Avaleht » Filmiliigid

Ühisabi suurballi eeltööd (1937)

Eesti Kultuurfilmi ringvaade nr. 34, 3/4

Filmikroonikad Kestus: 02:52

Huviinfo

Ühisabi

Ühisabi oli  aastail 1930 - 1940 tegutsenud heategevusorganisatsioon Eestis. Esimene ühing asutati Tartus metodistikiriku pastori  A. Kuuma algatusel. Tartu eeskujul tekkis samanimelisi ühinguid ka mujal Eestis,
nt Tallinnas ja Pärnus. Jagas vaestele tasuta ja odavaid lõunaid, ka riideid ja jalatseid. Ühisabi sai raha eraisikute ja organisatsioonide vabatahtlikest annetustest, korjandustest, loteriidelt jm. heategevusüritustelt.
Eesti entsüklopeedia (1998). 10. kd. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, lk 634.

Ühisabi 1937. aasta suurballi kajastusi ajakirjanduses

Sihtasutuse “Ühisabi” heategevuslik suurball, mis toimus 27. veebruaril 1937  “Estonias”, läks väga hästi korda. Balli üldine sissetulek oli esialgse kokkuvõtte järgi 15 000 krooni. Ballikülalisi oli saabunud üle 1500. Kõik balli “ettevõtted” - loteriilaud, jookide lauad, lillelaud jne. tegutsesid edukalt, kuna “ballikorraldajad daamid eesotsas balli üldkorraldaja
pr. Pungaga tegid suuri jõupingutusi asja heaks kordaminekuks. Ballil võis näha väga suurel arvul meie nimekaid seltskonnainimesi, kes  heldekäeliselt ohverdasid oma raha ühisabi heategevaks otstarbeks.
“Ühisabi” balli hea kordaminek (1937). Uus Eesti, 1. märts, lk 1.

Sama ajalehe hilisemas numbris täpsustatakse, et ball andis (koos markide müügist laekunud tuluga) puhastulu 12 423 krooni. Sealjuures avaldab riigivanema kaitse all seisva sihtasutuse “Ühisabi” juhatus südamlikku tänu kõigile, kes aitasid kaasa balli kordaminekule. Eriti tänati kõiki daame, kes ennastsalgavalt võtsid osa balli ettevalmistamis- ja korraldustöödest, samuti ka heldeid annetajaid äriringkonnast ja ballikülalisi. “Ühisabile” osaks saanud harukordselt sooja ja vastutuleliku suhtumise tõttu “kujunes ball tõeliseks suursündmuseks”. Saadud tulu on peamiselt määratud “intelligent vanadekodu asutamiseks”.
“Ühisabi” ball andis 12 423 krooni puhastulu (1937). Uus Eesti, 8. märts, lk 3.

Isikuid

Adele Karoline Akel (Tenz), (1884-1944) -  Eesti välisministri Friedrich Akeli abikaasa, seltskonnategelane,
Eesti Punase Risti III klassi teenetemärgi kavaler, 1939. Küüditati 1941. aasta suvel Venemaale, kus suri
1944. aastal.
Friedrich Akel, http://www.cfe.ee/auvilistlased (11.09.2011).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm