenuressurssi.
Projekti juhi Andres Ristkoki sõnul on projekti üks eesmärk testida hoiu-laenuühistute laenuhanke protseduure ja kogu mehhanismi töökõlblikkust. Kaugem siht on laiendada hoiu-laenuühistute võrku Eestis, mis annaks maaettevõtjatele uusi reaalseid krediidi võimalusi. Samuti tuleks Ristkoki sõnul tulevikus kaaluda laenuressursside hankimist välismaalt, näiteks Maailmapanga või Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga kaudu. Täna saavad mikrokrediidi projekti kaudu väikelaene maaettevõtjad, kes pakuvad põllumajandusele alternatiivset tööhõivet.

http://www.agri.ee/maaettevotjad-on-huvitatud-vaikelaenust/

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm