Avaleht » Filmiliigid

Just nii! (1963)

Animafilmid Kestus: 10:16

Huviinfo

Filmi valmimisest

Valmis nukufilmi kirjanduslik stsenaarium "Operatsioon A": 15.11.1962
Valmis nukufilmi "Just nii" režiistsenaarium: 23.12.1962

Filmi ettevalmistusperiood: 29.12.1962 - 20.02.1963
Võtteperiood: 22.02. - 30.04.1963
Montaaž: 01.05. - 21.05.1963
Filmi üleandmine - 21. mai 1963
Filmi maksumus - 29 182 rubla

Linastusluba nr Nº 49/63 väljastati 24. mail 1963 : ENSV Riiklik Kinokomitee lubab nukufilmi "Just nii" demonstreerida kogu Eesti NSV kinolevis igasugusele auditooriumile tähtajatult.
Linastusluba Nº 1159/63 väljastati 28. juunil 1963 : NSVL Riiklik Kinematograafia Komitee lubab demonstreerida filmi kogu NSV Liidu kinovõrgus igasugusele auditooriumile tähtajatult.
Allikas: Rahvusarhiiv ERA.R-1707.1.798 Nukufilmi "Just nii" põhidokumentatsioon.

Filmist Tallinna Kinostuudio Kunstinõukogus
22. mai 1963

Saar: Kultuuriministeeriumis vaadati film läbi ja soovitati vabariigi ekraanile...
Tiits: Kas kultuuriministeeriumi töö pärast filmi vaatamist paranes?
Remmelgas: Karikatuuris ja följetonides on seda teemat esinenud, siin originaalselt lahendatud.
Skuls: Ilma tekstita kõik arusaadav, selge aadressiga. Kui keegi näeb siin ennast, seda halvem talle.

Tiki: Kui taolised ülemused või käetõstjad-allakirjutajad seda vaatavad, torkab see tugevasti. Iga vaatja tõmbab oma töökohaga paralleele. See aitab õhkkonda tervendada. Filmil on tugev mõju nagu arstimil paisete kõrvaldamiseks. Löövust filmil on.
Kõrver: Väga hea on muusikaline lahendus, ka muusikas on iroonia sees.

Saar: Dramaturgilist lohisemist on ka selle filmi juures. Mulle tundub, et selle nukufilmi juures on režissöör võtnud sisse detaile detailide pärast. Detailid ei ole põhiidee edasiarendamiseks, vaid operaatori ja režissööri töö demonstreerimiseks.
Allikas: Rahvusarhiiv ERA.R-1707.1.798 Nukufilmi "Just nii" põhidokumentatsioon, lk 8-15.

Katke intervjuust Elbert Tuganoviga

Kas nukufilm on lastele või täiskasvanutele?
Mõlemale.

Kellele teed filme?
Alguses enda lastele, hiljem kogu maailmale.

Teravmeelsus, nali — ja nukufilm?
Arvan, et kõik režissöörid veenduvad selles, et nali on hädavajalik. Et mitte ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud vajavad ja armastavad nalja. Ma ei mõtle labast nalja, kukkumise koomikat, vaid mõnusat, teravmeelset huumorit. 
Kardan, et režissööril, kes nalja ei armasta ega oska seda mõistagi, aga tahab ekraanile tuua ainult suurt kunsti, on turumajanduse tingimustes väga raske oma filme realiseerida. Hea, lõbus, muigele sundiv film on tulevikus hea kaup.

Nukufilm ja kujutav kunst?
Nukufilm on kunstiga seotud palju enam kui mängufilm. Nukufilmis võib ümarnukk tegutseda kolmemõõtmelises dekoratsioonis, ühele tasapinnale joonistatud taustal ja isegi naturaalse looduse foonil. Igal sellisel lahendusel on kunstniku töö määrav.

Mis laadi siis enda omaks pead?
Kogu elu jooksul on mind õpetatud olema iseenda eest väljas, olema ennem praktiline teoinimene kui filosoofiline juurdleja. Selleks viimaseks ei olnud mul võimalusi, ei olnud aegagi. Seetõttu "istusid" mulle rohkem käsikirjad, kus käis hoogne tegevus, kus sai ise rakendada teravmeelsust, huumorit. Andku mõned autorid mulle andeks, et ma ei teinud nende materjalist just sellist filmi, mida nemad endale ehk ette kujutasid. Režissöör ei ole mitte ainult autori idee filmilindile tõlkija, vaid ka tema on loominguline isiksus, kes tingimata soovib, et igast tema filmist saaks kunstiteos.
Iga kord ei tule see välja, kuid sinnapoole püüdma peab!
Ruus, J. (1991). Vastab Elbert Tuganov. Teater. Muusika. Kino, nr 4, lk 4-15.

Filmile tagasivaatavalt

Kurioosumina tuleks eraldi välja tuua Elbert Tuganovi 1963. aasta nukufilmi “Just nii!”, mis oma absurdse teemakäsitluse, graafilise ajukirurgia näitamise ja hea muusikaga lööks praeguseks ajaks ilmselt laineid kogu maailma animafriikide hulgas. Lugu räägib korruptsioonist ja lollusest riigiametis, mille karmidele toonidele heidab veidi valgust Arvo Pärdi kerge jazz-score, mis meenutab pigem 1960. aastate prantsuse thriller’eid ja spioonifilme. Kokkuvõttes suurepärane kogemus.
Priimägi, T. (2007). Muusika mängib nukkudega. Sirp, 20. apr, lk 15.

Lõbus juubelitervitus Heino Parsilt Elbert Tuganovile

Heino Pars: "Meie multifilmide kullafond on Sinu satiirilised pildid. Neis nahutad Sa armutult nähtusi, millel ei tohiks meie elus asu olla. Tõenduseks, et Sul on teravat pilku ja võimet inimeste sisse näha, luba meenutada kunagist seika trammis. Sinu juurde oli trüginud kahtlane mees, samas märkasid, et randmelt puudub kell ning põrutasid mehele peale (muide, mis Sinu tasakaalukuse juures on harv nähtus): andku kell kohe tagasi! Mees ehmus, kohmitses taskus ja ulatas puiklemata kella. Kui koju läksid, leidsid aga oma ajanäitaja öökapilt! Ju tabasid oleku järgi ikkagi ära, et tegemist ebaausa mehega, kel juhuse kokkulangemisena oligi näpatud kell taskus."
Esiisa Elbert 60 [Tuganovi juubeli puhul J. Ruus, H. Pars, R. Raamat, J. Müür](1980). Sirp ja Vasar, 22. veebr, lk 11.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm