Avaleht

Ülo Pikkov

Avaleht

Ülo Pikkov

Biograafia

  • Režissöör, produtsent, filmiteoreetik ja -õppejõud Ülo Pikkov on sündinud 15. juunil 1976 Tallinnas. Ta õppis Tallinna 49. Keskkoolis (Tallinna Arte Gümnaasium), tegutsedes ka huvikeskus Kullo juures noorte amatöörfilmistuudios Noorfilm (juhendaja ja juhataja Olev Viitmaa). 1998 lõpetas esimese eestlasena Turu Kunsti ja Meedia Koolis animatsiooni eriala (kursuse juhendajaks oli Priit Pärn, diplomitööks joonisfilm "Bermuda") ning 2005 Tartu Ülikooli Õigusinstituudi. 2018. aastal kaitses Eesti Kunstiakadeemias doktoritööd “Anti-animatsioon, Ida-Euroopa animatsioonfilmi eripära” (Anti-Animation: Textures of Eastern European Animated Film). See on esimene animatsioonivaldkonna doktoritöö Eestis.

    1998. aastast töötab režissöörina stuudios Eesti Joonisfilm; 2006–16 dotsent Eesti Kunstiakadeemia animatsiooniosakonnas, mille loomises ta koos Priit Pärnaga aktiivselt osales, 2014–16 osakonna juht; 2015–2016 Tallinna Ülikooli meediainnovatsiooni ja digikultuuri tippkeskuse (MEDIT) loomelabori juht; 2016. aastast juhib stuudiot Silmviburlane (asutatud koos abikaasa Heilika Pikkoviga 2006 eesmärgiga koondada noori audiovisuaalkunstnikke, et aidata neil paremini oma ideid realiseerida); 2021. aastast Eesti Kunstiakadeemia vabade kunstide teaduskonna professor.

    Ülo Pikkov on Eesti Kinoliidu liige (2020. aastast esimees) ja Eesti Dokumentalistide Gildi liige, oli 2007–11 Eesti Kultuurkapitali Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali esimees. Kuulub audiovisuaalautoreid ühendavasse autorikaitse organisatsiooni EAAL ning on olnud tegev Euroopa Liidu ja Eesti autoriõiguse ühtlustamisega Phare Twinning projekti "Enforcement of EU intellectual and industrial property legislation" raames. 2013–15 Eesti Filmimuuseumi nõukoja liige.

    Loonud režissöörina üle paarikümne nuku- ja joonisfilmi, millest paljud on võitnud auhindu nii Eestis kui rahvusvahelistel filmifestivalidel (edukaim ”Keha mälu”, 2011), olnud kümmekonna dokumentaalfilmi produtsent. Oli "Animatsooni" (2001, Eesti Televisiooni 15 saatest koosnev sari eesti animafilmi ajaloost) stsenarist. Tema sulest on ilmunud filmiteemalisi artikleid väljaannetes Teater. Muusika. Kino, Kunst.ee, Muusa, Sirp, Postimees jm. Eesti Filmiajakirjanike Ühing valis Ülo Pikkovi koos Annika Koppeliga aastal 2010 “aasta filmikriitikuks”. Illustreerinud mitmeid lasteraamatuid ning avaldanud ajakirjanduses karikatuure ja koomikseid. Esinenud näitustel.

    On abielus dokumentaalfilmide režissööri Heilika Pikkoviga. Õde Anne Pikkov (s 1974) on graafiline disainer ja raamatukujundaja ning töötab Eesti Kunstiakadeemias. 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm