Avaleht » Filmiliigid

Talvepäev (1991)

Animafilmid Kestus: 09:40

Huviinfo

Stsenaariumi arutelult Tallinnfilmi Kunstinõukogus

27. detsember 1989

P. Pärn: Leo Lätti lugu on selline, et pole mõtet rääkida ideest. Kogu olme teeb selle loo, linnaelu oma koledusega, mis on ühendatud jõulumeeleoluga. Kui film nii ära teha, siis tuleb sotsiaal-kriitiline. Mul on üks mõte - kui läheks sealt veel edasi, et lugu läheks tegelikkusest veel hullemaks ja viiks ta sellest kaugemale. Siis tuleks teine tasand juurde. Piire pole mõtet seada, nii tuleks veel vingem lugu.

H. Volmer: See on üks neist filmidest, mille juures erilise tähtsuse omandab kunstiline, kujunduslik lahendus. Sest see film mängib meeleolule, annab võimaluse kujunduse kaudu anda edasi meeleolu. Selles on midagi.

J. Põldma: Sellest sellist, kellel on kommid sukas - võibolla ta peaks sellest hullumeelsest maailmast eralduma, käituma väikese inimese moodi. Mulle meeldib, et tehakse pisikeste asjade kaudu suurt.

A. Nuut: Minu jaoks jääb puudu sellest, et kuigi päkapikk on olemas, peaks tema roll suurem olema, et tekiks suhe temasse. Ja vaatajal peaks olema päkapikust kahju.

H. Volmer: Kahe maailma vastandamine.

P. Pärn: Päkapikk on sümbol.

A. Nuut: Mis sümbol ta seal on, kipub argipäeva ära kaduma.

H. Volmer: Müüdi purustamise film.

Filmi valmimine

Režiistsenaariumi valmimine: 15.01. - 28.02.1990
Filmi ettevalmistusperiood: 04.05. - 06.08.1990
Filmi tootmine: 07.08.1990 - 25.03.1991
Filmi üleandmine: 25. märts 1991
Filmi maksumus: 79 500 rubla
Allikas: Riigiarhiiv ERA.R-1707.1.3005 Joonisfilmi "Talvepäev" stsenaarium, lepingud, aktid.

Eesti filmipäevad Budapestis

Eesti Instituut Ungaris, Budapesti Sügisfestival ja Toldi Stuudiokino korraldavad 2. - 4. novembrini 2001 Budapestis eesti filmipäevad, kus näidatakse eesti filmitoodangut aastatest 1990 - 2000. Filmipäevadel tutvustatakse nii anima- kui mängufilme, püütakse anda huvipakkuv ülevaade viimase aastakümne eesti filmiloomingust. Filmipäevade külaliseks on režissöör Riho Unt, kellega 3. XI publikukohtumisel vestleb ungari Varga Stuudio kunstiline juht Csaba Varga. Filmipäevad püüavad korvata seda, et veel kunagi pole ungarlased saanud eesti filmikunstist ülevaadet ega näha korraga rohkem kui üht filmi. Seekord on filmipäevade kavas Hardi Volmeri “Minu Leninid” , Sulev Keeduse “Georgica” , Arko Okki “Ristumine peateega" ja Renita Lintropi “Ma olen väsinud vihkamast”.

Animafilmidest on kavas Priit Pärna “Porgandite öö”, “Hotell E”, “1895", Peep Pedmansoni “Eesel heliredelil”, Heiki Ernitsa “Jaagup ja surm”, Janno Põldma “Sünnipäev”, Hardi Volmeri “Hilinenud romanss”, Riho Undi “Saamuel ja internet” ja “Kapsapea 2 ehk Tagasi Euroopasse”, Leo Lätti “Talvepäev”, Heiki Ernitsa “Ärasõit”, Mati Küti “Plekkmäe Liidi” ja Ülo Pikkovi “Bermuda”. Eesti filmipäevade tarvis on Eesti Instituut välja andnud ungarikeelse eesti filme tutvustava kataloogi.
Film: Eesti filmipäevad Budapestis [esitleti filmitoodangut aastatest 1990 - 2000](2001). Sirp, 2. nov, lk 19.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm