Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmi saamisloost

Produtsent Artur Talvik: „Jõulisest protestifilmist sai armas tarbimise ja protestimise olemuse üle lõbusalt mõtisklev film. Režissöör Madli Lääne tugevaks pooleks on uute huvitavate ideede leidmine. Filmiga oli tõsiseid probleeme algfaasis. Bänd oli käpardlikum kui teadsime, inimesed ei olnud valmis kaamera ees esinema. Kartsin, et sellest tuleb üks nüri EÜE tüüpi nali. Ent siis mängis lugu ennast ise meile kätte ja sõnumiks sai, et mitte ühtegi eestlast ei huvita protest, ei huvita sõnum loodushoiust ja tarbimise vastasus. Tõestasime ka, et ilma vägivallata sind kui protestijat iialgi tähele ei panda. Film oli oluliselt graafikust maas. Väga raske oli sobitada doktoritöid tegevate bändiliikmetega aegu Tallinnasse protestimiitingule sõiduks. Olulisi takistusi tuli ka plaanitud protestikohtade haldajate poolt.
Kokkuvõtteks saime läbi raskuste siiski vaadatava filmi keskmisest teistsugustest eestlastest.
Allikas: EFI  andmekogu

Filmist kriitiku pilguga

Art Leete: "Huumorifilm tarbimishulluse vastu, kusjuures sellist küllaltki tavapärast hurjutamisalust fenomeni rünnatakse ootamatust perspektiivikombinatsioonist, segades punki puu otsa ronimise ning rohelisusega laiemaltki. Asen Balikci* väitis end pärast filmi vaatamist olevat igatahes viiskümmend aastat nooremaks saanud.
STK edasised plaanid, mis festivalil paljastati, on samuti metafüüsilised. Tulevaste projektide kaudu õpetatakse inimesi veelgi õigemini elama ning juhatatakse neid elu saladuste allikatele. Seega lihtsalt ootame."
* Asen Balikci - Kanada dokumentalist, antropoloog
Leete, A. (2005). Mõningad maailmad [festivalist "Maailmafilm" ja eesti filmidest sarjast "Eesti lood"]. Teater. Muusika. Kino, nr 7, juuli, lk 118-125, foto.

Kristiina Davidjants: "Jälle pälvis kiidusõnu filmi algus, kuid nenditi, et üsna varsti vajub film harali. Üheks valupunktiks nimetas EDNi direktor Tue Steen Müller seika, et filmil on praktiliselt kaks algust (kaks peategelaste tutvustust), mille tõttu vaataja tähelepanu hajub ning ei keskendugi õieti enam millelegi. Film räägib noortest, kes otsustavad oma protestiaktsiooni käigus tekitada suuremat sorti intsidendi, seetõttu jääb vaataja seda ootama. Kuna aga intsidenti ei tule ega tule, sest politsei ei hooli sellisest provokatsioonist ehk siis supermarketis kontserdi korraldamisest, jääb vaatajale tunne, et talle on lubatud midagi, mis lõppkokkuvõttes jäi kätte andmata."
Davidjants, K. (2005). "Eesti lood" kõrvaltvaates. EDNi direktori Tue Steen Mülleri märkmed 2. veebruaril 2005 toimunud seminaril [European Documentary Network'i direktori märkmed ja filmide analüüs]. Teater. Muusika. Kino, nr 12, dets, lk 103-106, foto.

Aleksei Peterson, ERMi endine direktor: „Minu arvates peab dokumentalistika olema dokument, et kui saja aasta pärast vaatame, on seal tõesti midagi huvitavat. Aga teie piltides küll see asi ei kajastu. Nõrk film on „Sensatsiooniline Tartu kevadbänd“, muusikutest, kes hääletasid Tallinna, marketisse esinema minemiseks. Nagu puder ja kapsad segamini aetud. Peab olema mõte ja idee ja lahendus. Te langete sellesse angloameerika muusika olemusse ja toote selle dokumentalistikasse, kahjuks.“

Marje Jurtšenko: „Ma arvan, et just „Sensatsiooniline Tartu kevadbänd“ on dokument, see on mingi mentaliteedi dokumenteerimine, see on need noored inimesed sel hetkel, selles ajas. Ma ei näe põhimõtteliselt, miks seda ei võiks dokumentalistikaks nimetada.“
Visak, M. (2005). Eesti dokumentalistika ümarlaud : "Eesti lood" Tartu visuaalse kultuuri festivalil "MaailmaFilm 2005" [osalesid Kristiina Davidjants, Ilmar Raag, Marje Jurtšenko, Liina Triškina, Madli Lääne, Aleksei Peterson jt, juhatas Aune Unt]. Teater. Muusika. Kino, nr 12, dets, lk 107-115.

Sensatsiooniline Tartu Kevadbänd

Kevadbänd loodi 1996. aasta aprillis, mil kitarrist Jimi Hendrix ja tulevane staar Vana Kartul karja beibedega esitasid tudengilaulude konkursil Lydia Koidula ja Fr.R. Kreutzwaldi estraadiloo "Meil aiaäärne tänavas".

Vaata lähemalt: http://www.hot.ee/kevadband/tutvustu.htm

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm