Avaleht » Filmiliigid

Huviinfo

Filmi saamisloost

Katke intervjuust Mart Sanderiga:

Sel kevadel esilinastus HÕFFil teie film „Juhuslik nimetaja“. Mis teos see on ja kus huvilised seda tulevikus näha saavad?

„Juhuslik nimetaja“ sündis esialgu mononäidendina, millega kaks aastat tagasi sõitsin mööda Eestit ja ka välismaad. Tahtsin kirjutada teose, millega oleks hea, mugav ja odav ringi tuuritada – täiesti pragmaatilised põhjused millegi sünniks!

Tegelikult kirjutasin materjali alguses inglise keeles, et osaleda USAs teatrifestivalil, ja sinna mind ka valiti. Kaks kuud „harjutasin“ ringreisil, siis tegingi oma Broadway debüüdi. Asjal läks väga hästi, sain New Yorgist teatrifestivalilt aasta parima helikujunduse preemia – etendus on nagu kuuldemäng, kus lisaks ühele näitlejale (minule) on seitse näitlejat häältena, eelsalvestatutena. Sealt kutsuti mind maailma suurimale teatrifestivalile Fringe Šotimaal, kus omakorda andsin eelmisel suvel kümme etendust, vahepeal tuuritasin USAs.

Muuseas, mitte ükski kultuuriorganisatsioon ei toetanud kumbagi turneed ühegi sendiga, ehkki näiteks kultuuriministeeriumi aasta hüüdlause oli „Eesti kultuuri tutvustamine välismaal“. EAS kirjutas mu projektile vastuseks täiesti sogase traktaadi sellest, kuidas asi pole jätkusuutlik, samas unustati teatrifestivali mainimine üldse ära.

Siis mõtlesingi, et tasuks näidend väga lihtsate vahenditega ja üliodavalt filmiks teha. Filmi mõistes on see nulleelarvega produktsioon – minu eelarve eest oleks saanud toota „Kariibi mere piraatide“ ühe sekundi! Aga imelikul kombel on kriitika olnud väga hea. Film sai kõrged punktid isegi juhtivalt Euroopa kino portaalilt Cineuropa. Sealt korjasid selle üles mõned festivaliskaudid ja kutsusid filmi paarile festivalile Ameerikas. Tuleb välja, et huvitav idee kaalub üles tohutu eelarve, meeletud trikid ja 3D-koletised.

Eesti filmilevitajad pole huvi üles näidanud, seetõttu ma täpselt ei tea, kas ja millal seda Eestis näha saab.

Loog, A. (2017). "Hobist tuleb teha oma töö!" Postimees, 10. aug, lk 20-21.

Arvamusi filmist

Semiootik ja kirjanduskriitik Mihkel Kunnus, kes on Sanderi filmi esialgset varianti juba näinud, on arvamusel, et film sobib hästi neile, kes armastavad mõistatusi: „Mart Sanderi „Juhuslik nimetaja“ on alfredhitchcockiliku kammerlikkuse ja edgarallanpoeliku atmosfääri süntees, mida vürtsitab karakteritruu huumor. Võrratu elamus neile, kes armastavad mõistatusi ja müsteeriume.“

Kivi, E.-L. (2016). Mart Sanderi õudne suvi. Postimees, 21. juuli, lk 18.
Artikli täistekst: https://kultuur.postimees.ee/3771659/mart-sanderi-oudne-suvi



Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm