Avaleht » Filmiliigid

Palun, ärge segage (1976)

Muud liigitused Kestus: 08:00

Huviinfo

Katkeid Tallinnfilmi Kunstinõukogu protokollist

18. august 1976

Filmidest „Signaal kohustab“ ja „Ärge segage, palun“

E. Rekkor: Nii, palun.

J. Kruusvall: Need väikesed kunstilised filmid on tellitud Autoinspektsiooni poolt. Nende eesmärk on hoiatada reisijaid ja autojuhte liikluseeskirjade rikkumise eest. See hoiatus on filmides küll esitatud varjatud kujul, n-ö kunstilise filmi kujunditega, kuid selline on viimasel ajal tellija nõue. Filmid on korralikult tehtud. Näitlejate töö on filmides loomulik. Tellija andis filmidele hinnangu "väga hea". Toimetus pakub kunstinõukogule arutamiseks I gruppi.

E. Rekkor: Palun, missugused on arvamused? Soovib keegi midagi ütelda?

R. Karemäe: Nagu venitatud on nende ideedega. Üllatusmoment tundub olevat varjatud. Samuti pole vastandamine päris õige... Kuid filmid on korrektselt tehtud. Mõnevõrra kummaline on see, et need probleemid pole kaugeltki 1 ega 2 ja võib-olla ka mitte 12. On ju tunduvalt tähtsamaid probleeme... kuid üleliidulisel foonil tundub, et need filmid on küllalt head. Ma olen neid liiklusfilme küll ja küll vaadanud.

E. Rekkor: See asutus on väljakujunenud nõudmistega. Ma imestan, et ei näinud filmis parukat. Parukas ju pidi olema, see oli tellija kategooriline nõudmine.

Otsustati: esitada tellimusfilm "Signaal kohustab" (rež. H. Martinson) 1. tasustamiskategooria saamiseks. Salajasel hääletamisel oli 1. kategooria poolt 6 ja 2. kategooria poolt 5 Kunstinõukogu liiget.

Otsustati: esitada tellimusfilm "Ärge segage, palun" (rež. H. Martinson) 1. tasustamiskategooria saamiseks. Salajasel hääletamisel 1. kategooria poolt 10 ja 2. kategooria poolt 1 kunstinõukogu liige.
Allikas: Rahvusarhiiv ERA.R-1707.1.1506

Fakte filmi valmimisest

Esialgu pidi tütarlapse osas olema Elle Kull. Kuna taksojuhi osatäitjale Enn Vihtlale ta ei sobinud, siis valiti Eneken Priks. Võtted kestsid mitu päeva. Akadeemia teel veeti taksot treileriga. Enn Vihtla töötab seniajani taksojuhina.
Vihtla, E. (2016). Autori intervjuu. Tallinn, 24. sept.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm