Avaleht » Filmiliigid

President (1983)

Dokumentaalfilmid Kestus: 19:29

Huviinfo

Arvamusi filmist

Valdur Telliskivi, majandusajakirjanik: "Nüüd oleme teinud täispöörde: kui perekond töötab ühiselt, et rohkem teenida, on see kasulik majandile ja ühiskonnale. Nii tundub olevat, kuigi osa majandijuhte kuulutab perekonnatöövõtu väikefarmides tagasiminekuks (või koguni lahtiütlemiseks sotsialistliku suurtootmise printsiipidest). /---/

Adolf Raudsepp on koos naisega ühes laudas talitanud ammu enne "perekonnafarmi" mõiste väljamõtlemist. Raudseppade hoolealused annavad üle 5 tonni piima. Ja seda seal, kus lehma piimatoodang on Eesti madalaim, "Tahe" sovhoosi ääremaaosakonnas Harglas. /---/

T. Kase ja H. Speegi filmid on teemalt aktuaalsed. Töövõtu levikult oodatakse palju, see aitab muuta töö tegija ka oma töö korraldajaks. Kas see meeldib aga töökorraldaja ametipalga saajatele? Adolf Raudsepp küsib filmis "President" oma ülemuselt kaamera ees seda viisakalt-lihtsalt, kuid vastus jääb saamata ..."
Telliskivi, V. (1984). Kaks põllumajandusfilmi [T. Kase "On niisugune võimalus" ja H. Speegi "President"]. Teater. Muusika. Kino, nr 5, lk 69-70.

Vello Kallaste, Tallinnfilmi kroonika- ja dokumentaalfilmide peatoimetaja: "Portreefilmina mõeldud "President" (rež. Heli Speek) silmapaistvast lüpsjast, neljatuhandeliste klubi presidendist Adolf Raudsepast jääb portreteerimisoskuselt ehk nimetatuile allagi, kuid filmis on mitmeid huvitavaid momente. Vastust küsimusele, miks Raudsepp nii edukalt oma väikeses laudas töötab, ei püüa autor leida tema töömeetodist, vaid elutunnetusest: filmi kangelane elab sellises loomulikus, isegi pastoraalses maaelu õhkkonnas, kus on heinakrõmpsumist, rohusahinat, lehma ammumist."
Kallaste, V. (1983). Taotlusi ja tendentse. Tänavustest dokumentaalfilmidest [vahendanud M. Balbat]. Sirp ja Vasar, 30. sept, lk 11.

Maris Balbat: ""President" tekitab ebaleva tunde. Kommentaarid, millega iseloomustatakse kangelast, pole õnnestunud; ka kangelase enda sünkroonesinemine ei ava teda küllaldaselt."
Balbat, M. (1984). Päevakorral dokumentalistika. Sirp ja Vasar, 10. veebr, lk 7.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm