Avaleht » Filmiliigid

Hunt (2003)

Dokumentaalfilmid Kestus: 28:05

Huviinfo

Filmi saamisloost

Filmi režissööri Priit Valkna sõnul sai idee just taolist filmi teha alguse sellest, kui ta sõpradega kolm aastat tagasi Luutsnikusse talu soetas.
Priit Valkna: „Paratamatult oli seal võimatu ja mõttetu kohalike elanikega mitte suhelda. Nad on linnamelust rikkumata. Neil on oma lood, keel, kõnepruuk ja maailmavaated. Mulle tundub, et see koht on eriline, see on säilitanud arhailisust ja autentsust, mida, ma loodan, et film kasvõi natuke suudab edasi anda. Retk siiasamasse võib olla sama võimas kui minek kuhugi indiaanlaste juurde."

Sõktõvkaris Komimaa (Venemaa) pealinnas 25.-29. septembril 2004 toimunud XI soome-ugri teleprogrammide festivalil auhinnati Eesti delegatsiooni poolt esitatud ETV sarjas "Eesti lood" ilmunud dokumentaalfilm "Hunt" parima režissööri tiitliga. Eriliseks teeb auhinna fakt, et dokumentaalfilm oli režissöör Priit Valkna debüütfilmiks. Auhinnaks saadud värviteleviisori annetas Eesti delegatsioon autori nõusolekul komi lasteaiale.
"Hunt" võitis!, http://www.suri.ee/press/2004/20041011.html (12.09.2013).

Filmitootmise ajakava
Ettevalmistusperiood: veebruar-aprill 2003
Võtteperiood: aprill 2003
Järeltootmine: aprill-juuni 2003
Eelarve: 121 720 EEK
EFI andmekogu

Filmist kriitiku pilguga

Kiä kaetas eläjit, kas susi ?

Jan Rahman: "Filmi tegijä muidogi läävä küländ ruttu õigõ raa päält är rappa. Nä otsva libasutt säält, kon tedä sukugi olla saaei — raamadukogost. Mõtsast piät otsma!!! Vai sis tõtõst Läti piiri veerest. Tuuperäst mulle tuu soe-filmiga tunduski, et asi om tsipa nigu kunstlik ja näüdeldü. Ei olõ inämb tuud peris asja, nigu oll’ kaetaja-filmin.
Priit Valkna filmi tutvustasõ tegeligult Võromaa üte nuka täämbäst päivä. Na andva edesi tuud kultuuri, miä om täämbä Võromaa perämeidsin nukkin. Tuu om sääne kattõmuudu kultuur — ütest külest om alalõ midägi vanna, a tõõsõst külest tulõ pääle kõik vahtsõnõ. Ummete om mõlõmbat filmi hää kaia, eriti viil sis, ku mõtõlda tuu pääle, et esiki tuu Eesti nukk om nüüd suurõ Euroopa üts osa. Tollõn filmin tulõ vällä tsipakõsõ tuud perisello, periskultuuri. Tuu om kultuur, midä tasus uuri ja hoita. Aitjumma filmitegijile tuu iist, et nä määnsegi tüsükese tuust üles korssi."
Rahman, J. (2005). Kiä kaetas eläjit, kas susi [võrukeelne artikkel dokumentaalfilmidest "Hunt" ja "Kaetajad"]? Teater. Muusika. Kino, nr 11, nov, lk 140-142.

Mele Pesti: "Suurepärase montaažiga film ei jäta kahtlust, et seto külades hirmuäratavad tegelased veel ringi lippavad. Film esitas suurepäraselt Eestimaa teistsugust tegelikkust."
Pesti, M. (2003). Libahunt: Eesti märk [Haanjamaa Kikri talus toimunud tõsielufilmide "Hunt" ja "Tuleproov" esilinastusest]. Eesti Ekspress: TV Ekspress, nr 39, 25. sept, lk 2-4.

Tue Steen Müller *: „Viimane lugu „Hunt“ (autor Priit Valkna, tootja „Allfilm“) on paljude tegelastega ja muu kõrval väga tugeva visuaalse nägemusega, mis teeb sellest kohe väljapaistvama teose. Võib-olla polnud kogu tekst saanud tiitritesse, aga aeg-ajalt jäi mulle loo taust pisut arusaamatuks ja mulle tundus, et midagi läheb kaduma. Filmi oli osavalt paigutatud rohkesti huumorit, mis on loomulikult alati hea tunnus. Dokumentaalfilmidele on üldiselt külge kleebitud märk, et nad on tavaliselt igavad, aga näiteks see film tõestab hästi vastupidist. Tegemist on huvitavate karakteritega, on näha, et on olnud hea monteerija, kellele meeldib materjaliga mängida; filmi kokkupanek on fantaasiamäng heli ja pildiga, ja loomulikult sisuga. Mulle tundub, et sellel filmil on sisu ja pildi poolest rahvusvahelist potentsiaali, kuid kindlasti tuleks siis lisada rohkem taustainformatsiooni."

* Euroopa dokumentalistika ekspert Tue Steen Müller on Taanis tegutseva EDNi (European Documentary Network) direktor. Ta on läbi viinud erinevaid koolitusi ja workshop’e üle kogu Euroopa. Kakskümmend aastat on Müller ametis olnud Taani Filmi Sihtasutuses, tegeldes seal lühi- ning dokumentaalfilmidega. 1996. aastast on Müller EDNi direktor. EDNi kuulub ligi 700 liiget üle maailma ja organisatsiooni põhieesmärk on dokumentalistikaalane infovahetus. Samuti korraldab EDN rahvusvahelisi dokumentalistika seminare ja annab välja dokumentaalfilmile pühendatud ajakirja „DOX“.

Tue Steen Müller viibis Eestis 14.—15. jaanuarini, et analüüsida dokumentaalsarja „Eesti lood“ filme, rääkida oma tähelepanekutest ning anda seniste dokfilmide põhjal näpunäiteid 2004. aasta projektide tegijatele.

Müller, T. S. (2004). „Eesti lood“ – kiiduväärt ettevõtmine [Euroopa dokumentalistika ekspert arvustab kuut 2003.a. tõsielufilmi sarjast "Eesti lood" : "Mees, kes avab uksi" (režii Igor Ruus), "Naeratavad naised" ja "Tuleproov" (Liina Trishkina), "Konfiskeeritud" (Asko Kase), "Järelevalveinspektor" (Madli Lääne), "Hunt" (Priit Valkna)]. Teater. Muusika. Kino, nr 3, lk 98-102.

Luutsniku küla

Luutsniku küla asub Võru maakonnas Haanja vallas Pärlijõe ülemjooksul Rõuge-Aluksne maantee ääres, 3 km Läti piirist. 2000. aasta rahvaloenduse andmeil elas külas 56 elanikku, 2011. aastal 30. Luutsniku oli 1638. aastal talu (Lutznick Andres). 1860 eraldus Rogosi mõisast Luutsniku mõis (Lutznik).
eestigiid.ee, http://www.eestigiid.ee/?CatID=299&ItemID=4470 (12.08.2013).


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm