Avaleht » Filmiliigid

Verine John (1974)

Kokku pandud anderikka kirjamehe Heinrich Dawid Rosenstrauchi algupäralise jutustuse põhja peal

Animafilmid Kestus: 19:49

Huviinfo

Filmist ajakirjanduses

13.—15. novembrini k.a. toimusid Moskvas eesti multifilmi päevad, mille organiseeris NSVL Kinematografistide Liit. Üks põhilisemaid nende ürituste reas oli siiski Moskva Kinomajas toimunud seanss koos järgnenud aruteluga.

Üksmeelselt ning spontaanselt reageeris saal meisterlikele lahendustele ning leidudele «Naelas», laskis end nakatada „Verise Johni» rahvalikust huumorist ja kviteeris pika aplausiga selliseid filme nagu «Värvilind», «Kilplased» ja «Inspiratsioon», milles tunti ära uudne ning omapärane taotlus.
Üheks paremaks, kui mitte kõige paremaks kogu Elbert Tuganovi loomingus loeti «Verist Johni». «See on justkui äkiline spurt võimaluste ammendamise poole. Väga huvitav on parodeeriv-irooniline intonatsioon, millega tegevustik antud.» (režissöör L. Atamanov.)
Link, E. (1975). Multifilmide edu Moskvas [Moskva Kinomajas toimus animafilmide vaatamine ja arutelu]. Sirp ja Vasar, 28. nov, lk 7.

Kaljo Kiisk: "Aasta pärast lavastas Tuganov lühifilmi «Ettevaatust, kaabel!», mis val­mis Sideministeeriumi tellimu­sel, planeeriti tootmises tekki­nud lünga täiteks. Ometi on see neid filme, milles avaldub ilmekalt Tuganovi satiirikuanne ning teos asetub ühte pingeritta tema niisuguste fil­midega nagu «Talent» Ja «Park».
Kuid kõige huvitavama tu­lemuseni Jõudis Tuganov muidugi filmis „Verine John“,  mille ta Juhan Peegli sama­nimelise kirjandusliku paroo­dia ainetel tegi 1974. aastal. Filmi üksikuid komponente hinnates tuleb esiplaanile tõs­ta tööd nukkudega. «Verine John» on neid nukufilme, mil­les nuku suurepärane liiku­mine toob esile tegevuse väli­se dünaamika ja annab ühtla­si edasi nuku karakteri. Filmile on omased täpne, väl­japeetud režiilahendus, vaimu­kas kujundus ja suurepärane muusika, mis väga osavalt toe­tab üldist dramaturgiat."
Väljavõtteid Eesti Kinematografistide Liidu juhatuse esimese sekretäri Kaljo Kiisa ettekandest (1976). Sirp ja Vasar, 30. apr, lk 3.

Sergei Assenin: „Kõiges, mida teevad eesti multifilmiloojad, elab katsetamise ja otsingute vaim ometi edasi. Just see suurepärane omadus on sünnitanud nii erinevaid, huvitavaid ja eredaid teoseid, millest paljud kuuluvad E. Tuganovile ja tema juhatusel töötavale kollektiivile. Nimetagem näiteks kas või paroodiat „Verine John“ (1974) ja sellele järgnenud poeetilist esseed „Inspiratsioon“, mis kõneleb laulupidude suurest traditsioonist.“
Assenin, S. (1977). Pürgimine mitmekesisuse poole [Eesti multifilm 20-aastane]. Sirp ja Vasar, 25. nov, lk 6-7.

J. Lotman: "Animafilmi edasine tee iseseisva kunstiliigina ei seisne tema keele iseärasuste silumises, vaid nende teadvustamises ja arendamises. Üheks selliseks teeks näib olevat XX sajandi kunstilise mõtlemisega kooskõlas olev eri tüüpi ja erineva tinglikkuse astmega kunstikeelte ühinemine kunstilises tervikus. Nii näiteks tunnetame, vaadates kolmemõõtmelise nukupiraatlaeva seilamist kahemõõtmelisel vanaaegsel maakaardil Elbert Tuganovi filmis "Verine John" (Juhan Peegli tekst), teravalt ekraanikujundi tsitaadilisust ja märgilisust, mis loob eriti tugeva iroonilise efekti."
Lotman, J. (1992). Animafilmide keelest [Kütt, Verine John]. Teater. Muusika. Kino, nr 4, lk 72-74.

Lõbus juubelitervitus Heino Parsilt Elbert Tuganovile

Heino Pars: "Meie multifilmide kullafond on Sinu satiirilised pildid. Neis nahutad Sa armutult nähtusi, millel ei tohiks meie elus asu olla. Tõenduseks, et Sul on teravat pilku ja võimet inimeste sisse näha, luba meenutada kunagist seika trammis. Sinu juurde oli trüginud kahtlane mees, samas märkasid, et randmelt puudub kell ning põrutasid mehele peale (muide, mis Sinu tasakaalukuse juures on harv nähtus): andku kell kohe tagasi! Mees ehmus, kohmitses taskus ja ulatas puiklemata kella. Kui koju läksid, leidsid aga oma ajanäitaja öökapilt! Ju tabasid oleku järgi ikkagi ära, et tegemist ebaausa mehega, kel juhuse kokkulangemisena oligi näpatud kell taskus."
Esiisa Elbert 60 [Tuganovi juubeli puhul J. Ruus, H. Pars, R. Raamat, J. Müür](1980). Sirp ja Vasar, 22. veebr, lk 11.

Film taastati ja digiteeriti seoses Helbert Tuganovi sajanda sünniaastapäevaga 2020. aastal

Pildi digitaalne taastamine  : Tõnu Talivee / Nukufilm
Digital restoration of visuals

Heli digitaalne taastamine  : Ants Andreas / Film Audio
Digital restoration of audio

Filmi restaureerimist toetas  : Eesti Filmi Instituut
The restoration of this film was supported by

© Tallinnfilm 1974/2020

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm