Avaleht » Filmiliigid

Vali kord (2004)

Dokumentaalfilmid Kestus: 68:00

Mälestused

Rain Tolk, Andres Maimik, Ken Saan:

"ESTO TV nimelisel meediaüksusel on valmimas uus film «Vali kord», mis räägib muuhulgas Res Publica tõusust ja langusest ning kurikuulsast nulltolerantsi poliitikast. Meie kui ühiskonna valvekoera kohus on hoida silma peal valitseva partei võimureil.
Mis puudutab laupäeval toimunud sündmusi ja selle kajastamist meedias, siis pealiskaudsel lugemisel võiski artiklitest aru saada, et meie puhul oli tegemist huligaanidest roppsuu-röökuritega, kes kasutavad fašistlikku retoorikat ja homofoobset sõnavara.  See loob ESTO TV suhtes äärmiselt negatiivse avaliku arvamuse fooni. Tegelikult oli asi palju mitmetahulisem.

ESTO TV uue filmi «Vali kord» stsenaarium näeb ette, et selle tegelaskujud Ken & Tolk (mitte segi ajada reaalselt eksisteerivate Ken Saani ja Rain Tolgiga) asutavad profašistliku rakukese jõu, korra ja nulltolerantsi toetuseks, mis asub võitlusse kõikvõimalike liberaalsete elementide vastu ühiskonnas. Kuna Res Publica sai võimule nulltolerantsi ja karmi korda reklaamivate loosungitega, siis tahtsime kontrollida, kuidas selline vulgaarkonservatiivne meelsus sobib kokku RP aadetega.
Rain Tolk on 90. aastate keskpaigast akadeemilise noorteühenduse Res Publica liige, mistõttu saadeti talle ka kutse erakonna suurkogule. Sellest hoolimata keeldus uksel seisev turvamees teda sisse laskmast. Oma käitumist põhjendas ta Res Publica poolt antud käsuga. Niisiis asus tegutsema Tolgi tegelaskuju, kes teadlikult sõjakat konservatiivi mängides kasutas vastavat sõnavara. Ta nimetas muuhulgas turvameest liberaalide, tolerantide ja – jumal hoidku – homoseksuaalide käsilaseks. Seksuaalvähemuse kaardi mängu toomist võetakse Eestis miskipärast solvanguna. Kuna Res Publica ei suutnud adekvaatselt reageerida, võttis situatsioon mõttetult vägivaldse pöörde. Erakonda esindanud turvamees lõi Rain Tolgil jalad alt, lohistas teda armutult mööda maad, ning tõukas ta seejärel uksest paarikümne meetri kaugusel olnud basseini. Järgnes katse ESTO TV saatejuht uputada.

Demokraatia tingimustes on ennekuulmatu, et valitsev klikk annab välja käsu nimeliselt ESTO TV liikmete läbipääsu keelustamiseks «avatud» erakonna «avatud» üritusele. Lasknuks Res Publica meid sisse ning suhtunuks asja muheda tolerantsiga, jätnuks partei meie uues filmis sümpaatse mulje. Kuhugi on aga kadunud RP valimisteaegne hoogsus ja sõbralikkus ning asemele on astunud tõeline nulltolerants. Kas Eesti päevapoliitika mootoriks ongi filmi «Vali kord» juhtlause – «Jõud ja kord on ühendus, vägivald on lahendus»?
Kinnitame, et oma eraelus oleme ääretult rahumeelsed, vägivallatud ja vähemusi sallivad isikud. Ja see, mida enamik internetikommentaatoreid ja RP liikmeid tõe pähe võtab, on tegelikult vaid absurdini võimendatud satiir ühiskonnas valitsevate tendentside kohta. Vabandame kõikide vähemuste ees, välja arvatud Res Publica."
Tolk, R., Maimik, A., Saan, K. (2003). ESTO TV : Res Publika valimisteaegne sõbralikkus kadunud [uuest filmist "Vali kord" ja raskustest selle filmimisel]. SL Õhtuleht, 9. sept, lk 10.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm