Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Ettevalmistus Cho-Oyuks

Ekspeditsiooni juhi Jaan Künnapi sõnul on Elbruse vallutamine 1998. aasta suvel mitmetele retkes osalenud alpinistidele ühtlasi ettevalmistuseks enne sama aasta sügisel toimuvat tõusu Cho-Oyule (8201 m) Himaalajas. Ta lisab, et Elbruse-retkest osavõtjate seas on palju nn "lillenuusutajaid" (nende endi termin), kel tippu tõusta polegi plaanis, vaid kes niisama mägede ilu nautima sõidavad.
Lahthein, S. (1998). Kaameraga tähtede poole. Jaan Künnap kavandab Cho-Oyu vallutamist. Õhtuleht, 9. juuli.

Elbrus

Elbrus - Kaukasuses asuv Euroopa (Venemaa) kõrgeim mägi (5642 m). Asub Suur-Kaukasuse kõrvalahelikus Karatšai-Tšerkessia ja Kabardiini-Balkaaria piiril. Elbrus on kahetipuline mägi, mille tippude vahel paikneb nn sadul. Mäe idapoolne tipp on pisut madalam, küündides 5621 meetrini. Tipus on Elbrus kaetud igijääga. Elbruselt laskub 22 liustikku, mis toidavad Baksani, Kubani ja Malka jõge (kõik Venemaal).
http://et.wikipedia.org/wiki/Elbrus (7.05.2014).

Eesti alpinistid Elbrusel

Elbrus on eesti alpinistide esimene n-ö Suur mägi.Teadaolevalt esimese eestlasena tõusis Elbruse tippu 11.08.1956 Bernald Sillaots.
1958. aasta 4. augustil  tõusis Elbrusele (5642m) sakslaste grupis Jaanus Orgulas. Päev hiljem tõusid tippu veel 31 eestlast. Juhtideks olid Hillar Kaal, Väino Lepasepp, Albert Sulg ja Peeter Varep. Pärast seda on eestlased korduvalt Elbrusel käinud. 
Ülevaade Eesti alpinismi ajaloost. Vt lähemalt http://www.jkalpiklubi.ee/ajaloost/

Elbruse retkel osalenute muljeid ja meenutusi

Ajakirjanik Kadri Valner, üks mäevallutajatest: "Järgmise tipu kangelaseks saab meie bussijuht Jaan. See on siis, kui esimest korda lumeni ronime ja tema meiega naljaviluks kaasa tuleb. Ja siis meiega natuke veel edasi ronib... ja veel natuke, kuni tipuni välja. Kõõlume mööda lahtisi kive ja hoiame kõvasti seinast kinni, sest tundub, et üks väike vääratus ja...
Laseme saabaste või tagumiku peal mööda lumist mäekülge alla ja Jaan laseb koos meiega. Meil on jalas kallid matkasaapad, Jaanil aga palja jala otsas sandaalid. Nende talla alt leiame kirja "Kommunaar". Sellelt matkalt saab bussijuht omale nimeks Hull-Jaan (loe: hulljulge, meeletu). /.../ Meil on nende Pärnu ATP bussijuhtidega vedanud, kuna bussijuhid Jaan ja Jüri on ilmselt nakatunud meilegi külge hakkavasse mägedehaigusesse - oma tormakal ja lõbusal moel tõusevad nad koos 4200 meetri peale Elbruse veerele."

"On kahte sorti mägedehaigust. Üks paneb kõrguse ja hõreda õhu tõttu pea valutama, ei lase öösel magada ja sunnib nii mõnigi kord oksendama. Teine tekib siis, kui oled pikka aega roninud ja roninud ja lugenud samme järgmise puhkehetkeni. Kui sa lõpuks tippu jõuad, näed, et pilved on sinust madalamal, ja tundub, et naabermäe tagant paistab lõpmatus. Siis on hinges selline kummaline valus-õnnelik tunne, mis ei taha sugugi põue ära mahtuda."

"Me ei oska hiljem üksteisele öelda, mida see tõus tähendas. Loomulikult oli see enneolematu kogemus, eneseületamine. Ja veel tunne, nagu võiks nüüd ronida veel kõrgemale... kasvõi iseenese sees."
Valner, K. (1998). Mägedehaigus Elbruselt. Sõnumileht, 15. aug, http://www.jkalpiklubi.ee/meedia/1998magedehaigus.htm

Ajakirjanik Sulev Valner ise päris tippu ei jõudnud, peatudes pisut madalamal, 5400 meetri kõrgusel asuval „sadulal“. Mäe vallutasid teiste seas ära kolm naist, sealhulgas tema abikaasa. „Füüsiliselt oli see muidugi tohutu suur pingutus,“ lausus Valner. „5000 meetri kõrgusel läks minul ikka väga raskeks. Grupis olnud pikamaajooksja sõnul olevat maratoni jooksta kergem.“
Valner, K. (1998). Eestlased Elbruse haardes. Sõnumileht, 6. aug, http://www.jkalpiklubi.ee/meedia/1998mudahaardes.htm

Margus Vets, üks tipputõusnutest: "Miks inimesed võtavad midagi taolist ette? Mis sunnib sind sõitma (loe: elama) umbses ja palavas bussis kolm päeva ja kaks ööd läbi üllatusterikka Venemaa kuhugi Kabardiini-Balkaaria külasse Kaukasuse ahelas, tõusma treening- ja aklimatiseerumistõuse mitmel järjestikusel päeval 2000 m pealt 3500-4800 m peale, elama telkides äärmuslike oludes (+25 C kuni -20C), tassima rasket seljakotti, jne. Kas see on siis puhkus, võivad paljud imestada. Jah, on küll ja veel milline, võin ma kinnitada."

"Alpinism ja mägimatkamine, need on kompott uskumatult puhtast õhust ja mägijõgede kohinast; lumest ja jääst; huvitavatest inimestest; higist, vaevast ja adrenaliinist; maitsvast lõkkel valmistatud toidust ja veel kindlasti paljudest muudest teguritest. See on /.../ puhkus selle sõna kõige tähenduslikumas mõttes." 
Mets, M. (1998). Euroopa katusel. EBS Review, http://www.jkalpiklubi.ee/meedia/1998katusel.htm 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm