Avaleht

Voldemar Panso

Voldemar Panso

Teatrilavastaja, näitleja, teatripedagoog ja -teadlane Voldemar Panso sündis 30. novembril 1920. aastal Tomskis Venemaal. Ta lõpetas 1938. aastal Nõmme Gümnaasiumi V lennu ja 1941. aastal Tallinna Konservatooriumi Riikliku Lavakunstikooli ning 1955. aastal Moskvas Teatrikunsti Instituudi (GITIS; juhendajad Aleksander Popov ja Marija Knebel), oli 1958–1965 GITIS-es aspirantuuris (aastast 1965 kunstiteaduste kandidaat). Töötas Draamateatris näitlejana (1941–1950) ja hiljem lavastajana, 1965. aastast Noorsooteatri ja 1970. aastast Draamateatri peanäitejuhina. 1957. aastast surmani juhatas ta Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedrit, mille ta ise rajas.

Loe edasi

Fotod (5)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
1975 "Indrek " Mängufilm Kõrtsmik Traat
1970 "Hamlet" Telemängufilm Režissöör
1970 "Kolme katku vahel" Telemängufilm Maidel
1969 "Kevade " Mängufilm Stsenarist
1968 "Hullumeelsus " Mängufilm Peaarst
1965 "Mäeküla piimamees " Mängufilm Stsenarist
1963 "Mõistus, tahe, töö ja Lauter" Dokumentaalfilm Stsenarist
1961 "Juhuslik kohtumine " Mängufilm
Muusikafilm
1961 "Ohtlikud kurvid " Mängufilm Kellassepp
1960 "Näitleja Joller" Telemängufilm Toomas Joller

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm