Avaleht » Filmiliigid

Camino paradoks (2020)

Dokumentaalfilmid Kestus: 28:30

Huviinfo

Autorid filmi saamisloost

Katke intervjuust Gerli Nõmme ja Anniken Haldnaga

Millest teie film räägib? Kuidas selle teemani jõudsite?

Gerli ja Anniken: Dokumentaalfilm "Camino paradoks" jutustab loo palverändur Keiu Virro kuuendast ja ühtlasi ka viimasest teekonnast Santiago de Compostelasse. Püüame teada saada, mis viib ühe usuleige eestlase ajaloolisele patukahetsuse teele juba nii mitmendat korda. Olulised teemad, mis sealt välja kooruvad, on vaimne tervis, inimeste eneseotsingud ja pidev püüdlus elu mõtestada.

Teemani jõudsimegi läbi peategelase Keiu Virro. Tunneme Keiut juba palju aastaid ja oleme kuulnud värvikaid lugusid tema eelnevatest rännakutest. Oleme näinud, millises meeleseisundis ta rännakutele läheb ja millise positiivse laenguga ta sealt tagasi tuleb. See rännak oli tal viimane ja ka meie jaoks viimane võimalus temast seda filmi teha.

Miks otsustasite osaleda "Eesti lugude" sarjas?

Gerli ja Anniken: "Eesti lugude" sari tundus selle loo jutustamiseks nii sisult kui ka vormilt kõige õigem formaat. 28 minutit on täpselt piisav aeg, et üks kuuajane rännak filmikeelde panna ning ka Eesti ühiskonnas väga olulist vaimse tervise temaatikat puudutada.

Intervjuu täistekst:
https://kultuur.err.ee/1055491/eesti-lugude-ankeet-gerli-nomm-publik-tahab-eesti-dokumentaalfilme-suurel-ekraanil-naha
"Eesti lugude" ankeet | Gerli Nõmm: publik tahab Eesti dokumentaalfilme suurel ekraanil näha. ERR.ee, 21.02.2020.

Filmist meedias

Andrei Liimets: "Anniken Haldna ja Gerli Nõmme „Camino paradoks“ räägib püüdlustest pingetest vabaneda. Autorid jälgivad kultuuriajakirjaniku Keiu Virro palverännakut Portugalist Hispaaniasse Santiago de Compostelasse. Rännaku eel ning lõpusirgel filmitud kaadrid vahelduvad Virro videopäevikuga. Tegemist on seejuures visuaalselt ühe tugevamaga tänavustest lugudest, mis lummab juba alguses Tallinna kaadrite ning radu siit- ja sealtpoolt Euroopat kokku sõlmivate montaažiotsustega. Virro avameelsus kaamera ees ei jää aga alla mulluse dokfilmi „Aasta täis draamat“ peategelasele Alissijale.

Enam kui 600 kilomeetri pikkusel matkateekonnal avanevad vaimse tervise, eneseleidmise ning kohatud inimestest moodustuva palverändurite kogukonnaga seotud mõtted. Veidi pealiskaudselt minnakse mööda vaid usulistest küsimustest, mis on ajalooliselt olnud palverännakute mõtteks. Kerkib küsimus, kas nende rännakute tänapäeva turismi vormis tarbimise tõttu pole vaimne sisu triviaalseks muutunud. Film vihjab säärastele vastuoludele juba pealkirjas – teekonna paradoksiks ongi suurte ja kõikehõlmavate lugude ning küsimuste ja ülimalt argiste, maiste probleemide põrkumine teekonnal.“
Liimets, A. (2020). Eestlusest ja eestlastest siin- ja sealpool piiri [uued "Eesti lood"]. Sirp, 27. märts, lk 30–31.


Tiitrid filmi lõpukaadritel:

"2018. aastal jõudis Santiago de Compostelasse 327 278 palverändurit, sealhulgas 236 eestlast.

See oli Keiu kuues ja viimane Camino. Õige pea kõnnib ta juba Jaapani radadel."

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm