Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Arvamusi filmist

Hendrik Alla: „Ehkki filmi tegijad kipuvad end taani algupärandist taandama ja rõhutama, et „Klassikokkutulekud“ on täisvereline eesti film, tuleb tunnistada, et idee ja stsenaarium pärinevad siiski prints Hamleti maalt. Mind huvitabki just see, kuidas stsenarist Martin Algus ja režissöör René Vilbre taani stenaristide Claudia Boderke ja Lars Meringi loominguga ümber on käinud. /---/

Esimene eesti „Klassikokkutulek“ oli minu silmale 98-protsendiliselt kloon, soomlased käisid sama materjaliga märksa vabamalt ringi. Iseasi, kas ka paremini, see sõltub vaataja fennohuumori-taluvusest. Teises filmis said/võtsid Vilbre ja Algus endale tunduvalt rohkem vabadust, et toimuvat Eesti olude ja vaatajaga kohandada, ning minu meelest oli sellest kasu. Juurde kirjutati põgusaid, ent lustakaid stseene.

On ka teemasid, mida tandem oma filmi või siis Eesti publiku jaoks sobimatuks peab, näiteks on ühelt elumehest tegelaselt võetud ära rõõm valget pulbrit ninna tõmmata. Minu jaoks muutus selleta ta suremine südamerabandusse natuke põhjendamatuks, kuid eks me, keskealised mehed, peaksime oma südamega tõesti delikaatsemalt ümber käima.

Kahjuks kärbiti eesti filmist välja stseen, kus meie kolm musketäri maanteel ühe eriti jõrmi meestekambaga kohtuvad, Taanis näiteks oli selleks mootorrattajõuk ja Soomes mingid karmimat sorti missiooniveteranid. Ootasin huviga, kuidas see kodumaistes oludes lahendatakse. Pähe turgatas küll üks meie oludesse sobiv variant, aga see oleks tähendanud rahvuspõhist stereotüüpimist, mis muhedasse komöödiasse ei sobiks. Nii et võib-olla oli õige otsus see stseen välja vistata.

Mis puutub Alguse kirjutatud dialoogi, siis olen seda imetlenud juba tema telesarjades. Mitte keegi nii ju päriselt ei kõnele, kuid ekraanil mõjuvad need killud orgaaniliselt ja naljakalt. Mulle meeldis, et kui jämekoomilisem osa naljadest tehti peamiselt visuaalsel tasandil, siis teksti jäi piisavalt peenematel tasanditel mängivat huumorit, näiteks kirikuõpetaja kõne kadunud Krõõda mälestamisel.“ /---/

Arvustuse täistekst:
https://kultuur.postimees.ee/4408221/klassikokkutulek-2-naerame-neid-nalju-jalle
Alla, H. (2018). Uues filmis tehakse samu nalju teist korda. Postimees, 14. veebr, lk 21.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm