Avaleht » Filmiliigid

Alberti leiutamine (2017)

Originaalpealkiri inglise keeles: Constructing Albert

Dokumentaalfilmid Kestus: 81:26

Huviinfo

Filmi algustekst:

21. sajandi alguses viis restoran elBulli gastronoomiamaailmas läbi revolutsiooni ja tegi peakokk Ferran Adriást haute-cuisine'i kuninga.

Aga elBulli edu taga oli tunnustamata loominguline jõud, Ferrani noorem vend Albert Adriá.

2013. aastal peetakse Albertit maailma kõige alahinnatumaks kokaks ja legend elBullist heidab tema ambitsioonidele pikki varje.

Hispaania-Eesti gastronoomiadokumentaal “Alberti leiutamine" valiti San Sebastiani filmifestivalile

Hispaania ja Eesti koostöös valminud dokumentaalfilm “Alberti leiutamine” (“Constructing Albert”) valiti prominentse 65. San Sebastiáni rahvusvahelise filmifestivali Culinary Zinema: Film and Gastronomy programmi. Hispaania režissööride Laura Collado ja Jim Loomise dokumentaalfilmile Kataloonia tippkokast Albert Adriàst on loonud originaalmuusika Eesti helilooja Arian Levin ning filmi helikujunduse teostas helirežissöör Horret Kuus.

Barcelona dokumentalistide Laura Collado ja Jim Loomise dokumentaalfilm “Alberti leiutamine” portreteerib maailmakuulsa restorani elBulli omaniku ja gastronoomiamaailma jumalaks peetava tippkoka Ferran Adrià nooremat venda Albert Adriàt. Nüüdseks suletud elBulli ajal hoidis peidetud geenius ja “maailma alahinnatuim kokk” Albert vanema venna varju, kuid nüüd on temast endast saamas gastronoomiamaailma uus täht.

“Filmi autorid Laura Collado ja Jim Loomis on viis aastat pühendunult jälginud Albert Adriàt Barcelonasse oma gastronoomiaimpeeriumi rajamas ning püüdnud filmi ühe loomingulise geeniuse mõttekäigud, toimimise ja arengu selle aja jooksul. Lisaks vendadele Adriàdele näeb filmis veel mitut põnevat tippkokka – näiteks USAs ülipopulaarset José Andrési. Mul on ülimalt hea meel, et saime helilooja Arian Levini, helirežissööri Horret Kuusi ja graafilise disaineri Margus Tammikuga selle filmi valmimisele kaasa aidata ja osaleda ühes väga põnevas ja sõna otseses mõttes suu vett jooksma panevas protsessis,” kommenteerib koostööd filmi Eesti kaasprodutsent Marianne Ostrat.

22.–30. septembrini Hispaanias, Baskimaal toimuv San Sebastiáni filmifestival kuulub A-klassi filmifestivalide hulka ning on üks aasta mainekamaid filmiüritusi. Programmis Culinary Zinema: Film and Gastronomy linastub seitse Euroopa ja Aasia gastronoomiateemalist filmi ning elamuse täiendamiseks järgneb igale linastusele filmist inspireeritud õhtusöök. “Alberti leiutamisele” järgneva õhtusöögi autoriteks on Michelini tähega pärjatud Baskimaa kokad Rubén Trincado, Kepa Txapartegi ja Daniel López. Programmi lõpufilm on Michael Winterbottomi “Reis Hispaaniasse” (“The Trip To Spain”). “Alberti leiutamine” linastub San Sebastiánis 28. septembril ning tegemist on filmi maailmaesilinastusega. Eestis esilinastub film 2018. aasta jaanuaris.

“Alberti leiutamise” peatootja on Barcelonas asuv Trueday Films ning Eesti kaastootja Alexandra Film. Produtsent Marianne Ostrati eelmine kaastootmine, Rootsi-Eesti lühianimafilm “Amalimbo”, esilinastus aasta tagasi Veneetsia filmifestivalil ning kandideeris Euroopa filmiauhinnale.

Põhja-Ameerikas levitab “Alberti leiutamist” Juno Films ning ülejäänud maailmas esindab filmi leviõigusi Pariisis baseeruv müügiagentuur Wide House.

Filmi kodulehekülg: www.constructingalbert.com

San Sebastiáni filmifestivali kodulehekülg: www.sansebastianfestival.com

Fotod filmist: https://www.dropbox.com/sh/eq8zs8lm2d98byb/AACmc1WMCH29S8C84DGQA7s9a?dl=0

Allikas: Alexandra Filmi pressiteade, 1.09.2017

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm