Avaleht » Filmiliigid

India Vabariigi peaministri Indira Gandhi külaskäik Tallinna (1982)

Ringvaade "Nõukogude Eesti" nr 18 (1270), september 1982

1/2

Filmikroonikad Kestus: 02:33

Huviinfo

India peaministri ja ta poja visiiti 23. ja 24. septembril 1982

Teave, et pärast Moskvas käiku sõidab Nõukogudemaad väisav Gandhi ka Tallinna, saabus siiamaile umbes kuu enne visiiti. Programmi koostamine jäeti siinse valitsuse ehk ministrite nõukogu tööks.
Hindude lennuk maandus Ülemistel 23. septembri soojal pärastlõunal. Seal tervitasid India esileedit ja tema poega parteijuht Karl Vaino, valitsusjuht Valter Klauson ja välisminister Arnold Green. Lennujaamast kihutas ministrite nõukogu mustade Tšaikade rida Toompeale. Lossi valges saalis võõrustasid külalisi taas seltsimehed Vaino, Käbin ja Klauson.

"Gandhi ja Vaino esinesid kõnega. Asevalitsusjuht Bruno Saul rääkis kaks aastat tagasi valminud olümpiaehitistest," meenutab Matt.  Valges saalis anti India esileedile kingituseks eesti rahvariiete komplekt. Kuuldavasti olevat eestlaste kingitus India pealinnas Delhis siiani muuseumis väljas.
Kõiki Tallinna kõrgeid külalisi veeti Tõnismäele igavese tule juurde. Erand polnud ka Indira Gandhi, kes pani pronksmehele pärja.  Kesklinnast sõideti Näituse tänav 23 residentsi. Gandhid ööbisid maja teise korruse sviidis.
"Emal ja pojal olid eraldi toad. Indirat teenindas paar temaga kaasas olevat näitsikut. Kohalik komme nägi ette, et daami magamistuppa ei tohi mehe jalg astuda, see on püha koht," meenutab Matt. Kaaskond ööbis kõrvaltubades ja esimesel korrusel.

Visiidi teine päev, 24. september algas raekojaga. Raekoja sajanditevanused puunikerdustega pingid panid vana daami heldima. Erilise imetluse objektiks said uued musta lakiga kaetud uksed. Põgus tutvus oli Indiral raekojas ka eesti rahvamuusikaga: kodanikesaalis kõlasid peaministri auks kandlelood.
Külalise erudeeritust iseloomustab ka auraamatusse tehtud sissekanne.  Gandhi kirjutas inglise keeles: "Meie kõik saame inspiratsiooni oma rahva juurtest ja pärandist, kuid samal ajal peame vaatama ettepoole, et luua paremat tulevikku kõikide rahvaste jaoks! Minu head soovid Tallinna kodanikele!". Kui ligi 600 aastat vana raekoda oli üle vaadatud, sõidutati külalised Estonia teatrisse. Kontserdi esimene osa koosnes vabariigi kunstimeistrite esinemisest, teises lauldi Gustav Ernesaksa ooperi "Tormide rand" teist vaatust. Viimane oli üks päeva kõrghetki. Kogu visiidi aja ennast vaos hoidnud Indira Gandhi pahvatas eesriide langedes: "Nii ilusat ooperit ei ole ma kusagil maailmas varem kuulnud!".
Õhtusöögilt vurasid hindud otse lennujaama. Gandhi visiit lõppes Ukraina pealinnas Kiievis.

Allikas: Viivik, A.  Indira Gandhi Tallinnas: luksuslik lõuna ja maailma kaunim ooper ...  Õhtuleht, 22. september 2007.
http://www.ohtuleht.ee/247004

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm