Avaleht » Filmiliigid

Naeratavad naised (2003)

Dokumentaalfilmid Kestus: 27:00

Huviinfo

Filmist kriitiku pilguga

Tue Steen Müller*: „Seoses oma tööga valida filme Bornholmi filmifestivalile olen ma näinud palju filme saartest ja vanade traditsioonide hoidmisest. Ma olen samuti viibinud Mark Soosaare korraldatava festivali ajal Kihnus, nii et teema ja koht olid mulle tuttavad. Ma kujutasin enam-vähem ette, milline see film võiks olla, aga ma kindlasti ei oleks osanud oodata sellist algust (Kihnu memm mootorratta seljas) — see oli meeldiv üllatus, mille mõju pääses tänu tugevale kontrastile esile. Loomulikult on filmi algus väga oluline, sa pead vaataja tähelepanu haarama kohe, eriti kui tegu on pooletunnise formaadiga. See on kahe peategelasega film ja nende kaudu antakse edasi ka informatsiooni — vaatajale edastatakse lihtne ja selge sõnum traditsioonide hoidmise tähtsusest.

Kui viidata mõnele probleemile selles filmis, siis võib välja tuua ühe üldisema — filmides kasutatakse liiga palju kaadritagust selgitavat teksti. See võib olla olnud televisiooni nõue. Üleüldiselt on telekanalid viimasel ajal väga tekstikeskseks läinud, kartes iga sekundiga kaotada vaatajaid, aga sellise universaalse, lihtsa teema puhul võiks ehk sõnumit edastada ilma tekstita, toetudes rohkem pildikeelele.

Selle filmi puhul meeldib mulle veel, et tunda on kinematograafilist lähenemist, võib öelda, et selles võib ära tunda talenti, oskust jutustada lugu. Mulle näib ka, et see film võiks hästi minna ka väljaspool Eestit, pisut laiemale vaatajaskonnale.“

* Euroopa dokumentalistika ekspert Tue Steen Müller on Taanis tegutseva EDNi (European Documentary Network) direktor. Ta on läbi viinud erinevaid koolitusi ja workshop’e üle kogu Euroopa. Kakskümmend aastat on Müller ametis olnud Taani Filmi Sihtasutuses, tegeldes seal lühi- ning dokumentaalfilmidega. 1996. aastast on Müller EDNi direktor. EDNi kuulub ligi 700 liiget üle maailma ja organisatsiooni põhieesmärk on dokumentalistikaalane infovahetus. Samuti korraldab EDN rahvusvahelisi dokumentalistika seminare ja annab välja dokumentaalfilmile pühendatud ajakirja „DOX“.
Tue Steen Müller viibis Eestis 14.—15. jaanuarini 2004, et analüüsida dokumentaalsarja „Eesti lood“ filme, rääkida oma tähelepanekutest ning anda seniste dokfilmide põhjal näpunäiteid 2004. aasta projektide tegijatele.

Müller, T. S. (2004). „Eesti lood“ – kiiduväärt ettevõtmine [Euroopa dokumentalistika ekspert arvustab kuut 2003.a. tõsielufilmi sarjast "Eesti lood" : "Mees, kes avab uksi" (režii Igor Ruus), "Naeratavad naised" ja "Tuleproov" (Liina Trishkina), "Konfiskeeritud" (Asko Kase), "Järelevalveinspektor" (Madli Lääne), "Hunt" (Priit Valkna)]. Teater. Muusika. Kino, nr 3, lk 98-102.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm