Avaleht » Filmiliigid

Kiirtee põrgusse (2019)

Mängufilmid | Õudusfilm Kestus: 82:00

Huviinfo

Autor oma filmist

Katkeid intervjuust Urmas Eero Liiviga:

Arvasid, et Sirp ei peaks kirjutama filmist „Kiirtee põrgusse“. Miks?

Mul oli kohe alguses kindel tunne, et ma ei taha sinna riigi raha sisse. Operaatori suure surumise peale esitasin projekti ikkagi ühte toetusvooru, aga jumalale tänu, vastus oli eitav. Tollel korral läks läbi „Ükssarvik“ ja väga hea, et nii juhtus.1

Eks see riigi hinnang oli ka hävitav. Öeldi, et sellisel filmil pole mingit mõtet ja kunstilist väärtust ega saa sel ka olema publikumenu. Rõhutati, et see on täielik null. Seda oli tore lugeda, sest nii võib ka juhtuda, aga sellepärast ongi hea, et ei ole aruandekohustust Eesti rahva ega kultuuriavalikkuse ees.
/---/

Kiirtee põrgusse“ on stsenaariumi ja julguse poolest keskmisest Hollywoodi õudusfilmist kõvasti üle. Kas otsisid kaua tasakaalu B-kategooria õudusfilmi ja kvaliteeditaseme vahel?

Midagi ma otsisin, aga mul oli ka selge, mida teha saan. Kultuursele publikule ütlen, et stsenaristiks on märgitud Vaike Kõrve. Aga kes ta on? Tegelikult on see talu nimi, kus sündmused toimuvad. See pani piirid väga konkreetselt paika. Meil oli kasutada konkreetne koht ja pidime vaatama, mida seal teha annab. Ma arvan ka, et „Kiirtees põrgusse“ on lugu rohkem kui keskmises Hollywoodi filmis, aga teostus on viletsam. See on paratamatu.

Kas kasutasite ka selle talu ajalugu? On sel lool ka mingi reaalne taust?

Sellist tausta nagu filmis sellel talul tegelikult ei ole. Minu põlvkond on ostnud kokku palju selliseid maakohti ja -maju, millest ei teata mitte midagi, mis seal enne oli. Tegelikult käivad nende kohtadega igasugused lood kaasas.

Kui palju „Kiirtee põrgusse“ vaatajaid kogub?

Ma arvan, et läheb metsa. Ma ei usu, et sealt midagi rõõmustavat tuleb. Näha on, et ka Apollo kinoketis, mis ei ole meie levitaja, on sellesse juba vähe usku olnud, sest seansside arv pole väga suur. Aga nad ei uskunud ka üldse „Musta alpinisti“.

Aasta eest mõtlesin, et kodumaist õudusfilmi oodatakse suurema põnevusega, aga praegu tundub, et äkki olen seda ootust üle hinnanud.
/---/
Intervjuu täistekst:
https://sirp.ee/s1-artiklid/film/kodumaised-hirmud/
Viilup, K. (2019). Kodumaised hirmud. Sirp, 25. okt, lk 20–21.


Arvamusi filmist

Katariina Rebane: „Reedel kinodesse jõudva filmi „Kiirtee põrgusse” sisu on küll keerukam, kuid selle võib kokku võtta lausega: kaks kutti (Franz Malmsten ja Kristjan Kasearu) lähevad vanasse metsatallu ja seal hakkab igasuguseid asju juhtuma. Kutid kohtuvad salapärase ajalooga maakohas skisofreenilise Doraga (Kersti Heinloo), kes neid vangis hoiab. Toimuv pakub higi, verd, erootikat ja ilmselt ka nalja. Vähemalt ütleb režissöör Urmas Eero Liiv, et on rahul, kui publik saalis veidi naerab. Ka Kersti Heinloo kinnitab, et filmile tuleks läheneda väikese muigega. „Plaan oli algusest peale teha kergemat meelelahutust või meelelammutust,” naerab ta ja meenutab, et ka võtteplatsil kutsus Liiv neid vahel korrale. „Kui meil hakkasid mõned stseenid liiga tõsiseks või kunstiliseks minema, ütles Urmas: „Stopp-stopp! Me ei tee kunstfilmi!””

„Me lahutame eelkõige meelt, visates ritta õudusfilmi žanri stereotüüpe ja mängides kitšielementidega. Minu soov oli nende vahendite ulatuses, mis mul kasutada olid, lustida klišeedega, mida hea maitsega Eesti režissöörid oma filmides vaevalt et kasutavad, sest keegi ei taha olla klišeeline – kuigi ikkagi ollakse. Keegi ei soovi sattuda naeru alla, minule see sobib,” tunnistab Liiv. Niisiis ratsutab film taotluslikult õudusfilmi klišeedel ja stereotüüpidel. Väär oleks minna seda vaatama ootuses leida hitchcockilikku õudukat, psühholoogilist trillerit või sotsiaalse sisuga horror’it.“ /---/

Loe edasi:
https://epl.delfi.ee/kultuur/kiirtee-porgusse-verine-meelelammutus?id=87739661
Rebane, K. (2019). "Kiirtee põrgusse". Verine meelelammutus. Eesti Päevaleht, 15. okt, lk 10-11.

Ralf Sauter: „Kriitilisem inimene nimetaks „Kiirteed põrgusse“ siiraks rämpsfilmiks, kuid võttes arvesse, et nii veendunult žanrile truuks jäävat õudusfilmi  pole Eestis varem vändatud, võib kiita selle julgust ja enesekindlust.“

Loe lähemalt: https://leht.postimees.ee/6804443/labasevoitu-kompott-tuntud-oudukakliseedest
Sauter, R. (2019). Labasevõitu kompott tuntud õudukaklišeedest [filmist "Kiirtee põrgusse"]. Postimees, 18. okt, lk 21.


Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm