Avaleht » Filmiliigid

Miriami hernehirmutis (2007)

Miriami piknik 3D

Animafilmid Kestus: 05:00

Huviinfo

Miriami filmid

Kõige väiksematele vaatajatele mõeldud 5-minutiliste nukufilmide seeria, mille peategelaseks on 6-aastane Miriam, kelle parimaks sõbraks on kana.

"Hernehirmutis" ehk animafilmi "Miriami piknik" 3D variant

Produtsendi kommentaar: "Film on eelkooliealistele lastele, kus inimlikus võtmes tuuakse esile ka loo moraal –  "Üks kõigi, kõik ühe eest".

Filmi tootmise planeerimise ajal pöördus Nukufilmi poole NIKFI (Kino-Foto Teaduslik Uurimisinstituut, Venemaa) stereolaboratooriumi juht Aleksander Melkumov ettepanekuga digitaalse stereonukufilmi kaastootmiseks. Vastav tehnoloogia on nende poolt juurutatud ja meie poolt katsetatud.
NIKFI huvi koostöö vastu Nukufilmiga lähtub sellest, et on olemas varajasem meeldiv koostöökogemus stereofilmide tootmisel (kaks Elbert Tuganovi filmi - "Suveniir", "Õunkimmel" ja üks Heino Parsi - "Kui mehed laulavad"), mis filmiti 1977-82 filmilindile ja kindlasti on põhjuseks ka meil evitatud digitaalne nukufilmide salvestus.

Kahtlemata on stereonukufilmi tootmine Nukufilmi jaoks innovaatiline, senist tehniliste vahendite paletti mitmekesistav ning lõpptulemusena üheks võimaluseks vaatajate ringi laiendamiseks. Teadaolevatel andmetel on see esimene digitaalne stereonukufilm maailmas.

Kaastootjate kohustused filmi tootmisel jagunevad järgmiselt:

Nukufilmi kohustused: stsenaarium, kujundus; muusika; nukkude ja dekoratsioonide valmistamine; võtte- ja valgusaparatuur, välja arvatud stereopead; võte ja filmi digitaalne salvestus; monovariandi montaaž ja helindamine.

NIKFI kohustused: Nukufilmi loomingulise grupi konsulteerimine ja abistamine stereovõteteks; tehnoloogiliste seadmete (stereopead) valmistamine stereovõteteks; digitaalse salvestuse töötlus stereoskoopiliseks variandiks; kõrge resolutsiooniga digitaalse stereomaterjali viimine negatiivfilmile formaadis 3D 1570; digitaalse fonogrammi valmistamine formaadile1570; 70mm filmikoopia valmistamine formaadis 3D 1570.

Allikas: EFI

Nukufilm pannakse stereo sisse

Stereoskoopiline ehk 3D "Miriami piknik"

1977. aastal valmis Elbert Tuganovi käe all film-eksperiment «Suveniir» - väidetavalt esimene stereoskoopiline nukufilm maailmas. Sügiseks, kui Nukufilmi stuudio tähistab 50. sünnipäeva, on oodata sellele sümboolset jätku -– 5-minutilist digitaalset stereofilmi «Miriami piknik», mida võib tulevikus näidata ka üha enam populaarsust koguvate IMAXi-kinode hiiglaslikel ekraanidel.

Oskusteave Venemaalt

Nii nagu «Suveniir» 30 aastat tagasi, aga ka ülejäänud kaks Nukufilmi märgi all tehtud stereofilmi, Heino Parsi «Kui mehed laulavad» (1979) ja Elbert Tuganovi «Õunkimmeli» (1981), valmib «Miriami piknik» koostöös Moskva kinofotoinstituudi (NIKFI) juures asuva stereofilmi uurimiskeskusega. Just selles instituudis, mis võitis 1991. aastal stereoskoopilise filmi arendamise ja tutvustamise eest ka Oscari, on välja töötatud spetsiaalne, stereonukufilmi digitaalse ülesvõtu tehnoloogia.

«Tegime ise ettepaneku koostööks, et uut tehnoloogiat katsetada,» ütles keskuse juht Aleksander Melkumov. «Eesti animatsioon on väga tugev, teie animaatoritel on arenenud ruumiline nägemine, mis on stereofilmi juures äärmiselt oluline.»

NIKFI on juba näidanud «Miriami» reklaamlõiku mitmel pool maailmas, seda erialaste konverentsidega seoses, Houstonis näiteks sealse IMAXi-kino 24 meetri kõrgusel ekraanil. «Vastuvõtt on kõikjal olnud suurepärane,» kinnitas Melkumov. «See on kinnitanud meie usku, et valik oli õige. Lähtusime universaalsusest – on ju tegu toreda lastefilmiga, mis ei nõua lingvistilist ega filosoofilist tõlget.»
Tuumalu, T. (2007). Nukufilm pannakse stereo sisse [nukufilm "Miriami piknik"]. Postimees, 1. märts, lk 20.

Miriami lugude saamisloost

Kümmekond aastat tagasi alanud Miriami-lugude eesmärk oli teha lastele ja nende vanematele inimliku energiaga laetud lugusid, millest ei puuduks fantaasiast sündiv rõõm.

Katkeid intervjuust Mait Laasiga:

Kuidas Miriam sündis? Oled öelnud, et sinu tütre Laura sünd oli ka üks lastefilmisarja käivitamise põhjustest.
Laura sünd oli kindlasti üks motivaator. Paljudel Nukufilmi stuudio töötajatel olid sel ajal väikesed lapsed kodus või kohe ilmavalgust nägemas, ehk seetõttu oli ka stuudiol sisemine soov ja valmisolek teha lastele suunatud filmi.

Alguses pusisin ise filmi teemade kallal ning plaan oli need teostada lamenukk-tehnikas. Esialgu mõtlesime teksti edastada lauluna, siis pöördusingi Leelo Tungla poole, kes tuli lahkelt appi.

Kas ilma dialoogita lood olid kohe plaanis?
See, et me dialoogi ei kasuta, oli algusest peale selge. Küll aga palusime Leelol kirjutada laulusõnad, mis pidid loo kulgemist toetama, ja et lastelgi oleks tore kaasa laulda. Kuid see oleks komplitseerinud filmi levitamist – tõlkimist jne. Siis loobusimegi lauludest. Hiljem liitus meiega Peep Pedmanson, kes ideedest ja tekstidest kirjutas stsenaariumid kokku. Omaette eesmärk oli seegi, et Miriamit saaksid lavastada eri režisöörid.
/---/

Kuidas stuudiol endal ootused olid – et teeme umbes 20 filmi valmis, siis saab seriaali maailma telekanalitele müüa? Festivalidel käis ju iga osa eraldi.
Sarja pilootosa valmistamiseks saime Euroopa Media programmist toetust aastal 2004. Miriami filmid on olnud nõutud rahvusvahelistel filmifestivalidel ja minu teada on neid päris hästi müüdud ka telejaamadele. Sari valmib tavapärasest kauem, film filmi haaval, vastavalt EFI ja Kulka võimalustele seda toetada. Meie nukufilmid on pigem kvaliteetkäsitöö ja nende tootmine suurtes kogustes – nagu näiteks Cartoon Network sooviks – meie oludes üsna keeruline. /---/

Loe tervikintervjuud:
Tõnson, M. (2014). Miriami isa Mait Laas: hea film peaks andma elujõudu [Eesti lastefilmide sarjas ilmus Nukufilmi Miriami lugude DVD]. Eesti Ekspress, 30. jaan, lk 54

või tasulisest digilehest:
Miriami isa Mait Laas: hea film peaks andma elujõudu - Eesti Ekspress

Filmist meedias

Ohhoo ja ahhaa, reageeris saalitäis publikut, kõigil ühesugused prillid ninal, selle peale, kui ekraanilt hakkas nende poole lendama igasuguseid esemeid. Just nimelt, peaaegu et näkku! Kord harakas, siis hernetera, isegi püssikuulid ja kokkuvarisev maja olid mängus. Tundus, nagu oleks sündmused ekraanist välja astunud ja vaataja enese ümber aset leidnud.
Tuumalu, T. (2007). Animapidu suure algustähega ["Animated Dreams'il" (21.-25. XI kinos Sõprus) näidati maailma esimest digitaalset stereonukufilmi "Miriami piknik"]. Postimees, 26. nov, lk 19.

Väikses Ahhaa 4D-kinos saab vaadata Nukufilmis valminud maailma esimest stereo nukufilmi «Miriami piknik», mida Ahhaa rahvas eriefektidega täiendas. Platvorm selle filmi ajal küll ei liigu, aga mõned muud 4D-kinos peidus olevad üllatused, näiteks tuul ja valgus, on ära kasutatud. Südame alt läbi käivaid jonkse tekitav liikuv platvorm on mängust väljas proosalisel põhjusel: kinno oodatakse kõige väiksemaid, keda aga ei saa turvavööga tooli külge kindlalt kinnitada.
Ahhaa kostitab nukufilmisõpru (2009). Postimees, 29. mai.


Eesti lastefilmide sari

3. oktoobril 2013 alustas ilmumist Eesti lastefilmide sari - põnevad, lõbusad ja õpetlikud lastefilmid 30 DVD-l, mis peaksid olema igas kodus! DVDd tulevad järjest poodides müügile koos Eesti Ekspressiga igal neljapäeval alates 3. oktoobrist. Nii 30 nädalat järjest. Sarjas on 60 lühianimafilmi, 4 täispikka animafilmi ja 16 mängufilmi. Filmid on valitud nii, et esindatud oleksid meie parimad filmitegijad, iga žanri parimad filmid, eri ajastud ja kõik meie tähtsamad lastefilmide tegelased.

Nukufilmi „Miriami lood“ on sarja 19. DVD, ilmunud 06.02.2014. Sellel on järgmised filmid:

Miriami jõulupäkapikk (2003)
Miriam mängib peitust (2004)
Miriami pesakast (2006)
Miriami teatriseiklus (2007)
Miriami piknik (2007)
Miriami värvid (2008)
Miriami katkine pilt (2009)
Miriami rohelised täpid (2012)
Miriami köögikombain (2012)
Miriami tuulelohe (2013)

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm