Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmist kunstiteadlase pilguga

Juta Kivimäe: „5. aprillil toimus Eesti Kunstnike Liidu saalis kahe liidu produtseeritud videofilmi esilinastus.
Režissöör Jaanus Nõgisto ja stsenarist Mariina Mälgu "Laurentsius" on lühifilm (10 min) noorest maalijast Lauri Sillakust, kes eesti kunstiavalikkuses on olnud aastaid tuntud kui kaksikolend tandemist Tommy ja Laurentsius. Pärast väljakuulutatud loomingulist lahutust pole Laurentsiuse loomingu laad oluliselt muutunud. Kaasaegne pilgrimaaž, ajastu mudelite küünilised ikonostaasid juhusliku materjali hiigelformaatidel ja kaalutletud mänglemine oma tähenduse kaotanud arhetüüpsete mõistete-kujunditega on põimitud tsitaatidega vanema kunsti ja modernismi klassikast. Laurentsiuse isiksus ja looming pole enam intrigeeriv, pigem enesestmõistetav kaasaegses kohalikus kunstipildis, filmi tegemisega lõplikult institutsionaliseeritud. Filmi põhilised kaadrid on võetud Tartu Kunstimajas, kus eesti kunstis tavapärasest väga palju suuremad formaadid oli võimalik lahti rullida. Enamik vanemast loomingust ongi leidnud koha Tartus Matti Miliuse erakogus ja tänu Tartu kunstimuuseumi missioonitundelisele vastutulekule ka deposiidina muuseumis. Filmi tegijad on kasutanud juba ajakirjanduses ilmunud tekstifragmente erinevatelt autoritelt (Jaan Elken, Mariann Raisma, Mari Sobolev, Rainer Vilumaa, teksti luges Anu Välba), kuid teksti fragmentaarsus lühifilmi juures ei häiri, pigem haakub Laurentsiuse loomingu olemusega. Muusika autorid on Peeter Vähi ja Aphex Twin. /---/

Kümneminutiline formaat ei võimalda kuigivõrd süvenevaid lahendusi, kuid mõlema filmiga on tehtud väga head tööd, eriti arvestades filmitegijate tagasihoidlikku büdzetti. Lühifilmide tellimine kaasaegsetest eesti kunstnikest ongi kunstnike liidu oluline väljund kodumaise kunsti propageerimisel."

Kivimäe, J. (1999). Uued filmid kunstnikest [5. apr. Eesti Kunstnike Liidu saalis esilinastunud videofilmidest: režissöör Jaanus Nõgisto ja stsenarist Mariina Mälgu lühifilm "Laurentsius" noorest maalikunstnikust Lauri Sillakust; OÜ Raamatfilmi lühifilm "Kaido Ole" (stsenaarium Kaido Ole, tekst Jaan Elken)]. Sirp, 9. apr, lk 5.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm