Avaleht » Filmiliigid

Armuigatsus (2007)

Dokumentaalfilmid Kestus: 27:56

Huviinfo

Valmis film helilooja Arved Haugist

Viimsi Teataja: "Eesti estraadimuusika klassiku Arved Haugi 85. sünniaastapäevaks valmis 30 minutiline film „Armuigatsus”, mille esilinastus oli 3. novembril Viimsi koduloomuuseumis. Filmi autor on Jaan Kolberg ning produtsent Urmas Arumäe. Filmi eelkäijaks on 1996. aastal ilmunud Arved Haugi autoriplaat, mille produtsent oli samuti Urmas Arumäe. Küsimuse peale, miks meie vallavanem just Arved Haugi muusikat ja mälestust jäädvustada on aidanud, vastas ta: „Vaatamata vanusevahele olime head sõbrad. Oma CD-plaati tahtis ja kavandas Arved aastaid ja 1995. aastal lõime käed, et toetan selle ilmumist rahaliselt. Kahjuks samal aastal Arved suri, sõbrale antud lubadus tuli aga täita.”

„Armuigatsus” põhineb muusikaliselt sellel samal 1996. aastal ilmunud CD-plaadil. Film räägib aga ühest etapist Arvedi elus, milleks on mehe ja Anne-Reet Margiste armastuse lugu. See jättis sügava jälje tundeliste lauludena ka helilooja loomingusse. „Mind isiklikult seob Arvediga veel seegi, et mõned head aastad tagasi ostsin tema leselt, Anne-Reedalt, Tammneeme tüki maad ja rajan sinna parasjagu oma kodu. Emotsionaalselt teeb kogu tehingu oluliseks see, et maal asub ka Arvedi sünnikodu,” ütles Arumäe.

Arved Haug sündis 5. novembril 1922. aastal Tammneeme külas Suurekivi talus. Ta oli mitmekülgne laulja, muusik ja helilooja: ta laulis Eesti Raadio meeskvartetis, mängis saksofoni ja kirjutas laule.
Tema on kinkinud meile sellised haaravad viisid nagu „Rannapiiga”, „Sepa jutustus”, „Kui kõnnib mannekeen”, „Hõissa pulmad” ja paljud teised.

Lisaks sellele juhatas Arved Haug estraadiansamblit Laine ning pärast oli ta mitme tunnustatud kergemuusikakollektiivi eesotsas. Tema panustas eesti muusikasse umbes 450 lauluga, millest paljud saavutasid tähelepanu ja preemiaid tollastel lauluvõistlustel. 1990. aastast kuni ootamatu surmani 1995. aastal mängis Arved Haug saksofoni omaaegsetest tippmuusikutest koosnevas In Swing Bandis."
Valmis film helilooja Arved Haugist (2007). Viimsi Teataja, 16. nov.

CD Album: Ma saadan oma varju  1996


Veel lugemist Arved Haugist:

Arvi säras, sest ta armastas inimesi (2002). Kultuur ja Elu, nr 4. 

Meie koostööpartnerid

  • Kultuuriministeerium
  • EFI
  • Eesti Kultuurkapital
  • ERR
  • Rahvusarhiiv
  • BFM
  • Kinoliit
  • Eesti Filmiajakirjanike ühing
  • Tallinnfilm