Avaleht » Filmitegijad

Valeria Anderson

Valeria Anderson

Dokumentaal- ja kroonikafilmide režissöör Valeria Anderson (1968. aastast Anderson-Käsper) on sündinud 11. märtsil 1932. aastal Prantsusmaal Soulac-sur-Meris, tema Vabadussõja kangelasest isa oli sillaehitaja. 1938. aastast on ta elanud Eestis. Anderson lõpetas 1959. aastal Moskvas Üleliidulise Riikliku Kinematograafiainstituudi (VGIK) mängufilmirežissöörina (oli Mihhail Rommi õpilane) ning töötas 1959–1989 Tallinnfilmis dokumentaal- ja kroonikafilmide režissöörina. Teinud režissöörina 29 dokumentaalfilmi ja 98 kinoringvaadet "Nõukogude Eesti" (1959–1984). 1965–1967 oli õppejõud Tallinnfilmi juures loodud filminäitlejate stuudios. Ta on Eesti Kinoliidu liige (1962). 1976 anti Valeria Anderson-Käsperile Eesti NSV teenelise kunstitegelase aunimetus. Tema abikaasa oli ...

Loe edasi

Filmograafia

Vaata edasi
Aasta Filmi pealkiri Liik Filmitegija Näitleja
1988 "Hiina müüri ääres" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
Teksti autor
1988 "Rahvarinde kongress" Filmikroonika Režissöör
1987 "Ees on järgmine etendus" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1987 "Õhkmadratsid" Reklaamfilm
Muud liigitused
Režissöör
1986 "Vaikelu lihaga ja lihata" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1985 "Areng" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1985 "Nõukogude Eesti 1984/85. Su jõud - Eestimaa" Dokumentaalfilm
Muud liigitused
Režissöör
Stsenarist
1984 "ENSV teeneline kunstitegelane viiulimeister Feliks Villak" Filmikroonika Režissöör
1984 "Kodukotus" Dokumentaalfilm Režissöör
Stsenarist
1984 "NSVL Ülemnõukogu saadikukandidaat Liivi Mardi" Filmikroonika Režissöör

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm