Avaleht » Filmiliigid

Eesti ehitab (2006)

Dokumentaalfilmid Kestus: 28:14

Huviinfo

Filmi logline

Kiire ring Eesti kinnisvarakarussellil. Palun kinnitage turvavööd!

Tootja sünopsis

"Eesti ehitab" on olukorrafilm Eesti praeguse hetke kinnisvarahullusest. Peategelane on pealtnäha keskmine eesti mees, kes igatseb leida võimalikult soodsalt korralikku elamispinda ja kel killuke raha juba sissemakseks kogutud - siis tüüpiline eesti kinnisvaraostja. Arturis on aga olemas michaelmoore'ilik jonn, mille abil ta püüab paljastada maaklerite õhumüümistöö naljakaid ja absurdseid külgi.  Arturi peamiseks "vastasmängijaks" on maakler Siim, kes pöördus kinnisvaraärisse suure tulu saamise eesmärgil nagu enamus tänapäeva maaklereid. Aktiivne müügimees Siim oskab iga peldikut müüa geniaalset ametialast professionaalsust ette näidates - ta leiab kõiges midagi positiivset ja vastab ebasobivale küsimusele omapoolse küsimusega. Filmi käigus pöördub Artur veel teistegi maaklerite poole, kes üksteise võidu otsivad talle sobivat elamispinda. Arturi kinnisvaraotsingute kaudu joonistub portree Eesti elamuturu hetkeseisust, kus miljonite eest müüakse "miljööväärtuslikus keskkonnas" asotsiaalide kortereid või inimesed ostavad õhku (projekte), kus kopp pole veel maa sisse löödudki. "Eesti ehitab" on lõbus ja hoogne dokfilm kinnisvarabisnise peadpööritavatest rütmidest ja ühtlasi ka ühiskonna kohati absurdimaigulisest püüdlusest aina külluslikuma elustandardi poole.
Allikas: EFI andmekogu

Arendusperiood: jaanuar-veebruar 2006
Ettevalmistus: aprill 2006 - 7 päeva põhilise tootmistsükli ettevalmistamiseks
Tootmine: veebruar-juuli 2006 - 7 päeva (valdavalt katte- ja iluplaanid)
mai-juuni 2006 - 6 päeva (tegevused, intervjuud)
Järeltootmine: 7 päeva augustis-septemberis 2006
Allikas: EFI andmekogu

Filmist kriitiku pilguga

Andris Feldmanis: "Režissöör Marianne Kõrveri “Eesti ehitab” algab arhiivikaadritega 60-ndatest, kus optimismi täissüstitud meeshääl kiidab Mustamäel toimuvat vilgast ehitustegevust. Kõrveri film võiks olla 2006. aasta kroonika samadest sündmustest neile, kes praegu ise või tuttavate kaudu kodusoetamisprobleemidega silmitsi seisavad. “Eesti ehitab” ei ava küll meid igalt poolt varitseva kinnisvarateema uusi külgi, kuid seda ringvaatetükki vaadates mõistavad tulevased põlved meid ehk paremini."
Feldmanis, A. (2006). Tänavused "Eesti lood" alustavad teed teleekraanil. Eesti Päevaleht, 4. okt, lk 19.

Maria Ulfsak: "Marianne Kõrveri «Eesti ehitab» täidab neist neljast kõige paremini oma rolli tõelise Eesti loona, näidates midagi meie elule ja ühiskonnale sümptomaatilist. Nukker ja naljakas lugu räägib 38-aastasest telerežissöörist, tavalisest Eesti mehest, kelle palk on 9000 krooni ja kes tahab endale Tallinna korterit osta.

Hüsteeriline liisinguinimeste üle iroonitsemine on ammu ennast ammendanud – elu on elu. «Eesti ehitab» näitab täiesti rahulikult absoluutselt absurdset olukorda, kus üle keskmise sissetulekuga inimene peaks ühetoalise kodunässaka eest maksma kogu oma 12 aasta palga. Kolmetoalise eest aga juba 25 aasta sissetuleku.

Filmi idee on geniaalselt lihtne ja ekraanil toimuv sunnib vaatajat ka ennast (ja oma kodu) veidi teistmoodi pilguga vaatama. Tavaliselt metafoorina kasutuses olev termin «õhumüümine» muutub siin reaalseks ja paneb lihtsalt jahmuma. Lisaks heale ja arusaadavale loole tuleks siin kiita ka visuaalsust: maastik, tühermaad, korterid ja ehitusplatsid on üles võetud ilusalt, filmilikult, looga kooskõlas.“
Ulfsak, M. (2006). Dokumentalistika seis ehk Eesti lood omas mahlas [neljast dokumentaalfilmist: "Koerte näitus", "Eesti ehitab", "Lehmakauplemine" ja "Casting"]. Postimees, 2. okt, lk 22, foto.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm