Avaleht » Filmiliigid

Linnugripp (2016)

Animafilmid Kestus: 09:40

Huviinfo

Tootja sünopsis

Kibemagus suhtedraama pöörleb kahe tegelase – Lindmehe ja Madunaise – romansi ümber. Mees tahab Naist, Naine tahab mehe sees elutsevaid linde. Lõpuks, kui mõlemad on kõigest ilma jäänud, leiavad nad üksteist, tõsiselt. See on armukolmnurk, mis viib järjekordse paradiisi hävinguni.

Fakte

Tootmisperiood: aprill 2014 – september 2015
Esituskoopia valmimine: oktoober 2015
Paneeritav esilinastus: november 2015
Eelarve: 178 000
Animafilmi tootmistoetuse taotlused, 26.05.2014, http://www.filmi.ee/taotlemine/taotlused-ja-toetused/2014-2/animafilmi-tootmistoetuse-taotlused-26-05-2014 (18.12.2015).

Režissööri kommentaar

Minu jaoks on olnud inspireeriv töötada koos filmitegija ning kunstniku Hefang Wei'ga, kelle hiina päritolu ning prantsuse filmikooli animatsiooni-traditsioonid on mulle andnud rikastava loomingulise kogemuse. Ma usun, et see peegeldub ka filmi pildis ja kinematograafilises keeles, mis seekord on pisut erinev minu tavalisest. Kuna tegemist on klassikalise Paradiisist langemise narratiiviga, peaks see olema mõistetav ja peaks looma seoseid kõigis maailma kultuurides.
Priit Tender
20.11.2015
Allikas: Eesti Joonisfilm

Filmist meedias

„Tenderlikult vallatu piibliaineline allegooria põhineb paradiisist langemise müüdil ja kõneleb Madunaise ja Lindmehe armudraamast, mis hoolimata hoiatavast sõnumist on liigutav lugu. Omanäoline karakterianimatsioon ning loodusfilmide kaja annavad filmile tugeva vaatajapotentsiaali.“
Alla, H. (2015). Vaata, kui palju toetust saavad uued animafilmid. Postimees, 26. märts.

Mari Laaniste: „Priit Tender on filmi inspiratsiooniallikana viidanud piiblile, mis ei pruugi esmapilgul ülearu massepaeluvalt kõlada, kuid Hiina-Prantsuse kunstniku Hefang Wei lihtsalt ja veetlevalt kujundatud tulemuses jäävad loo vanatestamentlikud allusioonid pigem moodsat aega pideva taustaundamisena saatva ökokatastroofi- ja epideemiaängi varju.

Kõlab raskepäraselt, kuid tänu kenale vormile ja heale tempole mõjub „Linnugripp“ kergemalt ja publikusõbralikumalt kui Tenderi eelmine ning ühtlasi auhinnatuim film „Alateadvuse maja“. Omajagu erootilist laengut sisaldavat silmailu toetavad hea helikujundus ja Märt-Matis Lille kirjutatud muusika.“
Laaniste, M. (2016). Kelmikas katastroof ja retk süvateadvusse [animafilmidest "Linnugripp" ja "Siseilmadest väljas"]. Postimees, 2. mai, lk 22.

Eva Liisa Sepp: „Priit Tender, kes on viimaste aastatega paistnud silma selliste lühianimatsioonidega nagu "Ussinuumaja" (2012) ja "Alateadvuse maja" (2015) näitab ka tänavu, kuidas olla kindel oma stiilis, aga samal ajal võtta vastu uusi ideid. "Linnugripp" on tänu kunstnik Hefang Weile mitte-eestiliku, omapärase kunstistiiliga joonisfilm. Seda on raske võrrelda tema varasemate filmidega ning sõnumilt ei ole see ka tema kõige tugevam film, aga võrreldes näiteks samas programmis linastunud "Igaveste jahimaadega" oli "Linnugrippi" huvitav vaadata.“
Sepp, E. L. (2016). Mis toimub eesti animatsioonis? [PÖFFi alafestival Animated Dreams: Priit Tenderi "Linnugripp", Kristjan Holmi „Täismaja“, Rao Heidmetsa „Elu enne elu“, Ülo Pikkovi „Tühi ruum“, Juan Pablo Libossarti „Amalimbo“, Helen Undi "Siseilmadest väljas"]. Sirp, 25. nov, lk 24-25.

"Linnugripp" ja „Silent Movie Night“

"Linnugripp" linastus Kanuti Gildi saalis 20. novembril 2015.
Tallinna Uue Muusika Ansambel ja filmifestival „Animated Dreams“ esitlesid uut heli ja kujutava kunsti vormi projektis „Silent Movie Night“, mis hõlmas muusika- ja meediaetendusi, saateks live-kontsert. Tallinna Uue Muusika Ansambel palus heliloojatel ja animatsiooniartistidel kirjutada uudisteosed, -videod ja -animatsioonid. Protsessi kaasati heliloojad ja kunstnikud Prantsusmaalt, Küproselt, Saksamaalt, USAst, Iisraelist, Rumeeniast ja Eestist. Programmi kõrghetkeks oli Eesti režissööri Priit Tenderi animatsiooni „Linnugripp“ esilinastus ning sellega kaasneva Märt-Matis Lille loodud muusika esiettekanne. /---/

„Silent Movie Night“ heliloojad: Alexander Schubert, Brice Catherin, Märt-Matis Lill, Diana Rotaru, Yair Klartag, Ove-Kuth Kadak ja Sabina Ulubeanu. Meediapoole taga seisid kunstnikud: David O’Rielly, Priit Tender, Alexander Schubert, Kiwa Noid, Anda Puscas, Rainer Kohlberger ja Mirona Radu.

Tallinna Uue Muusika Ansambel (loodud aastal 2012) on fikseerimata koosseisuga uus rühmitus Eesti muusikamaastikul. Ansambel mängib koosseisus: Mari-Liis Vihermäe (flööt), Helena Tuuling (klarnet), Merje Roomere (viiul), Talvi Nurgamaa (vioola), Paul-Gunnar Loorand (tšello), Arash Yazdani (dirigent) ja Tammo Sumera (elektroonika).
Uudised/Eesti Muusika Infokeskus, http://www.emic.ee/tallinna-uue-muusika-ansambli-projekt--silent-movie-night- (18.12.2015).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm