Avaleht » Filmiliigid

Eine murul (1987)

Digitaalselt taastatud 2007

Animafilm Kestus: 24:45

Bibliograafia

1986

Ruus, J. (1986). Vastab Priit Pärn [intervjuu]. Teater. Muusika. Kino, nr 1, lk 5-12.

1987

Pärn, P. (1987). Multifilmide stsenaariume: Eine murul. Teater. Muusika. Kino, nr 8, lk 79-81, ill.

1988

Paavle, J. (1988). Ajastu ahistav eine [joonisfilmist "Eine murul"]. Sirp ja Vasar, 26. veebr.
Balbat, M. (1988). Juttu grand prix võitja Priit Pärnaga. Sirp ja Vasar, 8. apr, lk 13.
Mida arvati P. Pärna filmist Soomes. (1988). Sirp ja Vasar, 22. apr, lk 9.
Balbat, M. (1988). Omaenese edu auras [1987. aasta eesti multifilmide arutelu kokkuvõte, ka nukufilmist „Eine murul“]. Sirp ja Vasar, 13. mai, lk 7.
Lokk, T. (1988). Kas on kerge olla rikas. Juttu Priit Pärnaga [intervjuu]. Rahva Hääl, 19. juuni.
Filmigloobus: "Eine murul" ja teised Tamperes [retsensioone Soome ajakirjandusest seoses peaauhinna võiduga Tampere lühifilmide festivalil] (1988). Teater. Muusika. Kino, nr 7, lk 88.
Olep, J. (1988). Priit Pärn kunstnikuna. Vikerkaar, nr 10, lk 29-38.

1989

Valgemäe, M. (1989). Et in Arcadia ego ehk "Eine murul". Vaba Eesti Sõna, 23. veebr.
Valgemäe, M. (1989). Et in Arcadia ego ehk "Eine murul". Edasi, 8. juuli.
Valgemäe, M. (1989). Et in Arcadia ego ehk "Eine murul". Teater. Muusika. Kino, nr 8, lk 86-87, ill.
Balbat, M. (1989). Priit Pärn oma reisidest ja muust [intervjuu, ka "Eine murul" festivaliedust ja linastumistest välismaal]. Reede, 8. sept, lk 6.
Volmer, H. ja Pärn, P. (1989). Eesti animatsioon S. saare peal [vastastikune topeltintervjuu]. Reede, 29. dets.

1990

"Nike" auhind filmile "Eine murul" (1990). Reede, 13. apr.
Poussu, T. (1990). Priit Pärn irvii avioliiton arkea [animafilmist "Eine murul"]. Katso-Lehti, nr 17.
Poussu, T. (1990). Priit Pärnin palkittu animaatiohelmi on armoton satiiri byrokratiasta [Tampere filmifestivali Grand Prix filmile "Eine murul"]. Katso-Lehti, 25. mai.

1992
Ruus, J. (1992). Uuendaja Pärn. Teater. Muusika. Kino, nr 7, lk 38.

1996

Orlov, A. M. (1996). Eesti animafilm ja eesti anima: subjektiivseid tähelepanekuid, žiletitera keelel [ülevaade, tõlge raamatust “Animaator i jego anima”, Moskva, 1995]. Teater. Muusika. Kino, nr 6, lk 43-56, ill. 

2001

Paldis, R. (2001). Tshetõre filma Prita Pjarna [eesti keelest tõlkinud Kirill Lebed; animafilmid "Eine murul", "Hotell E", "1895", "Porgandite öö"]. Киноведческие записки, nr 52, lk 244-258.

2005

Kuuskmäe, T. (2005). Pariisi kinolinal Eestit vaatamas [Pariisi Kodaki majas näidati Eesti animafilmi retrospektiivis "Eesti animafilmi kuldajastu" ka "Einet murul"]. Sirp, 4. veebr, lk 16.
Lõhmus, J. (2005). Lühifilm on omaette kunst [Tampere 35. lühifilmide festivalist, kus linastus ka "Eine murul"; lisatud auhinnasaajate nimekiri]. Eesti Ekspress: TV Ekspress, nr 11, 17. märts, lk 2, ill.
White, J. (2005). Eine murul. Breakfast on the Grass. Metro Cinema Publications Number Two, March, lk 16.

2006

Jokinen, H. (2006). A Bat in the dustbin of European history [artikli autor meenutab eelkõige 1988.a. Tampere Rahvusvahelisel Lühifilmifestivalil nähtud Riho Undi-Hardi Volmeri nukufilmi "Sõda" ja Priit Pärna animafilmi "Eine murul"]. Estonian Culture, nr 2(8), lk 4-5, ill.
Laaniste, M. (2006). Eine murul. Ühe animafilmi tekst ja kontekst. Rmt: Fiktsioon ja film. Kunstiteaduslikke Uurimusi = Studies on Art and Architecture = Studien für Kunstwissenschaft, 4(15). Tallinn, lk 77-97, ill.
Trossek, A. (2006). Rein Raamatu ja Priit Pärna joonisfilmid nõukogude võimudiskursuses. Ambivalents kui allasurutud dominantne kultuurikood totalitarismis [animafilmid "Suur Tõll" ja "Eine murul"]. Rmt: Fiktsioon ja film. Kunstiteaduslikke Uurimusi = Studies on Art and Architecture = Studien für Kunstwissenschaft, 4(15). Tallinn, lk 98-128, ill.

2008

Tuumalu, T. (2008). Priit Pärna vanad hitid jõuavad taastatuna kinno [kuue joonisfilmi digitaalsest taastamisest]. Postimees, 26. aug, lk 15.

2009

Ruus, J. (2009). Naer või nutt? [Priit Pärnast ja tema joonisfilmist "Eine murul"]. Eesti Ekspress: TV Ekspress, 29. okt, lk 7.

2010

Robinson, C. J. (2010). Rmt: Geniaalsuse ja täieliku kirjaoskamatuse vahel: Eesti animatsiooni lugu [inglise keelest tõlkinud Kristjan-Jaak Kangur]. Tallinn: Varrak, lk 145.
Pikkov, Ü. (2010). Ajast animatsioonfilmis [ka joonisfilmi "Eine murul" näitel]. Teater. Muusika. Kino, nr 11, lk 125-128, ill.

2011

Priit Pärna filmid 50 parema seas [rahvusvaheline animafilmide organisatsioon ASIFA valis viimase 50 aasta 50 parema animafilmi hulka ka eesti linateosed - Priit Pärna joonisfilmid "Eine murul" ja "Hotell E"] (2011). Postimees, 25. veebr, lk 18.

2012

Trossek, A. (2012). A comparative study: Rein Raamat's Big Tõll and Priit Pärn's Luncheon on the grass [animafilmide "Suur Tõll" ja "Eine murul" võrdlev analüüs]. Rmt: A companion to Eastern European Cinemas. Malden, lk 385-402.

2013

Priit Pärna esimesed aperitiivid ja antipastid [Priit Pärna varajaste animafilmide DVD] (2013). Eesti Ekspress, 31. okt, lk 58, ill.

2017

Teede, A. (2017). Lihtsad konstruktsioonid ja keerukas huumor [Priit Pärn meenutab oma filmide saamislugusid]. Sirp, 17. veebr, lk 30-31, ill.
Märka, V. (2017). Kolgata teed piknikule [Priit Pärna "Eine murul" alusel tehtud VAT-teatri samanimelisest lavastusest, ka Priit Pärna arvamus]. Sirp, 2. juuni, lk 28-29, ill.

2021

Averko, J. (2021). Kontroll Priit Pärna filmides. Teater. Muusika. Kino, nr 10, okt, lk 120–122, ill.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm