Avaleht » Filmiliigid

Tallinna "ilu" (1924)

Estonia-Filmi kroonika

Alternatiivpealkiri "Pealinna "ilu""

Filmikroonikad Kestus: 04:07

Huviinfo

Estonia-Film  valmistas rea filme nimetusega “Tallinna “Ilu”, kritiseerimaks linna heakorrastamist, siltide õigekeelsust jne. Käesoleva filmi kaadrites on välja toodud mitmed vigased ärisildid, nagu „Antikwariat A. Mürsep”, „Rätsepa tarvituste kauplus” jt. Filmis näidatakse parasiitehitisi raekoja jt hoonete küljes, mis mitte ainult ei riiva silma, vaid on ka täiesti elamiskõlbmatud, kuigi neis kohati peavarju saadakse. Pööratakse tähelepanu lagunenud puumajadele ja piirdeaedadele, näotutele plankudele, pesu kuivatamisele elava liiklusega tänavate lähedal jm väärnähetele. Ka leiavad filmi autorid, et kärumeeste seisupaik ei sobi Pärnu maanteele Estonia lähedusse.
Filmiarhiivi toimiku (N 17) resümee

On säilinud üks järjekorranumbrita "Tallinna "ilu"". 1922. aasta Päevalehe reklaamidest saab aimu, et "ilusid" oli neli tükki, lisaks veel 1929. aastal valminud "Mida näitab Tallinn T.M. Rootsi kuningale?" ("Tallinna "ilu"" nr 5)". Täpsemalt:
Paas, V. (1987). Ajahetked. Eesti dokumentaalfilm 1920-1940. Tallinn: Eesti Raamat, lk 13.

Postimehe reklaam 1923. aastast annab aimu "Tartu "ilust"". Paas: "Selle kriitikapala koos Tartus hilissuvel toimunud "Eesti nädala" (maakonna põllumajandus-tööstusnäitus), hobuste võidusõidu ja Tartu vaadetega filmis K. Märska. Kõik need palad olid lülitatud operaatorit nimetamata Estonia-Filmi ringvaadetesse."
Paas, V. (1987). Ajahetked. Eesti dokumentaalfilm 1920-1940. Tallinn: Eesti Raamat, lk 26-28.

Toonasest ajakirjandusest

Raekoja parandustööd on praegu täies hoos. Praegu kohendatakse maja alles välispidiselt (tahetakse remontida ka seest). Maja välise ilu tõstmiseks aitaks tunduvalt kaasa, kui praeguse remondi ajal maha lõhutaks ka putkad Dunkri tänava poolses otsas, millest juba mõnda aega kõneldud.
Tallinna teated (1923). Päevaleht, 26. mai, lk 5.

1923. aastal koristati Vabaduse väljakult Peeter I mälestussammas ja linna südamest veneaegsed kabelid ja jumalaema kuju. Vanakraamiturg (Paksu Margareeta juures) viidi üle Juhkentali laadaplatsile.
Tallinna teated (1924). Päevaleht, 3. jaan, lk 4.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm