Avaleht

Rein Maran

Rein Maran

Filmioperaator, -lavastaja ja -õppejõud Rein Maran on sündinud 13. septembril 1931 Tartus kooliõpetajate peres. Alg- ja keskhariduse omandas ta Tallinnas. Haridustee katkestas represseerimine, mis määras 25 aastaks stalinlikesse laagritesse. Ennetähtaegse vabanemise tõi Hruštšovi "sula". Lõplik õigeksmõistmine ja rehabiliteerimine toimus kolmkümmend aastat hiljem perestroika ajal. 1972. aastal lõpetas Maran kaugõppes kiitusega Üleliidulise Riikliku Kinematograafia Instituudi teadusfilmi filmioperaatori erialal. Diplomifilm „Okaslinnus” sai samal aastal Üleliidulisel filmifestivalil Tbilisis peaauhinna kui parim populaarteaduslik film. Rein Maran on töötanud kaevurina, elektrikuna, vedurijuhina, insenerina, 1957–1967 Eesti NSV Teaduste Akadeemia teadusfilmi ja -foto laboratooriumi juhatajana. 1967–1979 töötas Tallinnfilmis operaatorina, 1979–1996 Eesti Telefilmis operaatori ja režissöörina. 1996–2004 ...

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
2015 "Suvisted Tammealusel" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator
2013 "Hiite lummus" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator
2013 "Looduslikud pühapaigad Eestis" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator
2010 "Üheksavägised" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator
2007 "Mis iganes, Aleksander! " Mängufilm Juhendaja
2007 "Põder Eestis" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator
2007 "Põdra kuningriik" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator
Teksti autor
2007 "Uuestisünd" Tudengifilm Produtsent
2005 "Eesti kotkad" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator
2005 "Kotkaseire Eestis" Dokumentaalfilm Produtsent
Režissöör
Stsenarist
Operaator

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFSA
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm