Avaleht » Filmiliigid

Taksojuhid (2004)

Põhineb Jussi Niilekselä ja Mihkel Ulmani kakskeelsel näidendil "Taksojuhid/Taksirengit"

Telemängufilmid | Komöödiafilm Kestus: 58:17

Huviinfo

Filmi aluseks olevast lavastusest

Mihkel Ulmani ja Jussi Niilekselä kahasse kirjutatud kakskeelne näidend "Taksojuhid / Taksirengit" Ingomar Vihmari lavastuses esietendus Von Krahli teatris 11. septembril 2003. Lavastus võitis publiku soosingu nii Eestis kui ka Soomes ja mujal Euroopas. Seda etendati ka Saksamaal Wiesbadenis uue draama biennaalel 17.-27. juunil 2004 ("Taksojuhid" sõidavad Euroopasse. Postimees, 15.06.2004). Soome YLE TV tellimusel tegi Exitfilm lavastusest 2004. aastal telefilmi, kus näidendi tegevus on lavalaudadelt viidud interjööri ja võetud üles ühes Tallinnas asuvas puitmajas (Tsäro, K. "Kodu keset linna" staarid YLE TVs. Nädal, 29. nov, 2004). Eesti-Soome koostöös valminud telefilm esilinastus Soomes YLE TV2s 30. detsembril 2004.

Andres Maimik: ""Taksojuhid" räägib meie eestlaste ja soomlaste armastuse-vihkamise teljel pendeldavatest suhetest. Ingomar Vihmari lavastus Mihkel Ulmani ja Jussi Niilekselä näidendist on detailitihe déja-vu meie ühisesse hilisminevikku. Või arheoloogiline väljakaevamine kahe sugulasrahva rahvuskarakterite ja mentaliteetide sügavamatesse kihistustesse.

Lavastus on two men gunshow - Asko Sahlman esitab perussoomlast (nii nagu meie teda tunneme) ja Ivo Uukkivi rohujuure eestlast (nagu me ise teda ei tahaks tunda). /---/

Uukkivi reaktsioon Sahlmani koleerilistele provokatsioonidele on umbusklik põrnitsemine ja rusikate rullimine. Taksojuht Toomas on kibestunud luuserärimees ja huumorimeeleta hädapätakas, kes oma elu viletsuses süüdistab nii valitsust ja riiki kui ka oma naist. Samamoodi, nagu kunagi vaenas ta venelasi, põlastab ta nüüd soomlasi ja Euroopa Liitu. Ometi on tal üks asi, millesse uskuda ja millele pühenduda - oma kodu, oma maja. Kas ei meenuta Toomase naljakaskurb tegelaskuju mõnd selli naaberkorterist?

Lavastaja Ingomar Vihmar oskab argielu triviaalsustest välja võluda vastavalt vajadustele nii kaastundlikku huumorit kui ka sotsiaalset satiiri. /---/ Minu arust on "Taksojuhid" tähelepanuväärne lavastus. Muuhulgas on see kunstiteos neile, kellel sõna "kunst" rögaklimbi kurku kisub. Soovitan soojalt."

Maimik, A. (2003). Viina ja villapaita Von Krahlis. Eesti Päevaleht, 16. sept.

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm