Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmid Betti Alverist

Aare Pilv: „Ega vajadust Betti Alverist kõneleva filmi järele pole ju vaja põhjendada. Eriline eheduse ja rafineerituse ühendus, mis Alveri luulet iseloomustab, elu ja luule peaaegu müüdisarnane seong, ometi ilma et Alver oleks oma luulevälist isikulegendi kuidagi kultiveerinud, meie luulekultuuri tipp ja paljudele tumedate aegade pidepunkt – kõige selle pärast on Alveri üha uuesti käsitlemine endastmõistetav. Ilma igasuguse paatose ja tagamõtteta võib öelda, et kui otsida eesti kultuurist loojaisiksust, kes väljendab pidevalt ohus oleva ja samas nii visa humanismi olemust kõige selgemalt ja sügavamalt nii oma loomingus kui eluhoiakutes, siis on Betti Alver kindlasti üks neist.

Nüüd on valminud Enn Lillemetsa film „Betti Alver. Ilmauks on irvakil“ – üle tunni kestev rännak Betti Alveri radadel. See „rännak radadel“ on mu meelest täiesti adekvaatne žanrimääratlus. Esiteks selle poolest, et film järgib teatavaid kindlaid konventsioone – see on omaette liik filme, teatav audiovisuaalne vaste kirjaniku elu- ja loomeloolisele monograafiale; teiseks selle poolest, et suur osa filmist ongi üles ehitatud otseses mõttes ekskursioonina: käiakse tähelepanuväärsetes kohtades ning räägitakse kohtadega seotud kultuuriloolisi seiku. Mul endal on olnud õnne käia ekskursioonidel koos Lillemetsaga ja tean, et ta on väga haarava jutu ja küllusliku kultuuriloolise eruditsiooniga rännukaaslane.

Õigupoolest annab see uus film võimaluse meenutada, et „Ilmauks on irvakil“ on juba kolmas Alverist tehtud film.“ /---/

Loe edasi: https://www.sirp.ee/s1-artiklid/film/ekskursioon-betti-alveri-juurde/
Pilv, A. (2021). Ekskursioon Betti Alveri juurde [Enn Lillemetsa filmist „Betti Alver. Ilmauks on irvakil“ (2020) võrdlevalt Vallo Kepi filmiga „Üks pilk Betti Alverile“ (1988) ja Peep Puksi filmiga „Betti Alveriga“ (1990)]. Sirp, 26. veebr, lk 10–11.


Filmis kasutatud kunstiteosed ja arhiivimaterjalide allikad:

Ott Kangilaski originaalillustratsioonid Betti Alveri luulekogule "Tähetund" (1966);

fotod autoritelt Ella Haldre, Richard Hansen, Peeter Laurits, Mart Lepik, Eva Lille, Aivo Lõhmus, Tõnu Tormis, Aare Mikk ja Eesti Kultuuriloolise Arhiivi kogudest.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm