Avaleht » Filmiliigid

Õiglane maa (1978)

Dokumentaalfilmid Kestus: 54:07

Huviinfo

Filmi tegemisest:

Karl Tambergi intervjuu: /.../ P.Puks: "Teen praegu 6-osalist täismetraažilist dokumentaalfilmi "Õiglane maa", mis jutustab Viljandi Põllumajanduskoondisest. Stsenaariumi kirjutasime koos Märt Müüriga. See töö kestab kogu 1978.aasta. Tulevikus kunagi on aga mul unistus teha film Friedebert Tuglasest...".

Tamberg, K. (1977). Peep Puks - Nõukogude Eesti preemia laureaat. Kodumaa, 28. dets, lk 14.

Filmist kriitiku pilguga

Jaan Ruus: „Autorid püüavad dokumentaalfilmi vahenditega avada filmimise ajal veel uudset majanduseksperimenti. Selle toimimine avaldub ennekõike juhtimissfääris, ja seda pikema aja jooksul. Traditsioonilise dokumentaalfilmi vahenditega on selliste uut laadi majandussuhete, seega ka uute inimsuhete tähendus aga raskesti avatav. Ümmarguselt kolmekümne objekti praeguse põgusa pildis fikseerimise kõrval tõuseb esile looduse ja masinate poetiseerimine. Režissööri suhtumine muutub tihti, liiga tihti, ja vastavalt sellele muutub ka väljenduslaad, see annab aluse väita, et "õiglane maa" on nii žanriliselt kui kontseptuaalselt eklektiline.

Kahjuks jäävad ebaselgeks ka valikuprintsiibid, millega autorid on asunud rohket materjali jäädvustama ja kinematograafiliseks suurvormiks kokku seadma. Tundub, et autorid, soovides kõigest kõnelda, on sattunud teatavasse ummikkarusselli.

Ei saa teha täispikka filmi, mehhaaniliselt kopeerides ringvaate kompositsiooni ja kõike mehaaniliselt pikendades. Põhjuseks, et "Õiglane maa" ei vasta sellele, mida ootame juhttriolt Tooming-Puks-Müür, on ühtse autorikontseptsiooni puudumine, aga ka suurvormide teostamise vähesed kogemused. Täispika ekraanitöö tegemise probleemid vajavad nähtavasti selgeksmõtlemist.“ /---/

Ruus, J. (1979). Maaelu probleemid kinoekraanil. Rahva Hääl, 14. sept, lk 3.

Viljandi eksperimendi kohta:

Riigiarhiiv, toimik ERA.R-2306.1.139 (Ajakirjale "Eesti Kommunist" antud intervjuu "Viljandi eksperiment" käsikiri ja algmaterjalid)

Riigiarhiiv, toimik ERA.R-2306.1.197 (Ajalehes "Küla elu" ilmunud artikli "Viljandi eksperiment" käsikiri (venekeelsed tekstid, trükitud ja käsitsi kirjutatud)


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm