Avaleht » Filmiliigid

Kas on ikka rasvane? (1979)

Samanimelise rahvanaljandi ainetel

Animafilmid Kestus: 08:58

Huviinfo

Filmi valmimisest

Valmis rahvanaljandi ainetel joonisfilmi stsenaarium "Kas on ikka rasvane?" : 3.01.1977
Ettevalmistusperiood: 7.08. - 31.10.1978
Tootmine: 1.11.1978 - 30.04.1979
Montaaž: 30.04. - 30.05.1979
Filmi üleandmine - 30. mai 1979
Filmi maksumus - 37 322 rubla.

Linastusluba Nº 48 (4.07.1979): Eesti NSV Riiklik Kinokomitee lubab demonstreerida filmi kogu Eesti NSV kinolevis igasugusele auditooriumile tähtajatult.
NSVL Kinokomitee otsusega nr 1/938 omistati joonisfilmile "Kas on ikka rasvane"  I kategooria 5. detsembril 1979.

Allikas: Rahvusarhiiv ERA.R-1707.1.1801 Joonisfilmi "Kas on ikka rasvane" põhidokumentatsioon.

Kunstinõukogu arutelult 30. mail 1979

S. Kiik: Film on loodud samanimelise rahvanaljandi ainetel. Naljand piitsutab kirikuteenrite silmakirjalikkust. Autorid on tahtnud veidi rohkem, on tahtnud naeruvääristada igasugust omakasupüüdlikkust ja priske noosi õngitsemist, mis end õilsate sõnade taha varjab. Tehniliselt on film meisterlikult tehtud, kujundus huvitav, multiplikaat väga väljendusrikas, õnnestunud muusika.

H. Kiik: Film on teostuse poolest huvitav - tavalisest tumedam ekraan on meeldiv. Liikuvad kujud on hästi läbi maalitud, see annab elu ja sügavust juurde.

Školnikov: See on üks neid filme, mis ka ilma tekstita on sisukas. Huvitavad tegelaskujud, igaühel on oma nägu.
Ühehäälselt oldi I tasustamiskategooria poolt.
Allikas: Rahvusarhiiv ERA.R-1707.1.1800 Joonisfilmi "Kas on ikka rasvane" toimik, lk 21.

Filmist ajakirjanduses

Igal juhul jääb Rein RAAMAT joonisfilmi isaks, maitre’iks. Nüüd on lõpetatud tema kümnes töö «Kas on ka rasvane ?», karikatuurijoonega ahnuse-arguse satiir, kirikuteenreid pilava rahvanaljandi aineil, professionaalse enesetäiendamise otstarbel teoks tehtud koos «Sojuzmultfilmi» stuudioga Moskvas.
Multifilmitegijaid [Rein Raamatu valminud animafilmidest](1979). Sirp ja Vasar, 6. juuli, lk 11, fotod.  

R. Raamatu teise filmi «Kas on ikka rasvane?» (tehtud «Sojuzmultfilmis») kohta nenditi, et tehnilised väljendusvahendid kuuletuvad siin loojaile küll paremini kui R. Raamatu eelmistes ekraanilugudes, kuid film ise on eklektiline ja üheplaaniline.
Balbat, M. (1980). ...ja tegid trikke [eesti multifilmide arutelu Moskva Kinomajas]. Sirp ja Vasar, 15. veebr, lk 11.

Kõige parema mulje joonisfilmidest jättis oma kujundimaailma autonoomiaga Priit Pärna «... ja teeb trikke».  Niisugune autonoomia puudub Rein Raamatu ekraaniloos «Kas on ikka rasvane?», milles esitatakse  üleüldine joonisfilmimaailm küllalt üldiste mallide järgi.  Samal ajal aga on Raamatu «Põld» ühe kunstniku selgepiiriline eneseväljendus.
Balbat, M. (1980). Mullused multifilmid  [multifilmide arutelu EKLis]. Sirp ja Vasar, 29. veebr, lk 11.

Sa­mas aga üldtuntult ateistlikku propagandat tegev film «Kas on ikka rasvane?» ei ole ka vormilt uudne, filmi tegusus jääb küsitavaks.
Eesti joonisfilmi sisulisest küljest [Toomas Kalli ettekannet Tallinna Kinomajas on refereerinud Maris Balbat] (1982). Sirp ja Vasar, 7. mai, lk 11.

See teos pole režissööri juhuslik leid. Ta liikus selles suunas kõigi oma eelmiste töödega — kodanliku silmakirjalikkuse kriitikaga filmis «Kas on ikka rasvane ?», filmiga «Põld», mis on üles ehitatud muusikalise kompositsioonina. Ka oma vahetute kogemustega näitleja-joonisfilmist «Antennid jääs». Ja arvatavasti olnuks raske ilma massistseenide väljaarendamise kogemusteta (filmis «Suur Tõll») asuda tegema nii keerulist ja mitme­plaanilist teost nagu «Põrgu».
Assenin, S. (1983). Klassikast tänapäeva [Rein Raamaru filmist "Põrgu"]. Sirp ja Vasar, 12. aug, lk 11, ill.

Võib väita, et Rein Raamat on oma filmiloomingus tähtsaks pidanud dramaturgiat, karakterite arendamist, loogikat, audiovisuaalse jutustuse selgust, Raamatu filmid on eepilised ja arusaadavad.
Teder, T. (2011). Luust, lihast ja pildist piibel sai pärjatud [riigi kultuuripreemia pälvinud filmirežissöör Rein Raamatust]. Sirp, 25. veebr, lk 6.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm