Avaleht

Mati-Jüri Põldre

Mati-Jüri Põldre

Filmilavastaja ja -operaator Mati-Jüri Põldre on sündinud 23. oktoobril 1936 Tallinnas. Enda sõnutsi läks ta 13aastaselt pioneeride paleesse fotoringi, ostis täikalt vana 8 mm kaamera ja tegi sellega oma esimese filmi [8 sekundit kestnud katsetus „Ema toob kuurist puid“ (1950) ei ole säilinud]. 1960 lõpetas ta Tallinna 2. Keskkooli. Pärast ebaõnnestunud katset pääseda 1961 õppima Moskvasse Üleliidulisse Riiklikusse Kinematograafiainstituuti on Mati Põldre end hiljem filmi alal täiendanud Prahas (1970), Krakowis (1971) ja Moskvas (1974). Veel enne sõjaväeteenistust (1954–1955) sai ta oma elu esimese palga ja esimesed kaameraristsed valgustajana Tallinnfilmis. Telemaja uksest astus Põldre esimest korda sisse 1959. aastal. Teles sattus ...

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
2016 "Perekonnavaled" Mängufilm Komisjoni liige
2015 "Terapeut" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
2014 "Koguja" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
Operaator
2007 "Georg " Mängufilm Stsenarist
1997 "Õpetaja" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1996 "Keisrilõige" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1995 "Mineviku heli" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1993 "Antsla. Sügis 1993" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1992 "Need vanad armastuskirjad" Telemängufilm Režissöör
Stsenarist
1989 "Süda ei põle ära" Dokumentaalfilm Operaator

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm