Avaleht

Anna Hints

Avaleht

Anna Hints

Biograafia

  • Stsenarist, režissöör ning helilooja Anna Hints on sündinud 27. mail 1982 Tartus. Õppinud Haapsalu Wiedemanni Gümnaasiumis, aastatel 2000–2003 Tartu Ülikoolis võrdleva kirjanduse ja rahvaluule erialal ning 2003–2009 Tartu Kõrgemas Kunstikoolis fotograafia erialal. Aastatel 2010–2013 jätkas õpingutega Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolis, kust sai bakalaureusekraadi filmirežissöörina, jätkates semestri jagu ka magistrantuuris. 2022. aastal alustas õppetööd MUBA magistrantuuris töö näitlejaga erialal. Alates aastast 2015 on Hints Eesti Kinoliidu, Eesti Autorite Ühingu ning Eesti Audiovisuaalautorite Liidu liige.

    Filmivaldkonnas on Hints end täiendanud 2015. aastal Nisi Masa European Short Pitchil Luksemburgis ning sama programmi stsenaariumitöötoas Poolas, 2014. aastal Baltic Pitching Forumil ning IN_script töötoas "Too short to die" Leedus. Audiovisuaalalal on Hints töötanud ka haridusvaldkonnas: kevadel 2014 Tallinna 32. Keskkooli multimeedia õpetajana ning oktoobris 2007/2008 Tartu Kõrgema Kunstikooli eksperimentaalkursuse "Delete" juhendajana (koos Maria Rõhu ja Toomas Thetloffiga) Toomas Kalve ateljees Võrumaal. Aastast 2014 on Hints SA Unitas "Kogu Me Lugu" videomälestuste kogumisprojekti produtsent ning režissöör.

    Oma 2014. aasta lühifilmi eest "Vaba maa" pälvis Hints Kaljo Kiisa nimelise noore filmitegija stipendiumi, nomineeriti Anri Rulkovi preemiale ning nimetati Areeni tulevikutäheks. 2017. aasta sügisel valminud lühimängufilm "Jää" pärjati 2018. aasta EFTAga parima lühifilmi kategoorias. "Jää" võitis Nisi Masa European Short Pitchil Luksemburgis postproduktsiooni auhinna ja valiti üheksakümne rahvusvahelise filmifestivali võistlusprogrammi, võites hulgaliselt auhindu. Hintsi esimene täispikk dokumentaalfilm "Savvusanna sõsarad" sai 2021. aastal USA prestiižse Sundance Institute’i postproduktsiooni grandi. Film valmis Eesti, Prantsusmaa ja Islandi koostöös ning esilinastus 2023 jaanuaris Sundance'i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis, kus võitis parima režissööri preemia. See on esimene Eesti režissööri ja Eesti peatootmises valminud dokumentaalfilm, mis jõudnud ühele maailma viiest olulisimast filmifestivalist. “Savvusanna sõsarad” on 2023. aasta detsembri seisuga pärjatud Euroopa parimaks dokumentaalfilmiks (36th European Film Award), on nomineritud LUX Award’ile ja valitud Eestit esindama Oscaritele, olles samal ajal mitmel kontinendil kinolevis, kokku mitmekümnes riigis.

    Fotograafia ja performance-kunst. Lisaks arvukatele filmifestivalidele on Hintsi (audio-)visuaalne looming fotograafiast performance-kunstini olnud esindatud ka rohketel isikunäitustel ning ühisprojektides Eestis ja välismaal.

    Heliloome: regilauluansambel Sinimaniseele (2001–2009), Võromaa lauluimendi nisõrdus (2007–2010) ja Vaikuse Koosolek (2008–2010). Aastast 2013 kuulub Hints ansamblisse Piigavägi (koosseisus Anna Hints, Mari Kalkun, Kadri Karu, Marja-Liisa Plats) ja 2014. aastast ansamblisse Eeter (koos Marja-Liisa Platsi ja Ann Reimanniga), mis on loonud muusika EV100 programmi raames valminud täispikale dokumentaalfilmile "Tuulte tahutud maa" (2018, rež Joosep Matjus) ja Tartu Uue Teatri lavastusele “Serafima+Bogdan”. Osalenud ka muusikalises koostööprojektis “Naad Võim” Indias.

    Keskkonnaaktivism.  Hintsi lühidokumentaalfilm “Homme saabub paradiis” linastus 2021. aasta alguses Eesti Lugude sarjas ETV-s ja algatas aktiivset avalikku diskussiooni toiduraiskamise teemadel, inspireerides mitmeid kogukondlikke toiduraiskamise vastaseid liikumisi ning koostööplatvorme.

    Koostöö Tushar Parkashiga. Hints on alates 2019. aastast teinud loomingulist koostööd India juurtega Tushar Prakashiga. Ühine eksperimentaalne lühidokumentaalfilm “Suudle mind oma keelega” linastus 2022. aastal ning on osa Len Murusalu kureeritud expanded cinema projektist “Ajakvartett”. Hints ja Prakash on ühiselt kirjutanud lühimängufilmide “Pimeala” / ”Weight Of Light” ja “Saunapäev” / ”Sauna Day” stsenaariumid. “Pimeala” sai 2021. aasta sügisel Baltic Pitching Forumil Vilniuses Producers Media Award auhinna.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm