Avaleht » Filmiliigid

Söerikastaja (2004)

Jaan Krossi mälestusteraamatu "Kallid kaasteelised" ainetel

Film ümber Jaan Krossi

Dokumentaalfilmid Kestus: 69:20

Huviinfo

Tootjafirma sünopsis

Dokfilm maailmamainega kirjanikust Jaan Krossist. Lapsepõlve õu ja sõda, õpingud ülikoolis ja asumisaastad Siberis – kõik see aitab vaatajale selgitada, kuidas ühest mehest saab kirjanik. Kirjaniku silm märkab seda, mida teised ei näe. Tema mälu taasloob selle, mis paljud  heal meelel unustaksid. Jaan Krossi põlvkond sai aja tahtel õela saatuse osaliseks. Tema meenutused on õpetus inimpalge säilitamisest, aegade sidemest ja miks mitte ka eestlase kohanemisvõimest.
Söerikastaja (2008). Rmt: Eesti film/Estonian Film 2000-2006. Tallinn: Eesti Filmi Sihtasutus, lk 397.

Jaan Kross

Jaan Kross (19.02.1920 Tallinn - 27.12.2007 Tallinn), eesti proosakirjanik, luuletaja ja tõlkija, Nobeli kirjandusauhinna kandidaat. Õppis pärast Jakob Westholmi Gümnaasiumi lõpetamist Tartu Ülikoolis (1938-1945) õigusteadust. 1944. aastal arreteeriti Saksa julgeolekupolitsei ja SD poolt ning viibis eeluurimise all Keskvanglas, kust ta samal aastal vabanes ja jätkas õpinguid Tartu Ülikoolis. 1946. aastal arreteeriti ta Eesti NSV Riikliku Julgeoleku Rahvakommissariaadi poolt, mõisteti süüdi ja saadeti vangilaagrisse Komis ning edasi asumisele Krasnojarski krais, kust vabanes 1954. aastal. Pärast naasmist kodumaale hakkas professionaalseks kirjanikuks. Jaan Kross alustas kirjanikuteed luuletajana. Alates 1970ndatest on ta rahvusvahelist tuntust kogunud eelkõige oma ajaloolise proosaga. Ta on avaldanud arvukalt romaane, jutustusi, luulekogusid ja näidendeid.
Jaan Krossi esimene abikaasa oli Helga Pedussaar (abielus 1940-1949). 1954-1958 oli abielus Helga Roosiga. 1958. aastal abiellus Jaan Kross lastekirjanik Ellen Niiduga, kellega tal on kolm last: Maarja Undusk (sünd. 1959), Eerik-Niiles Kross (1967) ja Märten Kross (1970).
Jaan Kross, http://et.wikipedia.org/wiki/Jaan_Kross (10.03.2013)

Põhjalikumalt Jaan Krossi elust ja loomingust vt: Eesti Elulood. Eesti Entsüklopeedia: 14. kd. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2000.

Dokfilm "Söerikastaja" põhineb suures osas neil sündmustel, millest Jaan Kross räägib oma mälestusteraamatus "Kallid kaasteelised". Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus, 2003.
Teine osa tema mälestustest: Kross, J. Kallid kaasteelised II [toim Kristiina Ross]. Tallinn: Eesti Keele Sihtasutus, 2008.

Filmist kriitiku pilguga

Andres Langemets: „Peeter Simmi film on "nagu Krossi memuaaridega kaasaskäiv DVD - kordab mälestuste põhipunkte, tegevuspaiku ja tegelasigi üsna autentselt. /---/
Film on ühemõtteliselt biograafiline. Seda, et Jaan Kross on kirjanik, peab asjatundmatu vaataja ainult oletama. Kuid film on sisuterve selles mõttes, et ta pealkiri on „Söerikastaja“ - film kirjeldab seega eellugu, mis oli toimunud enne Krossi esikraamatu ilmumist. Näeme, et seda rikastamata maavara oli ikka rängalt ja jätkus kauaks. Kõik kirjeldatu ju eelnes kogu Jaan Krossi kirjanikuteele."
Peeter Simmi film on nõudnud päris mahukat eeltööd. "Filmiarhiivist ja kirjaniku isiklikust fotokogust on ära kasutatud päris palju materjali (fotod on küll enamasti needsamad, mida näeme raamatuski). Ka on filmi kaasatud Jaan Krossi pereliikmeid ja kolm saatusekaaslast. Sellest hoolimata pole tegu siiski millegi muu kui üsna monoloogilise filmiga - põhiline kõneleja on ikka kirjanik ise. Episoode seob Kristiina Rossi kirjutatud diktoritekst, teised filmis esinevad isikud saavad vähe sõna."

Film "kuigi informatiivne ei ole, me ei saa teada midagi, millest poleks juba raamatus juttu olnud. Krossi raamatu pealkiri juhatab kallite kaasteelisteni, s.t paljude isikuteni, nii heade kui ka halbadeni, kellega noorel Krossil on tulnud kokku puutuda - sõpradest-sugulastest ülekuulajate-vangivalvuriteni. Seda aspekti pole film suutnud muidugi avada, sest suurem jagu neid isikuid on kuskil mulla all. Filmis kõnelevad kohad, majad jms oma tänapäevases kuues - maastikud ja arhitektuur peavad asendama ajaloolisi isikuid, nagu sellistes filmides üsna tavaline ongi. Nii et igati õigustatud ja korralik kultuuri­looline dokumentaal."
Langemets, A. (2004). Krossi mälestuste ekraniseering. Sirp, 17. sept, lk 17.

Janika Kronberg: "Peeter Simm on teinud Jaan Krossist üsna isepäise filmi, järgides modernitsemata ja sümboleid kuhjamata Krossi elu kronoloogiat, stsenaariumiks kirjaniku enese 2003. aastal ilmunud mälestusteraamat „Kallid kaasteelised“. Asjaolu, et tegemist on peaaegu ümberjutustusega, on pälvinud ka etteheiteid filmi autoreile. Kuid samas on filmis hinnatav just ajaloolise autentsuse taotlus: vanad filmikaadrid ja helindid on kaasaegsesse pilti sulatatud oskuslikult, mõlema sümbioosiks on  „näitleja“ Jaan Krossi sammumine vanglamüüride vahel.
Mulle sööbisid filmist kohe esimesel vaatamisel kõige enam mällu vanadel kaadritel möödavilksatavad kalakastid ja kommentaariks selle taustal lapsepõlvemiljööd iseloomustavad Jaan Krossi sõnad: "kilu-vürtsi lõhnastik". See väike detail, teatud sünesteetiline lõhnaelamus tõuseb filmis paljude teiste selletaoliste kõrval üldistuseks, mis vääristab ka teost tervikuna."
Kronberg, J. (2005). Visuaalseks vürtsitatud mälestused. Teater. Muusika. Kino, nr 6, lk 103-104.

Mihkel Mutt: "Muidugimõista on film üksnes raamatu väike vari, mis kohati küll väga staatilisena ühe koha peal püsib, nii et lootkem, et film mõne vaataja ka raamatut ennast kätte võtma kehutab."
Mutt, M. (2004). Jaan Krossi mälestusteraamat neile, kes lugeda ei oska. Sirp, 17. sept, lk 1.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm