Avaleht » Filmiliigid

"EKE tare" maja paigaldatakse poole tunniga (1972)

Ringvaade "Nõukogude Eesti" nr 23 (1036), detsember 1972

2/8

Alternatiivpealkiri filmiarhiivis: Vambola kolhoosis; Alternatiivpealkiri Tallinnfilmi teatmikus: EKE-Tare maja paigaldatakse poole tunniga

Filmikroonikad Kestus: 00:57

Huviinfo

Kunstinõukogu arutelult 4. jaanuaril 1973

Tasa: Ringvaade tervikuna, režissöör Ülo Tambek. Toimetuse ettepanek anda 2. kategooria.

Skulski: Ringvaade jätab läbimõtlematuse mulje. Näiteks viimase pala tekst – graafikust ei jääda maha, kuna on juubeliaasta. Kaks üleminekut on ebaõnnestunud: laevalt Läti küttidele.

Rekkor: Teisest küljest võetuna poleks keegi teine sellest materjalist paremat ringvaadet teinud. Siin on küllalt muusikalisi aktsente, mis päästavad materjali.

Käsper: Tambek on leidnud head arhiivimaterjali. On tunda režissööri kätt. Tekst on väga ebaõnnestunud, muusikaline lahendus jälle õnnestunud.

Tasa: teksti kirjutas režissöör ise.

Danilovitš: Režissöör vist ise andis ka, mida filmida?

Ilves: Mul jääb soovida, et Kunstinõukogul püsiks korralik nõudlikkus. Kui see kõigub, tekitab see segadust.

Remmelgas: Alati on raske säilitada teatavat nõudlikkuse taset. Aga tänane arutelu ei näita siiski Kunstinõukogu rabedust, vaid filmide rabedust. Kui vaadata, siis ei oska niisuguste peale kohe midagi öelda.
Räägiti, et sellest viletsast materjalist on Tambek üritanud midagi teha. Tekib küsimus, et miks seda tarbetut materjali hankida? Kellele on vaja Kruusi juubelit? Näeme teda televiisoris, teame teda. Nüüd võtame sellisel armetul teleülekande tasemel ja anname trummipõrina... Samal ajal räägime, et meie kunstitegelastest ei saa kedagi ekraanile. Isegi luuletajaid ei saa luuletusi lugema. Raud sai rahvakunstniku tiitli, las loeb üks minut oma luuletusi
Laulja saab rahvakunstniku tiitli – paneme ta laulma. On veel terve rida täiesti tarbetut materjali.

Treial: See pala toodi sisse selleks, et veidi vaheldust tuua nii pildiliselt kui heliliselt. Märkus on õige, et oleks võinud olla keegi teine.
Komissarov: Mul on ettepanek – 3. kategooria.

Palale anti 3. tasustamisgrupp.
Ringvaa
tele tervikuna, režissöör Ülo Tambek - 3. kategooria.
Allikas: ERA.R-1707.1.1293 Kunstinõukogu protokollid, lk 1-18.

... aga «EKE tarest»?

«EKE tare» printsiip on ju õige, aga asi ise tahaks lihvida. On õige toota kiiresti, tööstuslikult väikeelamuid, kuid alati tuleks mõelda, mille nimel me seda teeme. Eesmärgiks peab ülema hea maamaja, mitte monteeritavusaste ja kraanatõstete väike arv. Ei saa seada peaeesmärgiks elavtöö kokkuhoidu ehitusplatsil, kuigi see on iseenesest progressiivne, kui selle arvel mugavus ja funktsionaalsus vähenevad. Praegused «EKE tared» on tulnud kõik alles tagantjärele muuta välisvooderduse abil soojapidavaiks. Üldse peaks voodrilaudadest majadesse suhtuma meie kliimas kriitiliselt.
Olep, J. (1972). Mida arvavad viljandlased? [intervjuu  Viljandi rajooni põllumajandusvalitsuse juhataja asetäitja Ants Laansaluga]. Sirp ja Vasar, 29. sept, lk 9.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm