Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Tootjafirma sünopsis

Tuntud kunstnik Nikolai Kormašov saab infot, et ühes Peipsi külas maja pööningul on leitud oletatavasti vana vene ikoon. Kuna on teada, et küla lähedal töötas kunagi ikoonikool, tänu millele säilis vene ikooni koolkond, organiseerib Kormašov ekspeditsiooni, kuhu kutsub kunstiteadlase Jüri Kuuskemaa ja noorema poja, oma abilise nendel ekspeditsioonidel, Orest Kormašovi. Hakkab kauplemine vanausulise omanikuga, teaduslik uurimine, restaureerimine jne.
Nikolai Kormašov ja vene ikoon/ Russian Icon (2008). Rmt: Eesti film / Estonian Film 2000-2006. Tallinn: Eesti Filmi Sihtasutus, lk 471.

Filmist kriitiku pilguga

Riin Kübarsepp: „Lugu ei olnudki tegelikult mitte niivõrd Nikolai Kormašovist, kui vene ikoonimaali ajaloost, mille taustal ja najal rulliti lahti ka kunstniku elukäik. Väga kujundlikult ja samas didaktiliselt oli vaatajale selgeks tehtud, milleks, miks ja mil määral on vene vanausulistele vaja ikoone.

Kormašovide kunstidünastia puhul tuleb esile tõsta eelkõige tõelist vene maalikooli, mis on väga ilusti Eesti konteksti sulandunud, mugandumata sealjuures siinsete kunstitraditsioonide ja stiiliga. Filmis avaldus see eriti selgelt, kui Nikolai Kormašovi intervjueeris tema enda poeg Orest Kormašov, kes samuti isa kõrvalt oskusi ja ametit õpib.
/---/

Kultuuriteoreetik Juri Lotman on väitnud, et kui maailm lõheneb Idaks ja Lääneks, siis läheb lõhe just läbi vene kultuuri südame. Nõnda on selline nn klassikaline slavofiilsus, mis kajastub Kormašovi loomingus, oma olemuselt üks euroopa romantismi voole, mis sündinud kirglikust innust „leida iseennast”.

Kokku võttes tuleb kogu filmi ülesehituse ja kompositsiooni kohta selle informatiivsuse tõttu ainult kiidusõnu avaldada, sest tegemist on tõepoolest ideaalse õppevahendiga igale eesti vaatajale.“

Loe artikli täisversiooni:
Kübarsepp, R. (2005). Kunstiikoon versus kunstnik – ikoon [dokumentaalfilm Eesti vene kunstnikust ja vene ikooni ajaloost "Nikolai Kormashov ja vene ikoon", portreefilm skulptor Mati Karminist "Koguja"]. Teater. Muusika. Kino, nr 7, lk 96-99.
KUNSTIIKOON VERSUS KUNSTNIK - IKOON - Teater. Muusika. K

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm