Avaleht » Filmiliigid

P.- Ameerika Ühendriikide endine president H. Hoover läbisõidul Tallinnas (1938)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr 13, 1/5

Filmikroonikad Kestus: 01:04

Huviinfo

Isikuid

Herbert Clark Hoover (10. august 1874 – 20. oktoober 1964) oli Ameerika Ühendriikide 31. president, Vabariikliku Partei liige. Ta oli ametis 1929–1933.
Aastatel 1919–1923 juhatas ta Ameerika Ühendriikide ja Euroopa riikide loodud ühiskondlikku organisatsiooni АРА, mis kogus ja jaotas abi pärast Venemaa kodusõda lagunenud majandusega Vene SFNV-le.
Aastatel 1921–1928 oli Hoover Ameerika Ühendriikide kaubandusminister.
Herbert Hoover valiti 12. mail 1920 Tallinna aukodanikuks.
Ta külastas Tallinna 14. märtsil 1938.
Herbert Hoover, http://et.wikipedia.org/wiki/Herbert_Hoover (9.11.2011).

Herbert Hooveri külaskäik Tallinna 14.03.1938

Kui George Bush külastas 2006 aastal Eestit esimese ametis oleva USA presidendina, siis ekspresidentidest oli enne Bill Clintonit siin käinud Herbert Hoover.
1938. aasta Euroopa ringkäigu ajal veetis endine president Hoover 14. märtsil Tallinnas umbes ühe tunni. See oli just piisav aeg, et kohtuda Kadrioru lossis riigihoidja Konstantin Pätsiga ning külastada Tallinna aukodanikuna raekoda – selle aunimetuse pälvis ta 1921. aasta märtsis. Hoover oli üks vaid üheksast inimesest, kes enne Teist maailmasõda sellise au osaliseks sai.

New York Times (9. aprill) avaldas kokkuvõtte presidendi Euroopa turneest ning märkis, et “hr Hoover sõitis öösel rongiga Tallinnasse, Eesti pealinna. Enam ei pea reisijad piirilinnas (Valga – toim) väljuma ning teisele poole piiri minema. Väikesed Balti riigid on nüüd head sõbrad ja naabrid ning reisijad võivad takistamatult ühest riigist teise minna.”
Pärast hommikusööki rongis saabus Hoover 1938. aasta 14. märtsi hommikul kell 8.23 Tallinna. Hooveril olid saabumisel vastas Tallinna aselinnapea Anton Uesson, Eesti protokolliülem Elmar Kirotar, Kadrioru vanemkäsundusohvitser kolonelleitnant Herbert Grabbi, Ameerika Ühendriikide asjur Walter Leonard ning teised ametnikud. Mitmed ajakirjanikud, kaasa arvatud kinokroonika, hoolitsesid Hooveri visiidi kajastamise eest.
Balti jaamast kiirustas delegatsioon raekotta, kus Hoover kohtus Tallinna linnapea Jaan Sootsiga ning teiste linnaametnikega. Pärast Tallinna külalisraamatusse sissekande tegemist ja kingituste saamist suundus Hoover Kadrioru lossi kiirele viisakusvisiidile riigihoidja Pätsi juurde. Kuigi algselt oli Hooveri päevaplaanis ka visiit USA diplomaatilisse esindusse Kentmanni 20, on siiski ebatõenäoline, et tal selleks aega jagus.
Hoover jõudis Tallinna sadamast kell 9.30 lahkunud Soome praamile Ilmatar ning 14. märtsil teatas New York Times Helsingist: “Endine president Hoover ja tema kaaskond saabusid täna Tallinnast siia, kui nad olid meeldivalt ületanud peaaegu jäävaba Soome lahe. Kõik munitsipaal- ning mitmed eramajad olid lipuehtes ning suur rahvahulk kogunes sadamasse hr Hooverit tervitama.”
Herbert Hooveri ja Baltikumi suhetest täpsemalt:
Johnson,  E.  A. ja Ramul,  A.  (2008). Ameerika onu ehk USA ekspresidendi Herbert Hooveri külaskäik Tallinnas. Eesti Päevaleht, 29. märts.





Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm