Avaleht » Filmiliigid

Võõras higi (1973)

Pealkiri filmiarhiivis: Võõras higi (traktoristide töö sügiskünnil)

Dokumentaalfilmid Kestus: 22:01

Huviinfo

Filmi saamisloost

"1973. aasta sügisel olin Jüri Müüri juures Tallinfilmi dokumentaalfilmide toimetuses. Peatoimetaja Klaus Mikko, Jaan Ruus ja veel keegi muretsesid tööjärje pärast. Pakkusin, et tehke lugu sellest, kes tappis Juhan Küla," rääkis Märt Müür sellest, mis tema elus paljugi muutis.

Juhan Küla oli Tarvastu kõva künnimees, kes suri üleväsimuse tõttu 38-aastaselt. Arstid olid küll öelnud, et puhka ka vahel, kuid mees oli ära lollitatud: talle anti orden ja teine ning valiti rahvasaadikuks. Surmapäeval saabus veel Volga ostuluba.

Märt Müür sai esimese stsenaariumi kirjutamise kogemuse, kuid filmi ei tulnud, sest kõrgemalt poolt pandi käsi ette. Ei tohtinud Küla isegi nimetada.

Sealsamas Tarvastu kandis kündsid maad ka Paul Pähklepa ja Ants Joala, esimesel neist oli Belaruss ja teisel T-150. Hakkasid need mehed siis kahekesi võidu kündma, sündis lugugi ja sellele järgnes juba tuttav madin. Linastamisluba ei antud.

Filmi loojad tegid keelust hoolimata Viljandi Rubiinis esitluse, kuhu oli tähtsaid mehi kutsutud. Viljandi parteisekretär Valter Udam leidis, et film pole ideeliselt korras. Sama arvas mõni teinegi. Siis aga tõusis kolhoosiesimees Ilmar Mändmets ja ütles: "Esimest korda näeme filmi, mis on tõde." Harald Männik lisas: "See on film, mida tuleb kohustuslikult näidata kõigile, kes leiba söövad."

Filmi nimeks sai "Võõras higi".

Kaldma, H. (2005). Märt Müür: Olin viisteist aastat Eesti Televisiooni palgal. Sakala, 23. juuli.

Arvamusi filmist

Uno Heinapuu, rääkides publitsistlikust suunast dokumentalistikas, mille põhiväärtuseks on reportaažlikult käsitletud fakt ja probleem, tõstab teiste seas esile ka Jüri Müüri filmi "Võõras higi"
"Pilt on siin alasti tõde, ei mingit vigurdamist ega pettust. Tekst - arvud, faktid, statistika ja järeldused + sünkroonesinemised. /---/ Need filmid on mõtlemapanevad, vahetud, isegi teravad. Nad on samuti elust endast, tehtud selge autoripositsiooni ja julge kodanikutundega. /---/ Filme, nagu "Võõras higi", "Adra järel", "Roheline pomm", "Narri põldu üks kord ..." jt. on korduvalt esile tõstetud, premeeritud ja auhinnatud väga soliidsetel festivalidel."
Tõsielufilm ajapeeglis (1983). Teater. Muusika. Kino, nr 4, lk 32.

Karl Tamberg: "Põllumajanduse ainestik on jõudnud vajalikule kohale meie filmikunstis. Võime nimetada selliseid "Tallinnfilmi" dokumentaalfilme nagu "Võõras higi", "Adra järel", "Linn ja maa" jt., millel on oluline osa meie dokumentaalfilmi arengus ning millest mitmed pole aastatega oma väärtust kaotanud."
Tamberg, K. (1979). Põllumajanduse ainestik filmilindil [dokumentaalfilmidest „Võõras higi“, „Adra järel“, „Linn ja maa“ jt]. Rahva Hääl, 21. jaan, lk 3.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm