Avaleht » Filmiliigid

Merivälja (2017)

Teleseriaal oli TV3 programmis sügisel 2017

12 osa, 1 hooaeg

Teleseriaalid | Põnevusfilm | Üleloomulik film

Kirjutised

https://kultuur.postimees.ee/4235915/silm-silma-vastu-merivalja-versus-nukumaja-kumba-eelistada

  • Ufo-tüki müüjad saavad kumbki kõne tundmatult helistajalt, kes palub salateenet.
  • Lapseootel keraamiku kolimine surnud õe majja lööb äärelinnas elu sassi.
  • Sarjas on kummalised kiirgused ja kummaliste võimetega kummalised inimesed.
  • Stsenaristi sõnul ei tahtnud tootjad teha nordic noir’i, kus valitseb pimedus.

Kuigi selle nädala esmaspäeva õhtul tegi TV3 uus sari «Merivälja» segamatu stardi, astub talle juba ülehomme õhtul täpselt samal ajal, kell 21.30, vastu Kanal 2 uus seriaal «Nukumaja». Kahjuks vaataja sellisest ülitihedast konkurentsist ei võida. Seepärast esitabki Arter siin faktipõhise võrdluse, et igaüks saaks ise aegsasti otsustada, kumma sarja vaatajaks ta sel sügisel hakkab.

Mis see ametlikult on? 1:1

Postimehe arvustaja Hendrik Alla silmis meenutas vähemalt «Merivälja » esimene osa mingil tabamatul moel 1990. aastate kultusseriaali «Salmonid».

Müstiline põnevussari, mille tegevus toimub Tallinna äärelinnas Meriväljal 1990. aastate teises pooles.

Mis sarjas juhtuma hakkab? 1:1

Meriväljale saabub nooruke Karin (Lauli Otsar), et hakata hooldama ratastooli aheldatud kõnevõimetut Juliust (Andres Lepik), kes, nagu selgub, polegi tegelikult kõnevõimetu, ja kelle naine Anna (Merle Palmiste) tõmbab ringi eluvend Fabianiga (Argo Aadli). Samal ajal püüavad Inga (Liina Tennosaar) ja Indrek (Tarvo Krall) müüa miljoni krooni eest maha tükki väidetavast ufost, kuid saavad kumbki kõne tundmatult helistajalt, kes teab nende päris plaani ning nõuab suu pidamise eest vastuteenet.

Milline on seos päriseluga? 1:0

1969. aastal leidsid Tallinnas Meriväljal Hõbekuuse tee 34 maja elanikud kaevu kaevates 6–8 meetri sügavuselt salapärase objekti. Mõni arvas, et see on maavälist päritolu, teised aga, et tegemist on sõjalise esemega. 1980. aastatel Nõukogude uurijate tehtud analüüs olla näidanud, et tegu on maistes tingimustes saavutamatu sulamiga. Mõnedel andmetel peitus maapõues tavaline püriiditükk. Linnalegendi kohaselt oli maa alt leitud ufo.

Kellel on kandev roll? 1:2

Peategelase Karini rollis on mullu lavakunstikooli lõpetanud 25-aastane Lauli Otsar, kes töötab Kuressaare linnateatris ja teeb koos kursusekaaslastega teatrit Kelm. See on tema seriaalidebüüt. Ratastoolis Juliuse rollis on endine Ugala ja Endla näitleja ja lavastaja Andres Lepik.

Kes veel mängivad? 2:1

Merle Palmiste, Argo Aadli, Andrus Vaarik, Tarvo Krall, Liina Tennosaar, Tõnn Lamp, Kärt Kross, Maria Avdjuško, Olav Osolin, Theodor Tabor, Lee Trei, Kristo Viiding, Kait Kall, Rain Tolk, Indrek Hargla.

Kes selle kirjutas? 2:1

Eesti tuntumaid ja viljakamaid ulme- ja krimikirjanikke Indrek Hargla, kes on kirjutanud ka telesarjade «Alpimaja» (2012), «Süvahavva» (2012) ja «Kuum jälg» (2016) stsenaariumi. Lisaks on ta kirjutanud arvukalt jutte ja näidendeid, lühiromaane ja romaane, sh menuka sarja «Kriminaalromaan vanast Tallinnast». Tema kõigi teoste loetlemine läheks siin liiga pikale.

Kes on režissöör? 1:2

Triin Ruumet, kellelt linastus mullu esimene täispikk mängufilm «Päevad, mis ajasid segadusse», mis kuulub Eesti vaadatumate filmide esikümnesse. Film pälvis Eesti filmi- ja teleauhindade (EFTAde) jagamisel võidu kuues kategoorias, sealhulgas sai aasta parima mängufilmi auhinna. Ruumet sai parima filmirežissööri auhinna.

Kes on produtsent? 1:2

Ken Saan, kes on olnud näiteks ka sarjade «Nurjatud tüdrukud», «Süvahavva» ja «Alpimaja» (kõik 2012), «Seks ja küla» (2011) ja «Kuum jälg» (2016) produtsent. Tema iseloomustamiskes pole liiast kasutada sõna «skandaalne», kui meenutada tema osalust Esto TVs ja Keenias mustanahaliste näitlejatega vändatud filmi «Soome marssal» põhjanaabrite rahvuskangelasest Carl Gustaf Mannerheimist.

Milline on atmosfäär? 0:0

Postimehe arvustaja Hendrik Alla silmis meenutas vähemalt «Merivälja» esimene osa mingil tabamatul moel 1990. aastate kultusseriaali «Salmonid». «Seal on kummalised kiirgused, kummalised kivid ja kummaliste võimetega kummalised inimesed,» on sarja iseloomustanud režissöör.

Sarja eeskujud ja mõjutajad? 1:1

Režissöör Triin Ruumeti sõnul tuli härra «X-Files» ja keeras proua «Õnne 13-le» ja siis tuli «Merivälja».

Vaatajate hinnang? ?:?

Lõppude lõpuks valib kanali, mida vaadata, ikkagi televaataja. Siia lahtrisse saate kirjutada oma eelistuse ning kallutada lõpliku punktiseisu lemmiku kasuks.

«Nukumaja»

Mis see ametlikult on?

Põnevussari, mis toob ekraanile särisevad intriigid, erutavad saladused ja haarava suhtedraama. Stsenarist Katrin Pauts on žanri määratlenud lõunamaise gootikana.

Mis sarjas juhtuma hakkab?

Sari jälgib ühe äärelinna tänava tegelasi, kelle pealtnäha idüllilise elu lööb sassi lapseootel keraamiku Eva (Karin Rask) kolimine majja, mille ta on pärinud õnnetult surma saanud õelt. End politseinikust abikaasaga (Andres Mähar) sisse seadnud, saab Eva märgi, et õe surm ei pruukinudki olla õnnetus. Lähemalt uurides selguvad aina uued asjaolud, mis toovad päevavalgele, et kõik ümbruskonna elanikud on üksteisega eri saladusi pidi seotud.

Milline on seos päriseluga?

Puudub. Norra näitekirjanik Henrik Ibseni kirjutas 1879. aastal skandaalseks osutunud näidendi «Nora ehk Nukumaja», mille esimesed etendused tekitasid vaatajate seas meelepaha ja nördimust ning mille esitamine oli hiljem pikka aega keelatud. Pealkirja «Nukumaja» («Dollhouse») kannab ka aastail 2009–2010 USA teleekraanidel jooksnud ulmepõnevussari. Kuid peale kokkulangeva pealkirja pole Ibseni ja jänkide «Nukumajal» Kanal 2 «Nukumajaga» mingit seost.

Kellel on kandev roll?

Peategelase Eva rollis on 38-aastane Karin Rask, kes lõpetas lavakunstikooli 15 aastat tagasi ning oli seejärel tosin aastat nuku- ja noorsooteatri (nüüdne NUKU teater) näitleja. Aastast 2014 on ta vabakutseline. Ta on mänginud seriaalides «Varjudemaa», «Keskea rõõmud», «Viimane võmm», «Kättemaksukontor», «Nurjatud tüdrukud», «Kelgukoerad», «Kodu keset linna».

Kes veel mängivad?

Andres Mähar, Tambet Tuisk, Ursula Ratasepp, Maarja Jakobson, Andres Roosileht, Franz Malmsten, Merit Männiste.

Kes selle kirjutas?

Ajakirjanik, kirjanik ja teletoimetaja Katrin Pauts, kes mullu avaldas romaanid «Politseiniku tütar. Saaremaa põnevik» ja «Tulekandja. Muhumaa põnevik». «Kirjutamise juurde jõudsin krimkade kaudu, mida hakkasin väga varakult lugema,» on ta pihtinud Saarte Häälele. «Ja kui olin esimese läbi lugenud, siis teadsin, et tahan kunagi samasuguseid kirjutama hakata.»

Kes on režissöör?

Ergo Kuld, endine Postimehe fotograaf ja fototoimetaja, kes on käesoleval kümnendil olnud järgmiste seriaalide režissöör: «Varjudemaa» (2015), «Köök» (2014–...), «Padjaklubi» (2014–...), «Keskea rõõmud» (2014), «Naabriplika» (2013–...), «Romet ja Julia» (2012), «Ment» (2012–2013), «Kalevipojad» (2011), «Ühikarotid» (2010–2012).

Kes on produtsent?

Kassikuld OÜ ehk Ergo Kuld ja Martin Algus, kelle telesarjade portfoolio on loetletud ülal küsimuse «Kes on režissöör?» all. Lisaks toodab Kassikuld reklaamklippe, telesaateid, muusikavideoid, mainefilme ja muid lühiformaate. Rollide jaotus on enamasti selline, et Algus on stsenarist ja Kuld režissöör, operaator, mõnikord ka monteerija. Neid on tituleeritud Eesti seriaalikunnideks.

Milline on atmosfäär?

Stsenaristi sõnul ei tahtnud tootjad teha mingit nordic noir’i, kus pilt on nii pimedaks keeratud, et teleri ees ei näe näppugi suhu pista. Tema väitel on kõik värvid põhja keeratud. (Aga see on vaid jutt: jutu tõele vastavuses tuleb ülehomme õhtul ikka oma silmaga veenduda.)

Sarja eeskujud ja mõjutajad?

«Meeleheitel koduperenaised», «Kättemaks» («Revenge») ja «Midsomeri mõrvad».

Vaatajate hinnang? ?:?

Lõppude lõpuks valib kanali, mida vaadata, ikkagi televaataja. Siia lahtrisse saate kirjutada oma eelistuse ning kallutada lõpliku punktiseisu oma lemmiku kasuks.

Infot kogus ja kõrvutas Priit Pullerits.

 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm