Avaleht

Anu-Laura Tuttelberg

Avaleht

Anu-Laura Tuttelberg

Biograafia

  • Nukufilmi režissöör ja kunstnik Anu-Laura Tuttelberg on sündinud 7. oktoobril 1984. Lõpetas 2013 Eesti Kunstiakadeemia animatsiooni magistriõppe. Tema lõputöö, nukufilm “Kärbeste veski” on linastunud enam kui sajal anima- ja lühifilmifestivalil ning võitnud 20 preemiat. Pärast kooli lõpetamist valmis tal koostöös Nukufilmi stuudioga animafilm “Teisel pool metsa”, mis esilinastus 2014 Annecy rahvusvahelisel animafilmide festivalil ning pälvis filmifestivalidel kolm peapreemiat ning mitmeid žürii äramärkimisi.

    2019. aasta juunis esilinastus Annecy rahvusvahelisel animafilmide festivalil nukufilm “Talv vihmametsas”. Lühianimafilm on üles võetud looduses Mehhiko ja Peruu troopilises vihmametsas ning filminukud on valmistatud portselanist. Animafilm valmis koostöös Nukufilmi stuudio, Mehhiko animastuudio Estudio Carabás ning Leedu stuudioga Art Shot. Filmi projekt võitis peapreemia 2015 Baltic Pitching Forum’il ning osales 38. Clermont-Ferrand’i rahvusvahelise lühifilmide festivali raames toimunud Euroopa lühifilmide kaastootmisfoorumil Euroconnections. “Talv vihmametsas” on rahvusvahelistelt filmifestivalidelt korjanud kolm peapreemiat ning 11 eripreemiat.

    2024. aastal valmib looduses portselannukkudega animeeritud nukufilmide triloogia teine osa “Linnud läinud”. Film on jäädvustatud talvel lumisel Põhja-Eesti rannikul ning Põhja-Norras. Filmi toodavad stuudio Fork Film ning kaastootjana Leedu stuudio Art Shot.

    Anu-Laura Tuttelberg töötab ka nukufilmide kunstnikuna. Ta on teinud kunstnikutöö sellistele nukufilmidele nagu “Limonaadilugu” (2013), “Tik-Tak” (2015), “Tühi ruum” (2017), “Taaskohtumine” (2021) (Nukufilm, Eesti), “It's About Time” (Läti, 2012) ning töötanud nukukunstnikuna filmide “Morten lollide laeval” (2019), „Man Wanted“ (Kreeka, Eesti, Serbia, Albaania 2019) ning “Wolf” (Taani, Leedu, alates 2017) juures.

    Lisaks filmitegemisele on Anu-Laura Tuttelberg teinud ka isiknäituse Mehhikos Galeria Casa Diana galeriis San Miguel de Allende linnas. Samuti on ta osalenud oma filmide ning filminukkudega mitmetel rahvusvahelistel grupinäitustel, sh rahvusvahelisel kunstibiennaalil Hiinas Jingdezhen International Ceramic Art Biennale (2023) ja USAs Minneapolises näitusel “The Secret Life of Objects”, Northern Clay Center (2021).

    Anu-Laura Tuttelberg õpetab Eesti Kunstiakadeemias animatsiooni osakonnas.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm