Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmist meedias

Toomas Kirss on telerežissöör ja see paistab välja ka "Salmonitest". Tegu ei ole filmiga, vaid filmiformaadis üles võetud telega. Katse teha 90ndate sarjast film ei õnnestunud. Kõik meenutas Kirsi sarjasid, isegi sisse- ja väljajuhatav moraliseeriv monoloog oli sees. Muuhulgas mõjusid lausa naljakalt pikad porised droonikaadrid Tallinna hilissügisestest tänavatest, mille ainsa eesmärgina suutsin välja mõelda filmile pikkuse lisamise.
/---/

Erilised inimesed erilistes situatsioonides ei ole filmides midagi uut, ent seda tuleb kompenseerida sisukate karakteritega. Salmonite puhul on kahjuks väga headele näitlejatele kirjutatud karakteersed rollid ja pooltühjad dialoogid. Sellest on kahju, sest näitlejate kaadri potentsiaal on üüratu.

Ainus põhjus, miks mitte kohe saalist minema marssida, ongi head osatäitjad. "Salmonite" ainus trump elevust tekitada on aina uusi Eesti armastatud näitlejaid, ajakirjanikke ja poliitikuid ekraanile tuua. Kui hea nali on Igor Gräzin kirikuõpetajana, võib igaüks ise otsustada.

Kõige sisukamate rollidega esinesid noor Viljandi Kultuuriakadeemia taustaga näitleja Karolin Jürise ja Andrus Vaarik, kelle omavaheline dünaamika tegi läbi loogilise arengu. Jürise suutis samuti oma esmapilgul pealiskaudse suunamudijast primadonna rolli sisukaks mängida.

Film on täis viiteid 27 aastat tagasi eetris olnud sarjale, millest tõenäoliselt enamik publikust aru ei saa. Arvestades, et sari oli eetris lühikest aega ja lindid salvestati hiljem üle, ei ole tõenäoliselt isegi andunud vaatajatel enam hästi meeles, millised Salmonid olid õed-vennad, millised abielus ja kes keda maha jättis. Rääkimata inimestest, kes on liiga noored või liiga vanad, et neist üldse midagi teada.

Jääbki segaseks, kellele see film mõeldud on. Paratamatult jääb mulje, et soov Salmoneid meelde tuletada on tegijate enda nostalgia toitmiseks, mitte publiku kõnetamiseks. Toomas Kirss on rääkinud, et see on Ita Everi 89. sünnipäeva kink. Ita Everit võiks muidugi alati vaadata, oleks võinud talle ainult rohkem ekraaniaega anda.

Arvustuse täistekst:
https://epl.delfi.ee/kultuur/salmonid-arusaamatu-jant-eesti-tippnaitlejatega?id=90350921
Loonde, E. (2020). „Salmonid“. Arusaamatu jant Eesti tippnäitlejatega. Eesti Päevaleht, 6. juuli, lk 13
.

Veerand sajandit hiljem äratas Toomas Kirss oma legendaarse telesarja „Salmonid“ (1993–1995) tegelased taas elule ja tõi nad kinolinale pealkirja all „Salmonid. 25 aastat hiljem“. 

Loe lähemalt: https://leht.postimees.ee/7009214/salmonid-25-aastat-hiljem-film-mida-polnud-vaja
Alla, H. (2020). Film, mida polnud vaja. Postimees, 3. juuli, lk 14-15.

„Salmonid“ – film, mille seksikaimaks elemendiks on Andrus Vaariku dušistseen.
Loe lähemalt: https://ekspress.delfi.ee/areen/salmonid-film-mille-seksikaimaks-elemendiks-on-andrus-vaariku-dusistseen?id=90430997
Funk, K. (2020). Salmonelloos suures plaanis. Eesti Ekspress: Areen, 15. juuli, lk 49.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm