Avaleht » Filmiliigid

Armastuse kahur (1998)

Teleseriaal oli Kanal 2 eetris 1998. aastal

8 osa, 1 hooaeg

Teleseriaalid | Ulmefilm

Kirjutised

http://epl.delfi.ee/news/kultuur/armastuse-kahur-tulistab-paarispaukude-kaupa?id=50754688

“Armastuse kahur” tulistab paarispaukude kaupa

Väidetavalt Eesti kalleima seebi eelarvet hoitakse saladuses

Pühapäeva, 26. aprilli õhtul kell 21.00 toob Kanal 2 ekraanile müstilise ja üleloomuliku sisuga ning väidetavasti Eesti kõigi aegade kalleima seriaali “Armastuse kahur” esimese osa. Eesti “X-failideks” nimetatud seriaali idee on pärit näitlejatelt Maria Avdjushkolt, Andrus Vaarikult ja Taavi Eelmaalt. 8-osalisena kavandatud seriaali pealkiri tuleneb ulmepsühholoogilisest teooriast, et teineteisega sobiva mehe ja naise energia ühendamise teel võib moodustada väga mõjuva sensitiivse relva, mida luure ja kriminalistid saavad rakendada oma vaenlaste vastu. 70-ndate lõpus olevat KGB-le alluvas parapsühholoogia instituudis selle teooriaga tegeldud.

“Armastuse kahuris” jälgib salaorganisatsioon meest ja naist – nn potentsiaalset kahurit, kes teineteisest ise midagi ei tea. Kuid salaorganisatsioon suunab nad kokku. Põneviku koega seriaalis hakkab juhtuma kummalisi seiku: inimesed kaovad seletamatult, külvatakse epideemiaid ja sekkutakse insenergeneetiliselt, tungitakse kosmosesse, tegeldakse tulnukatega, aga ka maiste asjade ja relvadega.

“Armastuse kahuri” stsenaariumi viis esimest osa kirjutasid valmis Mati Unt ja Mart Sander, kolm viimast aga kirjutavad Toomas Hussar ja Ervin Õunapuu, kelle stsenaarselt paralaadilised sündmused on kavandatud toimuma Tallinnas ning on seotud üldtuntud inimeste ja paikadega.

“Juba kirjutame, oleme eelnevad osad läbi lugenud, tegelased jäävad meil samaks, ajame sama liini, kuid meie jääme maa peale. Iga seeria on ise lugu,” ütles Ervin Õunapuu.

Lavastajatööd teevad vaheldumisi Hardi Volmer ja Peeter Simm. Eile Peterburis viibivat Volmerit Eesti Päevalehel tabada ei õnnestunud, kuid seriaali produtsent Karin Tõnissoo kinnitas, et esimene osa on eetrivalmis monteeritud ja see peab moodustama teise osaga ühtse terviku.

Rezhissöör Simm, kes teeb “Armastuse kahuri” 3. ja 4. osa, ütles: “Eile tegime esimese proovi, homme katsetame jälle. Praegu valime operaatoriga võttepaiku. Osa kolmanda jao tegevust leiab aset Paldiski lähedal väikesel saarel.” Seriaali ja hariliku mängufilmi võimalikku erinevust kommenteeris Eesti kunstiliselt edukaim (debüüdiauhind San Remo filmifestivalil 1980 “Ideaalmaastiku” eest ja “Inimene, keda polnud” 1990 Cannes’i kõrvalprogrammis) mängufilmireÏissöör: “Tempo on ühtviisi kiire, hinnaalandust teha ei saa, pärast ei huvita kedagi su vabandused.”

Näitlejaist mängivad seriaalis Maria Avdjushko, Üllar Saaremäe, Andrus Vaarik, Ülle Ulla, Guido Kangur, Taavi Eelmaa, Mikk Mikiver, Mati Kooren jt.

Maria Avdjushko, kes on üks seriaali idee autoreid, ütles: “Minu jaoks on see hoopis teine situatsioon – ses mõttes, et ma ei tee ses seriaalis mitte ainult näitlejana kaasa. Idee on jõudnud sinnamaani, et seda võib teleekraanil näha, ja see on minu enda jaoks tähtsaim.”

Materjali võtab üles operaator Rein Kotov, heli loob Sven Grünberg, konsulteerib anomaalsete nähtuste asjatundja Igor Volke.

Eesti kõigi aegade kalleima seriaalina reklaamitud “Armastuse kahuri” maksumust Kanal 2 praegu avalikustada ei taha.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm