Avaleht » Filmiliigid

Filmipidu Kinolodjal (2007)

9.-18. august 2007

Filmikroonikad Kestus: 57:15

Huviinfo

Kinolodi pakub filmikontserti ja otsepilti internetis

Täna Alajõel filminäitamist alustav Kinolodi pakub lisaks filmidele ka kontserte ning need, kes kohale tulla ei saa, võivad kinolodja tegemisi vaadata esmakordselt ka üle interneti. Kinolodja tegemistele saab kaasa elada, külastades reedest veebilehte www.kinobuss.ee. Selleks on lodjale Televõrgu paigaldatud ülikiirel KÕU internetiühendusel põhinev mobiilne interneti erilahendus koos WiFi saatjaga. Regio abiga muutub veebis jälgitavaks nii Kinolodja asukoht kaardil kui ka videopilt lodjal parasjagu toimuvast tegevusest.
Filmihuvilistele, kellel mahti aga lisaks internetile Kinolotja ka tuuri peatuspaikades külastada, pakutakse sellel aastal lisaks filmielamusele ka muusikalist elamust. 9.–18. augustini kestev Kinolodja tuur külastab sellel aastal Peipsit ja Võrtsjärve ning Suure ja Väikese Emajõe kallastele jäävaid asulaid. Peatutakse:
9. augustil Alajõel, Alajõe sadam
10. augustil Mustvees, Mustvee sadam
11. augustil Kolkjas, Kolkja erasadam
12. augustil Värskas, Värska sanatooriumi plats
13. augustil Mehikoormas, Mehikoorma sadam
14. augustil Puhja, Reku parv
15. augustil Jõgevestes, Jõgeveste külalistemaja plats
16. augustil Valmas, Valma sadam
17. ja 18. augustil Tartus Emajõe Festivalil, Atlantise esine
Muusikat teevad: Aapo Ilves,  Asso Int,  Jaan Pärn ja Pahad Seemned,  Pärnu Poisid, Svjata Vatra, Talveunes Kiilid, Toomas Valk ja Co, ansambel Võta See.
Nagu igal aastal on filmiprogrammis oluline roll vastvalminud Eesti filmidel. Teiste seas saab näha filme „Klass”, „Jan Uuspõld läheb Tartusse” ja „Leiutajateküla Lotte”. Uuendusena on seekord oluliselt rõhku pandud rahvusvahelisele lühifilmide programmile. Lisaks Eestis vändatud lühifilmidele saab näha Norra, Soome, Rootsi, Jaapani ja paljude teiste riikide filmimeistrite teoseid. Filme näidatakse nii filmitelgis kui ka lodja trümmis ning õhtuhämaruses ka lodja suurel purjel. Samuti pole kuhugi kadunud varasematel aastatel suurt huvi tekitanud töötoad. Lisaks juba tuttavale filmimeisterdamise töötoale on sellel aastal töötuba ka lodjal.
Allikad:
EFSA/Avaleht/Uudised, http://www.efsa.ee/index.php?article_id=304&page=478&action=article& (21.08.2013).
EFSA/Avaleht/Uudised, http://www.efsa.ee/index.php?article_id=303&page=478&action=article& (21.08.2013).

Kinolodi näitas tehnoloogia võimalusi. Kinolodjaga sai internetis kaasa sõita

Enam kui 5000 inimesele filmielamusi pakkunud Kinolodja teekond oli reaalajas jälgitav üle interneti veebilehel www.kinobuss.ee ja www.lodi.ee. Sealsamas sai läbi videopildi kaasa elada lodja meeskonna igapäevastele tegemistele. Internetti viidi Kinolodi läbi uudse kiire Kõu internetiühenduse. Uuenduste kõrval pakkus Kinobussi ja Emajõe Lodja koostöös sündinud Kinolodi suvisel tuuril rahvusvahelist lühifilmide programmi ning traditsiooniliselt ka värskeid kodumaiseid filme. Vaieldamatuteks publiku lemmikuteks osutusid Leiutajateküla Lotte, Klass ja Laulev Revolutsioon.
Nagu ka varasematel aastatel tegutsesid tuuril töötoad. Aastatega suure populaarsuse saavutanud filmide meisterdamise töötoa kõrval pälvis sellel aastal tähelepanu ka lodjal tegutsenud meremehe töötuba, kus sai õppida nii sõlmede tegemist kui keskkonna säästmist. Filmitöötoas valminud üle 50 animafilmi pannakse septembris Kinobussi veebilehele ka kõigile tutvumiseks.
Kinobussi eestvedaja Mikk Rand tõdeb, et Kinolodi oli eredaks vahelduseks senistele bussituuridele. „Põnev ja harukordne oli filmide näitamine laeva purjel, millega ilmselt tegime ka ajalugu. Siinmail pole seda varem tehtud ega ole ka kuulda, et seda mujalgi proovitud oleks. Vahva oli ka see, et saime läbi interneti kõik soovijad tuurile kaasa võtta,” märkis Rand.
EFSA/Avaleht/Uudised, http://www.efsa.ee/index.php?article_id=311&page=478&action=article& (21.08.2013).

Kinolodi peatus külalistemaja sadamas

Valgamaal peatuti Jõgevestes. Sellel suvel on veetase olnud madal, kohati vaid meeter ja 40 sentimeetrit. Teekonnal juhtus sedagi, et lodjamehed otsisid mööda jõepõhja kõndides sügavamaid kohti, kust sõidukit läbi juhtida. Et Jõgevestele jõuda, hakati Puhjast Reku parve juurest tulema juba hommikul kella nelja ajal.
Teekond sadamast sadamasse oli kokku umbes 800 kilomeetrit pikk. Et keskmine lodja sõidukiirus on umbes 13 kilomeetrit tunnis, tuli mõneski sadamas lodja- ja filmimeestel ankur hiivata kohe pärast kinoõhtu lõppemist, st öösel, sest muidu oleks olnud võimatu õigeks ajaks järgmisse sihtpunkti jõuda.
Käos, T. (2007). Kinolodi peatus külalistemaja sadamas. Valgamaalane, 8. aug.

Emajõe Lodjaselts ja lodi Jõmmu

Lodja taassünnist huvitatud koondusid 2004. aasta kevadel Emajõe Lodjaseltsi ning seadsid eesmärgiks taasavastada kadunud lodjaehitustehnoloogia ning ehitada valmis üks Emajõe-Peipsi lodi. Ülesanne oli keeruline - elavate kirjas ei olnud enam ühtegi lodjameistrit ei siin ega sealpool Peipsit. Ei leidunud ka märkimisväärseid ülestähendusi ehitustehnoloogia kohta. Alustati puhtalt lehelt ning õige tee leidmiseks tuli palju katsetada ja erinevate laevaehitusspetsialistidega konsulteerida. Õnneks leidusid Eesti Rahva Muuseumis mõned lodjajoonised ja 20. sajandi algupoolel tehtud fotod, Eesti Meremuuseumi kogus olid aga küllaltki täpsed lodjamudelid. Emajõe äärde püstitatud lodjakojas valmistati ise kõik laevaehitusel tarvisminevad detailid ja vahendid – keerutati takunöörid, treiti puitnaaglid, lõigati mõõtu ja painutati plangud, sepistati naelad ja sinklid. Lodjaehitusele aitasid nõu ja jõuga kaasa ka üle 150 vabatahtliku.
29. aprillil 2006 sulpsatas maailma ainuke lodi õnnelikult Emajõele ning talle anti nimeks „Jõmmu“. Selle nime valis rohkem kui 600 nimekonkursile laekunud pakkumise hulgast välja Lodjaseltsi auliige, tuntud kirjamees Jaan Kross. Jõmmu on 12 m pikk, 7,5 m lai, kaalub 20 tonni ning temaga saab läbi sõita minimaalselt 80 cm sügavusest veest. Mast ulatub veepinnast 14 m kõrgusele ning purjepinda on 100 m2. Moodsa aja lisandina on lodjal ka vaikne ja keskkonnasõbralik 95 hj diiselmootor.
Jõmmu 2005-2006 / Lodi, http://www.lodi.edicy.co/tooted/laevad (22.08.2013).

Pilte Kinolodja teekonnalt
Flickr: The Lodi "Jõmmu" Pool, http://www.flickr.com/groups/1047419@N22/pool/  (22.08.2013).

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm