Avaleht » Filmiliigid

Burleskitarid (2016)

Dokumentaalfilmid Kestus: 28:00

Huviinfo

Filmist kriitiku pilguga

Peeter Sauter: „Millest lugu? On ontlikke daame, pereemasid, kel meeldib kabaree-varietee stiilis laval — pisut teatraalses võtmes — tantsida, veidi strippi teha ja kehavõlusid näidata: vana traditsiooniga burlesk annab eneseteostusvõimalusi ka siis, kui inimene on isikupärase kehaehitusega ja mitte moelavade või cat walk’ide kiitsakas kilu. See on kõik tore ja vaatemänguline. Aga kus on inimeste lugu, mis on nende tegutsemise tuum, motivatsioon? Lihtsalt pepukeerutamine ja rinnaväristamine laval ja kogu lugu? Ei saa olla. Harrastus, millesse Laseringi poe müüja Annely ja kujundaja Kristiina nii palju energiat ja aega panustavad, peab olema millestki ajendatud. Eelnevast elust, kogetust-nähtust. Omapärase inimolemise mõtestamist ja lahtirääkimist pakub film vähe.

Naised ise on otsekohesed ja ei varja midagi. Küsitagu ainult. Aga ei küsita palju. Ei neilt ega nende lähedastelt. Annely mees Mats Õun ja poeg on küll põgusalt kaadris ja loomulikult kursis Annely kirgliku burleskieluga, aga neil sel teemal sõna võtta ei lasta. Miks? Kui teete dokki, siis andke palun eri vaatepunkte. Praegu jääb minu otsustada, kas ma plaksutan burleski peale või põlastan seda. Ja mis burleskiteatri ajalugu on? Kultuurilooline ja geograafiline taust? Pean netist otsima. Küllap. Aga tahaks juhtniite saada filmist.

Näen dokfilmist, et esinetakse Milanos, on suur Sticky Nipples Revue ja Kristiina ehk lavanimega Miss Chrissy Kiss on õnnelik, et pääses otse lõppvooru, ja näen, et tantsivad naisstrippariteks kehastunud mehed, aga kogu lugu jääb kirevaks kummaliseks karusselliks. Mulle ei pakuta samastumis- või mõistmisvõimalust.

Laidan üleliia. See on Kristjan Ojangu esimene pikem dokk ja ehk on puudus selles, et tegemist on ühemehefilmiga, kus Ojangu on nii produtsent, kaameramees kui ka režissöör. Taevas hoia, teete dokki naistest, kes isegi korpulentsete ja kõhuvoldilistena meelsasti ja atraktiivselt laval rasvarulle võdistavad — võtke ometi võttegruppi mõni naine, kes julgeb naistega rääkida naiselikel teemadel, kes suudab neid rohkem avada. Võtke võttegruppi erineva vaatenurgaga kunstnikke, kes rikastaks filmi.

Selge, et burleskiesinemised on erootilised; selge, et seal eksponeeritakse keha pentsikult vanamoodsas võtmes. Mis on inimeste lugu, kes taolises tembus leiavad vabaduse; mis on neid varasemas elus kammitsenud? Millestki taolisest ma teada ei saa. Ja kuna pilt on natuke koduvideo stiilis, siis muutub telesaate võtmes lugu üheülbaliseks.

Kiita võib Ojangu ühemehefilmi neutraalse vaatepunkti ja tasakaalu otsimise eest. Annely ja Kristiina elust on antud erinevaid tahke (kuigi pealiskaudselt), hinnangulisust on välditud (olgu, pealkiri „Burleskitarid” mõjub veidi irooniliselt, aga irooniaks pole põhjust).

Mõni väike värvikas detail on leitud. Nii nuiab vindine vene mees, et burleskitarid teda musitaksid (eriti ei üllata), aga seda kõike on kandva doki jaoks vähevõitu.

Tundub, et Kristjan Ojang on oma siira filmiplaaniga sattunud lõksu, lootes teha filmi vana kooli stiilis teatraalsetest stripparitest, kes on samas ontlikud pereemad ja tõsised profid, nii et see kooslus iseenesest veaks kogu filmi välja. Paraku veab ja ei vea ka… Pakutakse enam-vähem ladusat pildijada, aga mis meelde jääb? Et leidub burleskitare, kes on inimesed meie kõrvalt? Jah. Miks nad on burleskitarid, ei tea ma siiani.

Loodan, et kui Kristjan Ojang teeb filmi näiteks prostituutidest, siis tungib ta inimlikult sügavamale ja võtab kampa tegijaid, kes pakuvad pildiliselt lisaväärtusi. Loodan, et film tuleb kinematograafiliselt rikkam ja peenem. Kõik eeldused selleks on tal olemas.“

Sauter, P. (2017). Vahvad ja veidrad eesti naised ... hästi ja mitte nii hästi töötavates dokfilmides. Lisaks vanglalugu [„Eesti lood“: „Perpetuum mobile ja piiritud hinged“, „Burleskitarid“, “Gerassimovi naised“, „Põrgu Indias“, „Zoopark“, „Elu kombinaadi keldris“]. Teater. Muusika. Kino, nr 7–8, lk 106–117.

Filmi asukoht ETV kodulehel:

http://etv.err.ee/v/dokumentaalfilmid/eesti_lood/saated/bbc4a777-c889-42d7-8462-1c93f0eb3512/eesti-lood-burleskitarid

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm