Avaleht » Filmiliigid

XYZtopia (2013)

Animafilmid Kestus: 14:19

Huviinfo

Filmi reklaamlause

Film ebasõbralikust Z-teljest.

Tekst filmist

Jutustaja: „Kogu elu toimub ühe joone peal ning on kahemõõtmeline. Inimesed saavad üksteisest mööda ainult üle hüpates või alt läbi ronides. Kõik inimesed on profiilis näoga paremale või vasakule. Kes on sündinud näoga paremale, peab vasakule liikumiseks tagurpidi käima. Tihti tuleb inimestest või objektidest üle hüpata, kasutades transpordivahenditena batuute.
Mr. X mõistab, et 3D prillid muudavad ta superkangelaseks, kellel on kohustus oma võimetega inimkonda teenida. Ta asub asja kallale.“
Eesti Joonisfilm, dialoogitekst

Režissööri nägemus

Tegemist on filmiga, mille põhituumaks on rida ebaõnnestumisi, mis juhtuvad lamedal maal elava peategelasega, kes saab enda valdusesse üleinimliku võime. Selleks on ruumiline nägemine, mis hakkab muutma peategelast ümbritsevat keskkonda. Tema eesmärgiks saab teisi aidata. Mees muutub superkangelaseks, kes teeb tööd silmadega. Paraku ei suuda ta oma rolli täita ning annab lõpuks teatepulga üle noorematele.
Film on jagatud vormiliselt kaheks - igapäevane kahedimensiooniline maailm ning vaatepilt, mis avaneb peategelasele, kui ta kannab 3D prille. Esimene neist on teostatud joonisfilmi tehnikas. Tegelased ja taustad on joonistatud püüdlikult lamedas stiilis, refereerides teatud määral 50ndate ja 60ndate animatsiooni (UPA stuudio, F. Khitruk).
Teine osa filmist on 3D animatsioon - pidevas liikumises kaamera, mis imiteerib peategelase silmade liikumist. Selle esteetika ei püüdleks maksimaalse realismi poole nagu peavoolu 3D animatsioon, vaid oleks pigem stiliseeritud 3D graafika, mille esmaseks eesmärgiks oleks valguse ja varju abil mõjuda võimalikult ruumiliselt.
Allikas: Eesti Filmi Instituut

Animated Dreams’i avafilm

27. novembril 2013 avatakse pidulikult animafestival Animated Dreams, mis sel aastal tähistab juba oma 15. sünnipäeva!  
Eesti Joonisfilmil on suur rõõm teatada, et seekordne festival avatakse stuudio kõige uuema, Martinus Daane Klemeti joonisfilmiga “XYZtopia”.
EFSA » Avaleht » Uudised » Uudiste arhiiv, 26.11.2013, http://www.efsa.ee/index.php?article_id=1439&page=478&action=article& (25.06.2014).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm