Avaleht » Filmiliigid

Lil Eesti (2021)

Dokumentaalfilmid Kestus: 31:41

Huviinfo

Filmist meedias

Johannes Lõhmus: „Kuigi võiks karta, et lühidokumentaali piiratud formaadi puhul võib ühe skeene hingeelu tutvustamine osutuda pealiskaudselt laialivalguvaks, tõestab Taavi Arus end taas meisterliku alternatiivkultuurikroonikuna, kes suudab panna tegelased kaamera ees räpiliku poosetamise asemel hoopis siiralt mõtteid vahetama. Tegelikult näeb „Lil Eestis“ nii poose kui ka refleksiooni, mis annab filmile peale ülimalt sujuvaks (ja muusikafilmile sobivaks) lihvitud visuaalse rütmika ka suure sisulise väärtuse.

Me näeme peategelasi enesekindlate hoiakute tagant arvamusi ja riime pilduvate artistidena, aga ka ööelus karastunud, ühismeedias tuhandete tähelepanu pälvivate õrnas eas loominguliste noortena, kes peavad plahvatuslikult tõusva populaarsuse tõttu hakkama suhteliselt käigu pealt mõtlema sotsiaalse vastutuse, vastassugupoolde suhtumise, äratõusmisest hoidumise ja unistuste kättesaadavuse peale. Igal sõna saaval muusikul on ka midagi öelda. Kõik nad teevad lühikese ekraaniaja jooksul läbi arengu, mis päädib tänutundega võimaluse eest publiku ees esineda, oma hääl kuuldavaks teha ja veidi mõista ka vastutust, mis staatusega kaasneb. Loodame, et kiirelt muutuv ja kohanemist nõudev digiajastu toob endaga kaasa ka kiirelt arenevad noored, kes teavad, mida nende ideed väärt on, ja kellel on julgust nõuda, et nende häält kuulda võetaks.

Eraldi väärib esiletõstmist ka „Lil Eesti“ visuaalne esteetika (operaatorid Taavi Arus ja Frank-Leander Sapego), mis meenutab Põhja-Ameerika lääneranniku rula- ja surfifilme, kus aega näib olevat lõpmatult ja alati paistab päike.“

Arvustuse täistekst:
https://www.sirp.ee/s1-artiklid/film/eesti-noorus-ei-ole-hukas/
Lõhmus, J. (2021). Eesti noorus ei ole hukas [sari „Eesti lood“, 2021: „Käärid“ (rež Margus Talvik), „Lil Eesti“ (rež Taavi Arus), „Paradiis“ (rež Andres Keil) ja „Matz“ (rež Elīza Bēniņa)]. Sirp, 12. veebr, lk 36–37.

Hendrik Alla: „Siin on teile intellektuaalne väljakutse: vaadake täna õhtul kell 21.30 ETVst „Eesti lugude“ sarja kuuluvat Taavi Aruse dokumentaalfilmi „Lil Eesti“. Vaadake ja proovige aru saada, mis sundis ERRi üht filmi nende oma „Eesti lugude“ sarjas maha võtma tavaliselt ajalt ETVs prime time’il (esmaspäeviti kl 20) ja pistma selle märksa väiksema vaadatavusega ETV2 hilisele ajale. Seda enam, et Aruse film on seekordsest „Eesti lugude“ satsist kõige säravam.

Produtsent Ivar Murdi sõnul ERR oma otsust ei põhjenda, ja hea vist ongi; see kõlaks üsna piinlikult. Aruse filmid on sellist tõrjumist ERRis varemgi kohanud, näiteks dokfilme Berliinis elanud Eesti punkarist «Pets ja Berliin» (2018) ning «Õiglased» (2020) indie-filmitegijast Toomas Ariast tabas sama saatus. Niisiis, noorsookultuur ja peavoolukultuuri äärealadele jäävad nähtused tuleb ERRis laiade vaatajamasside eest ETV2 tõsta. Muidu äkki keegi vaatab. Üldse ei pääsenud ERRi eetrisse Manfred Vainokivi film Linnar Priimäest «Mephistopheles», kuuldavasti põhjuseks kangelase konjakilembus.“ /---/
Loe edasi:
https://leht.postimees.ee/7183692/kommentaar-etv-habeneb-eesti-noortekultuuri
Alla, H. (2021). ETV häbeneb Eesti elu? Miks muutis ETV dokfilmi „Eesti lood: Lil Eesti“ linastumise kanalit ning kellaaega? Postimees, 19. veebr, lk 18.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm