Avaleht

Ants Lauter

Ants Lauter

Näitleja, teatrijuht, -lavastaja ja -pedagoog Ants Lauter sündis 5. juulil 1894. aastal Velise vallas Vigala kihelkonnas. Ta õppis Järvakandi ministeeriumikoolis, lõpetas 1911 Tallinna kaubanduskooli. Alustas teatritegevust 1913 Estonias inspitsiendina ja näitlejana, võttis lipnikuna osa Esimesest maailmasõjast, mängis 1916–18 Novgorodi teatris. Oli 1918–26 ja 1927–41 Estonia draamajuht ning 1926–27 Endla lavastaja ja näitleja. Mobiliseeriti reservohvitserina 1941 Punaarmeesse, osales Eesti NSV Riiklike Kunstiansamblite asutamises (1942) ja juhtis aastani 1944 selle draamatruppi (kirjutas seal lühinäidendid „Sides”, „Hirmu silmad”, „Naised”). Oli 1944–49 Estonia ja 1949–50 Draamateatri peanäitejuht (1950–51 näitleja), kosmopolitismis süüdistamise tagajärjel 1951–58 Vanemuise näitleja ja lavastaja (1953–55 kunstiline juht), 1958–59 Estonia direktor ja ...

Loe edasi

Fotod (4)

Vaata edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
1973 "Eesti kalendrilaulud" Muusikafilm Teksti lugeja
1971 "Tuuline rand " Mängufilm
1970 "Kolme katku vahel" Telemängufilm Asevalitseja Horn
1970 "Valge laev " Mängufilm Armin Päri
1969 "Viimne reliikvia " Mängufilm
1968 "Mehed ei nuta" Telemängufilm Lauter
1965 "Mäeküla piimamees " Mängufilm Parun von Kremer
1962 "Väikese Illimari radadel" Dokumentaalfilm
1959 "Kutsumata külalised " Mängufilm Polkovnik Kikas
1958 "Esimese järgu kapten " Mängufilm

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm