Avaleht » Filmiliigid

Eesti Skautlike Noorte Rootsis 5. suurlaager "Põhjala" (1964)

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: Põhjala 1964

Harrastusfilmid Kestus: 64:34

Sünopsis

"Põhjala" jaguneb kaheks laagripiirkonnaks - gaidid Havilahel ja skaudid Koitjärvel. Laagrid tegutsevad iseseisvalt, kuid kogunevad ühisteks rivistusteks, pidustusteks ja lõkkeõhtuteks. Kohale saabub külalisskaute seitsmest riigist. Stockholmi Arlanda lennujaam. Külaliste vastuvõtt, bussiga sõidetakse edasi. Autodega laagrisse tulijad. Iga riigi malev kannab erisuguseid vormiriideid. Ameerika Ühendriikide, Norra, ja Rootsi rühmad marsivad lipuväljakule.
Laagrijuht Harald Sepp avab suurlaagri, loetakse skaudiseadusi ja süüdatakse tõrvikud, lipud tõusevad mastidesse. Tervituskõned, kingituste üleandmine, rivis lahkutakse lipuväljakult. Laagri staabihoone on lõplikult välja ehitamata. Staabiruum, inimesed paberites korda loomas. Lühidalt tutvustatakse teenuseid laagris: vagunhaigla, kaubaait, postkontor, valve laagriväravas. Külalistelaagri juhiks on Ilmar Kajandi, kes registreerib sõidukeid. Olulisemaid kohti on laagriköök - autoga tuuakse toiduaineid, kateldes valmib söök, menüü, küttepuude lõhkumine, saabuvad piimanõud ja suured kanistrid, kokad ametis ja kõik see tuleb raamatupidajal klappima panna. Vihmast porised ja libedad rajad. Täiskasvanute söögijärjekord, lastele jagatakse toitu lauas. Sinimustvalge lipp lehvib laagri kohal. Skaudid ja vanemskaudid sooritavad matka Koitjärve metsadesse. Vahepealne söögipaus. Järve ääres riideid pesemas. Mehed saunas.
Elu gaidilaagris Havilahel. Jalgsimatk, võrkpallimäng, söögitegemine lõkketulel. Tüdrukud kannavad vihmamantleid, lõkked ei taha põleda. Gaidide laagripere läheb külla skautidele Koitjärvel. Vastastikused tervitused. Laagris tehakse reportaaži. Ühised osavus- ja ringmängud. Miss Porila '64 valimine. Võrkpall, õhtune taidluskava laulu ja teatritegemisega, mis lõpeb ansamblite esinemisega. Järgmisel päeval õpitakse õuemurul tantsusamme. Rahvarõivastes eakad naised tutvustad vanu käsitöövõtteid - ketravad vokiga, tikivad. Neiud laulavad. Suurlaagri lõpetamise pidulik rivistus, kõned, auhindade ja mälestusmeenete jagamine skaudi- ja gaidijuhtidele ning laagri personalile. Hüvastijätt. Lahkujad Fjärasi jaamas rongi ootamas. Igast vaguniaknast lehvitatakse mahajääjatele.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm